Na to, že oba soupeři šli do utkání z plné přípravy, se hrál docela dobrý basket, jemuž nechyběl ani náboj.

Královští Sokoli ukázali, že se jmény jako Pandula, Sedmák či bosenský reprezentant Rikalo by mohli dát do kupy konkurenceschopný tým do Kooperativa NBL. Na zlepšenou hru domácích ve druhém poločase však nestačili reagovat.

V domácích barvách se hned ve svém prvním představení výborně uvedl Sean O'Brien, který byl společně s Lubošem Kovářem nejlepším střelcem zápasu. Dvouciferná konta připsali i Russell Woods s Matějem Svobodou, střeleckého zápisu se dočkali i Martin Novák a v závěru z trestného hodu Marek Welsch.

Po skončení „oficiálního“ zápasu přišla na řadu ještě „bonusová“ čtvrtina, v níž dostali příležitosti mladí basketbalisté z obou týmů a její výsledek byl 16:21. Svoje první body tady zaznamenal i svitavský benjamínek Jiří Svojanovský.

„Bylo příjemné, že diváci dorazili v tak hojném počtu a kluky to dobře namotivovalo, aby celých čtyřicet minut regulérního utkání odehráli na sto procent,“ uvedl trenér Lubomír Růžička.

„S výkonem jsem spokojen, byť samozřejmě na některých nových hráčích bylo vidět, že se ještě hledají v systémech a byli i trochu nervózní. Přece jenom hráli poprvé za jiný klub, než byli zvyklí, a pro mladíky to bylo první dospělácké utkání,“ zdůraznil svitavský trenér.

„Zápas splnil svůj účel, jsem rád za to, jaký jsme odehráli druhý poločas, tam už byla vidět spousta pěkných akcí. Například Sean O'Brien či Matěj Svoboda ukázali, že budou platnými hráči, výborně si vedl i Luboš Kovář, z toho mám radost. Kluci si navzájem přáli, bojovali, jeví se, že k nám přišly dobré charaktery, rodí se tady fajn parta,“ řekl Růžička.

Hradecký nováček nejvyšší soutěže se prezentoval v sympatickém světle. „Musíme si uvědomit, že Rikalo je reprezentant na evropské úrovni, Peter Sedmák je nestor slovenského basketu, také Dušan Pandula je kvalitní hráč, vrátil se jim Tomáš Hampl, takže je to velice zajímavá soupiska a tohle družstvo má v Kooperativa NBL co nabídnout,“ ocenil Růžička výkon soupeře.

S dosavadním průběhem přípravy je kormidelník Turů spokojen. „Musím zaklepat, že nemáme zatím žádné vážnější zranění, takže můžeme trénovat v plném počtu. Proti Hradci scházel z rodinných důvodů Pavel Slezák a chybí nám ještě Šimon Puršl, který je na reprezentačním kempu a podle informací, které mám, vypadá velice dobře. Jedeme tak, jak jsme si předsevzali.“

Nyní čekají na svitavské basketbalisty tři přípravné duely na Slovensku a následně v Polsku. „Hrajeme proti Interu Bratislava, což je dobrá značka, proti Prievidze, která bývá vždy v top čtyřce, a proti Levicím, které vyhrály slovenský titul. Budou to pro nás určitě tři super utkání. Potom jedeme na sedm dnů do Polska, takže naplno začíná ta určitě zábavnější část pro hráče,“ dodal Lubomír Růžička.

Dekstone Tuři Svitavy – Královští Sokoli Hradec Králové 98:84 (19:21, 46:42, 70:62)

Body: O'Brien 19, Kovář 19, Svoboda 15, Woods 13, Teplý 10, Jelínek 7, Marko 6, Novák 5, Kotásek 3, Welsch 1 – Sedmák 15, Andres 13, Rikalo 11, Peterka 11, Hampl 11, Pandula 8, Jiříček 7, Kolář 3, Mráz 3, Mahler 2.

Nejbližší program Dekstone Turů:30. srpna 14:30: Inter Bratislava vs. Svitavy
31. srpna 19:00: BC Prievidza vs. Svitavy
1. září 15:00: Levickí Patrioti vs. Svitavy