Tuři nevstoupili do zápasu dobře a v první čtvrtině byli neustále pozadu, z nejhoršího je však dostalo pět trojek, z toho čtyři z ruky kapitána Marka. Po šesté v pořadí zkraje druhé čtvrtky se na chviličku ujali i těsného vedení, ale opravdu jenom na chviličku. Potom zaúřadovali domácí trojkaři a do poločasu z toho bylo patnáctibodové svitavské manko. Ve druhém poločase se začal rodit debakl, rozdíl se dostal ke třicetibodové hranici a mírná korekce v závěru zápasu pachuť z porážky pochopitelně moc nevylepšila. Olomoucku stačilo na jednoznačné vítězství šest střelců, jejichž úspěšnost z pole byla „o parník“ vyšší než v případě soupeřů.

„Vítězství domácích bylo naprosto zasloužené, protože my jsme na obou polovinách hřiště odvedli bohužel trapnou práci,“ konstatoval zklamaný svitavský kormidelník Lukáš Pivoda a dodal. „Možná na druhou polovinu první čtvrtiny se dalo z naší strany koukat, ale to bylo všechno.“

„Jako smutná realita se ukazuje, že bez O'Briena a Svobody asi nemůžeme hrát, do toho ještě chyběl Dodd. Ale určitě se na to nechci vymlouvat, protože ostatní hráči měli dost prostoru, aby se předvedli, chytili šanci za pačesy a řekli si o více minut. Bohužel se však skoro nikdo nepředvedl,“ mrzelo Pivodu.

Ten dal za rozhodnutého stavu více času na palubovce mladíkům a ti ho nezklamali, možná jako jediní z družstva. „Jirka Svojanovský a Honza Hlobil to na rozdíl od ostatních nevzdali a bojovali až do konce. Vážili si své příležitosti,“ pochválil je Lukáš Pivoda.

Ovšem to byl jeden z minima záblesků z celkové svitavské šedi prostějovského podvečera. „Když máme střelbu z „bedny“ 34 procent, a to máme pod košem převahu, tak je to hodně špatné. My jsme určitě nepřijeli Olomoucko přestřílet z dálky, chtěli jsme míč dostávat do dolního postavení, ale o tom, co předvedli naši pivoti, je snad lépe nemluvit. Domácí se výborně trefovali a těžko se bránili. My se musíme dát do kupy a začít zase hrát s nasazením,“ zakončil hodnocení svitavský kouč.

„Vedli jsme po celé utkání, podali jsme koncentrovaný výkon, ale nečekal jsem tak výrazný bodový rozdíl. Není asi odrazem reality, protože Svitavy mají výborný tým a nebylo to tak jednoduché, jak se může zdát podle výsledku. Svitavy sice získaly osmnáct útočných doskoků, ale tentokrát to nemělo na utkání takový vliv,“ vyjádřil se trenér Olomoucka Predrag Benáček.

„Od nás to byl velice špatný zápas, soupeř nás předčil téměř ve všem, v obraně nám odebíral míče při zdvojování, s tím jsme si nedokázali poradit a měli hodně ztrát, Olomoucko nás potom trestalo hlavně z trojkové vzdálenosti,“ smutnil svitavský benjamínek Jiří Svojanovský, autor šesti bodů svého týmu.

Opava, která bude příštím soupeřem Turů, jim odskočila na rozdíl dvou výher, další silná skupina rivalů (Pardubice, Olomoucko, Ústí nad Labem) ztrácí na Svitavy tři vítězství. Není tedy důvod k panice, nicméně rodící se sérii neúspěšných výsledků by bylo záhodno utnout pokud možno hned v zárodku.

SKUPINA A1, 2. kolo:

BK Olomoucko – Dekstone Tuři Svitavy 92:69 (25:23, 52:37, 76:48)

Body: Palyza 23, Váňa 18, Josipovič 15, Morgan 13, Sehnal 13, Kouřil 10 – Marko 15, Crandall 14, Kotásek 11, Stamenkovič 9, Puršl 7, Svojanovský 6, Kovář 4, Jelínek 2, Slezák 1. Rozhodí: Kučírek, Nejezchleb, Karafiát. Fauly: 22:20. Pět chyb: Norwa (Olomoucko). Trestné hody: 17/14 – 18/12. Trojky: 14:11. Doskoky: 41:41. Diváci: 578.

Další výsledky:

Nymburk – Ústí nad Labem 102:78, Opava – Děčín 91:77, Pardubice – USK Praha 77:79.

Pořadí:

1. ERA Basketball Nymburk (100.0), 2. BK Opava (75.0), 3. Svitavy (66.7), 4. Olomoucko (56.5), 5. Pardubice (54.2), 6. USK Praha (54.2), 7. Ústí nad Labem (54.2), 8. Děčín (43.5).

Příště:

Dekstone Tuři Svitavy vs. BK Opava (úterý 11. února, 18:00, hala Na Střelnici).