Jedná část soutěže skončila. Byla dlouhá, hrála se od října do dubna, ale o úspěchu nerozhodovala. Jak se bude sezona svitavských basketbalistů hodnotit, to určí výsledek v nadcházejícím play off, do něhož Tuři vstoupí v pondělí prvním čtvrtfinálovým utkáním na děčínské palubovce.

Dlouhodobou částí proplouvali Tuři tu lépe, tu hůře, nicméně stanovený plán v podobě účasti ve skupině A1 zdárně realizovali a s tím mohl být jejich hlavní trenér LUBOMÍR RŮŽIČKA spokojen. Je si ale vědom rovněž rezerv, které tým staly výhodnější pozici.

DALO SE ZAHRÁT LÉPE

„Před sezonou jsme si dali některé dílčí cíle a jedním z nich byl postup do skupiny A1, což se nám podařilo. Základní část čítající dvaadvacet zápasů se pro nás sice výsledkově vyvinula tak, že jsme postoupili, jenže některé zápasy mohly a měly být mnohem lepší. To je potřeba říci naprosto otevřeně,“ připomněl svitavský kormidelník s odkazem na některá zcela nevydařená vystoupení, například na hřišti Jindřichova Hradce.

Proč tomu tak bylo? Důvodů vidí Lubomír Růžička několik. „Ještě je brzy si základní část důkladněji analyzovat, protože všichni teď myslíme na play off. Jedna z příčin byla v tom, že jsme měli velkou marodku, ale nechci, aby to vyznělo jako alibi, protože současný kádr jsme stavěli právě s tím, že zranění mohou přijít Také je nutno na rovinu konstatovat, že od některých hráčů jsme čekali konzistentnější výkony,“ netají se Růžička.

Co Tury sráželo skoro po celou sezonu a nakonec je připravilo o umístění v top čtyřce, byly výsledky venku, mírně řečeno nemastné a neslané. Pouze tři vítězství na cizích palubovkách, to je na tým s ambicemi Turů žalostně málo, tím spíše, že poslední se zrodilo v listopadu. „Byl to velký problém dosavadního průběhu sezony. Bohužel jsme si to přenesli také do skupiny A1. Nedokázali jsme dotáhnout několik dobře rozehraných zápasů, ztráceli jsme je někdy v průběhu pětiminutové hluché pasáže, někdy v posledních čtvrtinách, někdy úplně v koncovkách. To mě mrzí,“ řekl trenér Turů.

Fanouškům není nutno zvlášť zdůrazňovat, že pokud chtějí svitavští basketbalisté přejít přes Děčín do semifinále, tak budou muset v jeho prostředí minimálně v jednom střetnutí zvítězit…

POD KOŠEM TO NEŠLO

Lubomír Růžička pokládá pátou příčku přes výše uvedené nedostatky za pozitivní počin, který potvrdil kvality týmu. „Bereme tento výsledek všemi deseti. Je to reálný odraz toho, že čtyři celky byly zkrátka lepší než my. Ať už to bylo dáno tím, že jsou déle pospolu než my, což platí pro Opavu, nebo že dvě z nich jsou čistě tvořena z českého jádra, což napomáhá k mnohem lepší komunikaci na hřišti i mimo ně a soudržnost družstev je velice vidět,“ uvedl Růžička.

K tomu, aby skončili lépe, chyběl Turům, kromě tolikrát omílané nízké úspěšnosti venkovních zápasů, ještě jeden a možná trochu překvapivý faktor. „Ze statistik vyplývá jeden atribut, ve kterém jsme zaostávali, a to je doskok. Na tom jsme v těch dvaatřiceti zápasech nebyli dobře a po celou dobu jsme se s ním potýkali,“ upozornil Růžička, že v této činnosti patří Tuři do spodní poloviny ligového pelotonu a v nemálo duelech je to stálo naději na vítězství.

Naopak k elitě NBL náleží svitavští trojkaři. Ti celkem vyslali na koš 842 trojkových pokusů, z toho jich 311 proměnili, v průměru na utkání dávali bezmála deset trojek a s úspěšnosti převyšující 36 procent jsou v této statistice druzí hned za Nymburkem.

Děčín vs. Svitavy:

Termíny čtvrtfinále play off basketbalové Kooperativa NBL: 1. utkání 9. 4. od 18:00 v Děčíně, 2. utkání 10. 4. od 18:00 v Děčíně, 3. utkání 13. 4. od 18:00 ve Svitavách, 4. utkání 14. 4. od 19:00 ve Svitavách, případné další zápasy se hrají 18. 4. v Děčíně, 21. 4. ve Svitavách a 24. 4. v Děčíně.