Vše začalo v únoru Evropským pohárem v Bratislavě, kde Anna Kašparová obsadila páté místo, přičemž k medaili chyběl malý kousek štěstí. Anna se následně věnovala svým školním povinnostem, maturitě a přijímacím zkouškám na vysokou školu.

SUVERÉNNÍ NOMINACE

„Naši mladší karatisté se chystali na zkoušky na vyšší technické stupně, všichni je zvládli, a tak se mohli rozjet po velkých soutěžích. První zkušeností pro ně byla mezinárodní soutěž v Pardubicích. Mezi nejlepší náležel Kristián Kučera, který vybojoval třetí příčku v kumite starších žáků. Tomáš Dostál v kumite juniorů zazářil druhou pozicí,“ uvedl trenér Jiří Smékal.

Poslední kolo národního poháru bylo šancí pro Annu Kašparovou a Ivu Holomkovou zajistit si nominaci na mistrovství České republiky. Anna to dokázala suverénně s jedním zlatem a dvěma stříbry. Ivě se tolik nevedlo, ale na kvalifikačním turnaji si účast na MČR zajistila. Na samotném šampionátu se medailově prosadila Anna Kašparová, navzdory ze studijních důvodů vynechané přípravě brala stříbro a bronz.

O SVĚTOVÉM ZLATU

Nakonec největší úspěch, jakého kdy litomyšlský oddíl dosáhl! Anna Kašparová totiž v červenci vybojovala titul mistryně světa žen organizace SKIF, když zúročila léta dřiny. „Cesta na tuto soutěž nebyla jednoduchá. Dlouho jsme zvažovali, zda nominaci přijmout, neboť na přípravu nebylo tolik času, kolik bychom si představovali. Navíc musela zvládnout zkoušky na mistrovský stupeň, aby mohla startovat. Povedlo se a Anna stála na slavnostním nástupu mistrovství,“ řekl Smékal.

„S odstupem musím její vystoupení hodnotit jako velice odvážné. Nasazením a rychlostí zaskočila soupeřky a mnohdy i rozhodčí. Za povzbuzování našich členů i kamarádů ze spřáteleného klubu z Liberce jsme se dočkali i pověstného tvrdého kopu ve finále, kdy poslala soupeřku k zemi. A stanula na stupni nejvyšším,“ vzpomíná trenér.

ŠIRŠÍ SMYSL KARATE

Karate není jenom o výsledcích a medailích. „Je hlavně o sebepoznání, disciplíně a uvědomění si, že nejtěžšího soupeře má každý v sobě a že pro úspěch se musí tvrdě pracovat. Nemyslím tím jen úspěch sportovní, karate-do se neodehrává pouze v tělocvičně. Důležitá je cesta, kterou ujdeme k dosažení cíle. Karate učí trpělivosti, protože to cesta je dlouhá. Ale pokud chcete po této cestě jít, můžete tak činit celý život. Řadě japonských mistrů je přes 70 let a cvičí pořád,“ zdůraznil Jiří Smékal.