Ústí vstoupilo do zápasu výborně, dokonce vedlo 6:1, jenže soupeř díky parádní střelbě za tři body (deset trojek!) vyhrál první čtvrtinu 30:20 a následně celý první poločas, a to dokonce dvacetibodovým rozdílem. „K zápasu jsme přijeli naprosto zkoncentrovaní, hráli jsme naši hru, v prvním poločase jsme stříleli s vysokým procentem úspěšnosti z dálky. Dali jsme deset trojek, které jsme si dobře připravili,“ potvrdil i hostující trenér Lubomír Růžička.

„Hořeli jsme ve cloně na míč, špatně jsme rotovali, naopak soupeř dobře pouštěl míče z ruky, hodně mi to připomínalo první zápas v Ústí, kdy jsme prohráli o padesát bodů. Ať jsme na pick and rollu zkoušeli jakoukoliv obranu, Svitavy si s tím dokázaly poradit a navíc střílely s vysokou úspěšností. My jsme navíc zahazovali šoupáky a jednoduché střely, takže jsme poločas prohráli o dvacet," souhlasil domácí kouč Antonín Pištěcký.

STÍHACÍ JÍZDA

Kdo by však čekal, že je hotovo, šeredně by se spletl. Ústí vstoupilo do druhé půle ve velkém stylu, Svitavám dovolilo za deset minut pouhých deset bodů a postupně stahovalo. Když pak zasmečoval neskutečným dunkem přes bránícího hráče výborně hrající Fait, byl rozdíl pouze tříbodový (66:69) a hostující kouč si musel brát oddechový čas.

„Přitvrdili jsme v obraně, dostali se na dostřel a jak už to tak bývá, soupeř znervózněl," popsal Pištěcký stíhací jízdu. „Do druhé půle jsem hráče varoval, že úvodní pětiminutovka bude takové mementum, které jsme ale bohužel nezvládli. To domácí nakoplo, udělali šňůru 7:0 a 9:0 a vrátili se do zápasu," uznal jeho kolega na lavičce Turů.

Také v poslední desetiminutovce Ústí mocně dotahovalo, skóre se mu však nepodařilo srovnat ani jednou. „Trápili jsme se, vkradly se do nás nervozita a nepřesnost, ale naštěstí jsme nakonec zvítězili, za což jsem moc rád," oddechl si nakonec Růžička. Domácí trenér naopak litoval několika promarněných příležitostí, kdy mohl jeho tým zlomit zápas ve svůj prospěch. „Měli jsme několik příležitostí překlopit utkání na svoji stranu, ale třikrát došlo k tomu, že soupeř dal v poslední vteřině útoku koš s faulem, což ho udrželo na koni."

Svitavy si tak nakonec odvezly výhru 85:78 a na jméno svého soupeře budou čekat. „Chtěl bych vyzdvihnout výkon Adama Číže, jenž přišel před dvěma dny z Kolína a nasál do sebe neuvěřitelné množství za naší hry, díky čemuž nás táhl," vyzdvihl hostující trenér svého rozehrávače, který ke čtyřem asistencím přidal jedenáct bodů. „Udrželi jsme druhou příčku, ale do play off před sebou máme ještě spoustu práce s doléčením hráčů a přípravou na soupeře, jenž vzejde z předkola," uzavřel Růžička.

Vyřazovací část tohoto ročníku Kooperativa NBL začne dvěma sériemi předkola na dva vítězné zápasy (Brno vs. USK Praha a Ústí nad Labem vs. Kolín). Hraje se v pátek, v neděli a případně v úterý. Z těchto dvojic vzejdou soupeři pro první Nymburk a druhé Svitavy. Jistými dvojicemi pro čtvrtfinále (hraje se na čtyři vítězné zápasy), které startuje o prodlouženém velikonočním víkendu, jsou Děčín s Opavou a Olomoucko proti Pardubicím. Dekstone Tuři nastoupí k prvním dvěma střetnutím na domácí palubovce, a to v neděli 21. dubna a v pondělí 22. dubna. Na hřišti soupeře se hraje ve čtvrtek 25. dubna a v pátek 26. dubna. Podle vývoje série jsou potom další termíny určeny takto: 29. dubna (ve Svitavách), 1. května (v soupeřově hale) a 3. května (ve Svitavách).

SKUPINA A1, 14. kolo:

Sluneta Ústí nad Labem – Dekstone Tuři Svitavy 78:85 (20:30, 35:55, 55:65)

Body: Martin 19, Wisseh 17, Pecka 11, Svejcar 8, Fait 8, Houška 4, Šmíd 4, Šteffel 3, Šotnar 2, David 2 – Marko 22, Kocář 15, Aiken 13, Číž 11, Svoboda 8, Jelínek 6, Slezák 4, Teplý 3, Welsch 3. Rozhodčí: Baloun, Linhart, Vošahlík. Fauly: 28:24. Pět chyb: Šotnar, Martin – Slezák. Trestné hody: 29/18 – 31/25. Trojky: 6:10. Doskoky: 33:45. Diváci: 540.

Další výsledky:

Opava – Olomoucko 72:64, Brno – Nymburk 60:111, Děčín – Pardubice 80:69.

Konečné pořadí:

1. ČEZ Basketball Nymburk (100.0), 2. Dekstone Tuři Svitavy (61.1), 3. BK Olomoucko (55.6), 4. BK JIP Pardubice (55.6), 5. BK Armex Děčín (55.6), 6. BK Opava (52.8), 7. Sluneta Ústí nad Labem (47.2), 8. egoé Basket Brno (30.6).