Upřímně řečeno, asi bylo jen málo svitavských fanoušků, kteří věřili, že jejich Tuři dokážou na půdě vedoucího mužstva odehrát rovnocennou partii. Ale ukázalo se, že to jde, ani výhra nebyla tak daleko, jak si každý myslel, a přes prohru zanechali Svitavští velmi dobrý dojem.

BK Armex Děčín – Bohemilk Tuři Svitavy 68:63 (17:16, 30:27, 51:43)

Body: Vyoral 19, Šiška 14, Bosák 10, Houška 8, Pomikálek 5, Landa 4, Kaša 2, Kroutil 2, Ježek 2, Jelínek 2 – Barker 18, Doaks 16, Jones 11, Teplý 9, Špaček 4, Bašta 3, Jaroš 2. Rozhodčí: Vondráček, Hruša, Blahout. Fauly: 20:15. Pět chyb: Landa (Děčín). Trestné hody: 5/2 – 15/11. Trojky: 6:4. Doskoky: 42:36. Diváci: 1100. Hráč utkání: Šiška (Děčín).

Od úvodního rozskoku bylo jasné, že Tuři nepřijeli na sever Čech předem poraženi a že jsou odhodlaní bojovat. Však se také po trojce Jonese dostali do vedení (11:14) a přestože si ho potom Děčín vzal zpátky, tak se žádný jeho drtivý nástup nekonal a hosté se udrželi v těsném kontaktu.

Díky Barkerovi, který podal jeden z nejlepších výkonů ve svitavském dresu, se v závěru poločasu přitáhli na tři body (30:27) a zkraje druhé půle dokonce znovu vedli (38:41).

Následovala ovšem výborná pasáž domácích, kteří šňůrou 11:0 rázně překlopili vývoj hry na svoji stranu a zdálo se, že za stavu 56:45 ve 32. minutě zlomili odpor Turů. Nebyla to pravda, ale právě přelom třetí a čtvrté části byl pro výsledek klíčový.

„Zápas byl vcelku vyrovnaný. Jsem rád, že jsme nepropadli v obranných činnostech a myslím si, že jsme v některých úsecích byli Děčínu úplně vyrovnaným partnerem. Jediné, co nás trošku sráželo, byly krátké úseky, kdy byli domácí nebezpeční na útočném doskoku. My jim povolili doskočit třeba dvakrát za sebou, což nebylo dobře, protože jsme se pak v obraně dlouho trápili," vyjádřil se trenér Svitav Stanislav Petr.

Jeho svěřenci se ovšem nevzdali a zahájili stíhací jízdu, kterou soupeř možná zpočátku podcenil, aby se ve 39. minutě po šestkách Doakse, jimiž snižoval na 64:62, nestačil divit.

Jenže Děčín má široký a kvalitní kádr, takže umí najít hráče, který v kritické chvíli vezme zodpovědnost na sebe. Tentokrát to byl Šiška, který proměnil důležitý nájezd a favorit nakonec došel k vítězství, které mu ale Tuři pořádně zkomplikovali a zaslouží si uznání. Kéž by na takový výkon navázali.

„I když to už bylo o více než deset bodů, tak jsme nepolevili a snažili se udržet koncentraci až do konce. V závěru tam ale byly situace jeden na jednoho, kdy se dokázal prosadit Šiška, tři akce skončily košem a ještě se házel trestný hod, takže soupeř odskočil a my už neměli síly. Navíc nám nevyšla věc, jakou jsme si naplánovali, když Jonese přikryl vysoký hráč," mrzelo svitavského kormidelníka.

Stejně jako další okolnost, která se pod výsledek podepsala. „Nepadají nám trojkové pokusy jako na začátku sezony, což je však určitě dáno i kvalitou obrany," okomentoval pouze čtyři přesné projektily z perimetru. Takové číslo, to je na možnosti svitavských střelců přece jen až příliš skromné.

Další výsledky: USK Praha – Ostrava 70:50, Opava – Ústí nad Labem 84:73, Brno – Prostějov 77:100.

Padesát procent? Slušné, ale mohlo to být lepší

Zápasem v Děčíně zakončili svitavští Tuři první „kolečko" zápasů s ostatními družstvy v Kooperativa NBL. Nepočítaje v to Nymburk, jenž má „zvláštní režim" a s nímž se utkají až v únoru roku 2016.

Po deseti utkáních se Svitavští dostali přesně na padesátiprocentní bilanci na pět vítězství a stejný počet porážek.

Což se někomu možná může zdát málo vzhledem k tomu, že v jednu chvíli už byli na číslech 5 – 1, ale i přes následující sérii čtyř porážek je to pořád solidní rozjezd do nové sezony.

Pokud by se i nadále pohybovali kolem poloviční úspěšnosti, bylo by to rozhodně pozitivní, protože by tím zůstávali ve hře o umístění na pozicích zaručujících postup do play off, což je jejich velký sen.

Při ohlédnutí se za úvodní desítkou utkání lze konstatovat, že výhrou, která šla nejvíce do plusu, byla samozřejmě ta sváteční nad Pardubicemi. Že byla skutečně mimořádná, to dokládá i skutečnost, že jejich krajský rival jen o několik dnů později porazil Nymburk.

Cenné byly i skalpy Ostravy, Jindřichova Hradce, USK Praha a Ústí nad Labem, protože to jsou přesně ty celky, s nimiž by Svitavy měly svádět boje na pomezí elitní osmičky. Současně to však jsou i týmy, které do sezony vstoupily pod očekávání a lze tak předpokládat, že půjdou herně nahoru.

Naopak na opačném pólu stojí nezdar před televizními kamerami v Brně, kde se Tuři vůbec nepopasovali s rolí favorita a nechali se zaskočit bojovností domácích. Bolela i porážka s Kolínem, neboť každý nezdar na vlastní palubovce s přímým tabulkovým konkurentem je krajně nepříjemný. Jinak Tuři padli v Opavě, Prostějově a Děčíně, tedy tam, kde asi neměli víceméně co ztratit.

Do odvet vstoupí ve středu doma proti Jindřichovu Hradci (18:00). Snad budou aspoň tak úspěšné, jako byla první desítka.