V dobré pohodě hrající Tury nyní nezastavilo ani Ústí nad Labem, jež sice na začátku poslední čtvrtiny dorovnalo skóre, ovšem to bylo z jeho strany všechno a domácí hráči již nepřipustili komplikace. Pro diváky to byla nejlepší pozvánka na středeční prestižní východočeské derby. Na státní svátek se Svitavy od půl osmé utkají v hale Na Střelnici s Pardubicemi.

Bohemilk Tuři Svitavy – Sluneta Ústí nad Labem 74:62 (21:13, 37:27, 45:44)

Body: Jones 20, Špaček 15, Barker 14, Doaks 13, Bašta 6, Teplý 4, Jaroš 2 – Anderson 10, Čarnecký 10, Pecka 9, Barham 9, Eggleston 9, Votroubek 5, Emerson 4, Jiříček 4, Kendrid 2. Rozhodčí: Paulík, Jeřáb, Kec. Fauly: 16:22. Trojky: 6:5. Trestné hody: 33/26 – 14/7. Doskoky: 42:38. Diváci: 711. Nejlepší hráč zápasu: Doaks (Svitavy).

Tuři předvedli nabyté sebevědomí hned v nástupu do utkání, neboť rychle získali slušné vedení (21:8). „Naše první čtvrtina byla dobrá, vstup do zápasu byl super," líbilo se domácímu trenérovi Stanislavu Petrovi. „My jsme hráli v těchto fázích příliš bojácně," reagoval jeho ústecký protějšek Martin Stavěl.

Výsledkem bylo, že o poločase se šlo do kabin za desetibodového náskoku Svitav (37:27) a zápas byl tedy z jejich pohledu rozehrán excelentně.

Jenže ve třetí části Ústí zlepšilo hru, naopak Tuři začali chybovat, však také ve třetí desetiminutovce dali jenom osm bodů. „Soupeř trochu přitvrdil obranu, my jsme hloupě ztráceli míče a špatně volili střelecké pozice," našel kouč Petr příčiny ztráty nadějného vedení.

Ústí zlikvidovalo manko, v úvodu poslední čtvrtky dokonce o bod vedlo, ovšem jeho vychýlená muška mu pak znemožnila obrat završit. „Po celý zápas nás provázela neuvěřitelná střelecká impotence. Byť máme tým s několika výbornými střelci a dokázali jsme si vytvářet velmi slušné pozice na trojkové čáře, tak jsme se prostě nebyli schopni trefit," bědoval trenér Stavěl.

Tuři se tak znovu odpoutali, pomohly jim vysoká úspěšnost z trestných hodů i důležitá trojka Barkera. I hosté to často zkoušeli za tři, zejména exsvitavský Votroubek, ale koš pravidelně míjeli.

Čtyři minuty před koncem Svitavy znovu vedly o deset bodů a koncovku s přehledem kontrolovaly. Klíčem se tentokrát ukázaly být šestky. Tuři jich házeli třiatřicet, z toho šestadvacet proměnili a pevnou ruku měli hlavně ve zlomových fázích zápasu.

„Ani jeden tým nestřílel se zázračnou úspěšností, spíše naopak, ale domácí jednoduše v momentech, kdy nemohli dát koš, dávali šestky. Třiatřicet je hrozně moc, patnáct za poslední čtvrtinu mně připadá jako neuvěřitelné číslo. Nevím, jestli byl mezi těmi obranami takový rozdíl, ale pravděpodobně asi byl. A když dáte ve čtvrté čtvrtině čtrnáct trestných hodů, tak většinou vyhráváte zápas," glosoval Martin Stavěl.

„Samozřejmě jsme se snažili hrát co nejvíce do vymezeného území a byla jen otázka, co dovolí rozhodčí," poznamenal k tomu Stanislav Petr.

Kormidelník Turů byl pochopitelně spokojen. „Kdybychom prohráli, nemělo by šťastné vítězství v Ostravě takovou cenu. V takto vyrovnané soutěži potřebují týmy jako my nebo Ústí na domácích palubovkách vyhrávat, to je základ. To, že jsme uspěli, bylo částečně dáno tím, že hosté sice střely z dobrých pozic měli, ale bohužel pro ně a bohudík pro nás je neproměňovali. To nás drželo v mírném vedení, v poslední čtvrtině se nám podařilo utéci na deset bodů a závěr jsme zvládli," radoval se Stanislav Petr.

Další výsledky:

 5. kolo: Kolín – Ostrava 80:73, Brno – USK Praha 89:81, Děčín – Jindřichův Hradec 94:78, Pardubice – Prostějov 85:62.

Pořadí:

1. Nymburk (100.0), 2. Opava (100.0), 3. Pardubice (80.0), 4. Svitavy (80.0), 5. Děčín (75.0), 6. Kolín (40.0), 7. Jindřichův Hradec (40.0), 8. Ostrava (25.0), 9. Brno (25.0), 10. Ústí nad Labem (25.0), 11. USK Praha (20.0), 12. Prostějov (20.0).