Se základní částí nejvyšší basketbalové soutěže se svitavští Tuři rozloučili porážkou. V Kolíně na půdě jistého účastníka skupiny A1 podali sympatický výkon a byli ve hře o vítězství do samotného závěru, v němž ovšem pochybnosti o výsledku uťal domácí Machač. Do nadstavbové fáze Mattoni NBL, kterou zahájí 13. února v Jindřichově Hradci, si svitavští basketbalisté přinesou osm výher.

BC Unikol Kolín – Qanto Tuři Svitavy 85:80 (17:21, 41:35, 58:60). Body: Machač 21, Zuzák 20, Bolds 15, Field 11, Kříž 8, Ubilla 6, Vyoral 3, Hubálek 1 – Deloach 20, Jelínek 18, Macela 14, Mróz 12, Sýkora 6, Miloš 3, Teplý 3, Andres 2, Sedlák 2. Rozhodčí: Paulík, Nejezchleb, Večeřa. Fauly: 18:20. Trestné hody: 17/13 – 14/13. Doskoky: 33:27. Trojky: 6:7. Diváci: 590. Hráč zápasu: Machač (Kolín).

Stejně jako byla napínavá sobotní bitva českých tenistů ve Švýcarsku, bylo dramatické i utkání posledního kola základní části Mattoni NBL mezi Kolínem a Svitavami. Ještě 41 vteřin před koncem normální hrací doby byl stav vyrovnaný 78:78. Pak se do hlavní role pasoval domácí kapitán David Machač a trojkou rozhodl o vítězství Kolína.

„Čekal jsem vyrovnaný zápas. Věděl jsem, že Svitavy mají silný tým a chtěly tady vyhrát. V závěru to dopadlo stejně jako minule s Chomutovem. Zkušeně jsme si to pohlídali. Rozhodla znovu trojka Davida Machače v rozhodujícím momentu," uvedl spokojený trenér Kolína Predrag Benáček.

Už před utkáním bylo jasné, že Kolín nečeká lehká práce, což se i potvrdilo. Výsledek byl otevřený až do posledních vteřin. V závěru ale domácí kouč poslal na hřiště opět nejzkušenější hráče (Machač, Zuzák, Ubilla, Bolds a Field) a ti koncovku zvládli zase bravurně. I když předtím je svitavští borci několikrát dokázali zahnat do úzkých, ještě po třiceti minutách vedli. Poslední část ale domácí vyhráli 27:20 a to bylo pro výsledek klíčová pasáž.

„Přestože jsme prohráli, budu utkání hodnotit pozitivně. Odehráli jsme dobrý part proti tak silnému soupeři, jakým Kolín v domácím prostředí je. Já jsem spokojený s výkonem družstva. Když takhle budeme bojovat a pracovat ve skupině A2, tak by to mohlo být dobré. Ta bude letos opravdu smrtící, všechna družstva se posílila před závěrem sezony. Jsem rád, že jsme tady odehráli dobré utkání, určitě nám to dá pozitivní myšlení. Škoda, že to nevyšlo, ale takový je sport, vyhrát mohl jenom jeden tým," konstatoval svitavský kormidelník Lubomír Růžička.

„Rozhodly dva detaily," pokračoval kouč Turů. „Jednak tříminutovka ve druhé čtvrtině, kdy jsme z plus sedmi bodů šli do mínus šesti. A pak koncovka, ve které, když jsme měli bonusový faul, jsme ho nepoužili, a za to nás kapitán Machač potrestal trojkou. Pak už je to o dohánění, taktice, trestných hodech a to si Kolín zkušeně pohlídal."

„Gratuluji trenéru Benáčkovi a celému týmu Kolína za velmi povedenou základní část, nebudu mluvit jenom o tomto utkání. Kolín i letos ukazuje, že se s ním dá počítat ve špičce Mattoni NBL," uznal Růžička. „Věřím, že se Svitavy dostanou do bojů o play-off. Držím jim palce a věřím, že to dokážou," podotkl Benáček.

Ve svitavském družstvu se střelecky nejvíce dařilo Deloachovi, k němuž se tentokrát přidal Jelínek, jenž se ve svém nedávném působišti blýskl 18 body. Návrat na palubovku se povedl Macelovi (14) a i Mróz (12) opět přidal svůj díl.

Další výsledky Mattoni NBL – 25. kolo: Opava – Ústí nad Labem 68:76, Chomutov – Nymburk 68:106, Děčín – Levice 78:59, Prostějov – USK Praha 94:76. Zbývající střetnutí základní části Nymburk – Jindřichův Hradec se hraje v pondělí od 18 hodin.

Pořadí: 1. Nymburk (45), 2. Pardubice (41), 3. Ostrava (41), 4. Prostějov (39), 5. Děčín (38), 6. Kolín (38), 7. Levice (35), 8. USK Praha (34), 9. Svitavy (32), 10. Chomutov (32), 11. Jindřichův Hradec (30), 12. Opava (30), 13. Ústí nad Labem (30).

(vol, rh)