Skvěle. Ještě, než byla ve středu rozehrána skupina A2 basketbalové Mattoni NBL, bylo jasné, že jakékoli vítězství venku bude mít ve vyrovnaném boji o předkolo play off mimořádný význam. A svitavští Tuři na ně dosáhli hned při prvním výjezdu na cizí palubovku. Výhra v Jindřichově Hradci je cenná sama o sobě a neméně důležitější je způsob, jak ji hosté dosáhli, tedy po sebevědomém a kolektivním výkonu, kterým protivníkovi nedali nejmenší naději.

BK Lions Jindřichův Hradec – Qanto Tuři Svitavy 75:92 (20:21, 33:46, 53:62). Body: Venta 27, Tomanec 15, Kraus 11, Pavlík 8, Fröhde 6, Vošlajer 4, Dygrýn 4 – Mróz 21, Deloach 18, Macela 17, Teplý 15, Jelínek 12, Moravec 5, Harčár 2, Šindelář 1, Sýkora 1. Rozhodčí: Hošek, Baloun, Znamínko. Trestné hody: 22/17 – 32/24. Trojky: 6:10. Fauly: 29:23. Pět chyb: Venta – Moravec. Doskoky: 31:28. Diváci: 500. Nejlepší hráč zápasu: Tomáš Macela (Svitavy).

Hosté pořádně „zatopili pod kotlem" bezprostředně po zahájení utkání, až domácí nevěděli, kde jim hlava stojí. Ve střelbě se dařilo Teplému, jako obvykle se přidali i Mróz s Deloachem, jehož trojka znamenala v 7. minutě stav 9:21!

Domácí však záhy pochopili, že s takovou hrou by určitě nebyli rovnocennými soupeři, a v dalších fázích výrazně přidali. Naopak na Svitavské přišla slabší chvilka, důsledkem toho byla šňůra 11:0 a jen jednobodový rozdíl ve skóre po úvodních deseti minutách.

Naštěstí pro Tury se však v nástupu do druhého hrací období ukázalo, že to nebyl signálu k trvalejší změně ve vývoji utkání. Ba právě naopak, protože to byli opět hosté, kteří udávali tempo a začali si budovat náskok. Klíčová se ukázala být přesná ruka Macely, během dvou minut se trefil třikrát za tři body, když využil velmi nedůrazné hry v podání jindřichohradecké obrany.

Tuři vedli v poločase o třináct bodů, což bylo více než nadějné, jenže v basketbale to nemusí znamenat nic rozhodujícího. Po změně stran se dal očekávat nápor Lvů, který se ovšem jaksi nedostavil. Domácí sice korigovali na rozdíl devíti bodů, to ale bylo v jejich podání vše, nic jiného jim Tuři nedovolili. Na koše soupeře nacházeli odpověď, drželi si ho na „distanc" a nad průběhem utkání si udržovali kontrolu.

„Svým hráčům za předvedený výkon děkuji. Pomohla nám pauza, po delší době jsme zase dobře potrénovali, dali jsme se zdravotně do pořádku a jsme nachystáni na skupinu A2," pochvaloval si svitavský trenér Lubomír Růžička.

Jeho výborně hrající svěřenci ani ve čtvrté čtvrtině nepustili otěže utkání ze svých rukou a jakékoli drama nepřipustili. I když domácí ještě vykřesali naději korekcí na devět bodů, přišlo zase to, co přicházelo po celý zápas, tedy svitavská protiakce, další odskočení a tentokrát už rozhodující, protože Lvi se ke konci zápasu smířili s porážkou a nekladli větší odpor.

„My jsme podali bezduchý výkon, ze kterého se musíme poučit. Srážely nás neproměněné koše z vymezeného území, když jsme snad desetkrát nedali vyloženou šanci. Vždy, kdy jsme se nadechovali, soupeř nám odskočil. Vyhrál jednoznačně lepší celek," uznal po utkání zklamaný domácí asistent trenéra David Musil.

Jeho slova potvrzují i čísla, protože zatímco Lvi se mohli opřít pouze o výborného Ventu (27 bodů) a částečně o Tomance (15), tak hráči z lavičky propadli. Svitavští naopak vynikli kolektivním přístupem. Stabilní formu tradičně prodali Mróz, Deloach a Jelínek, přidali se k nim však i ostatní, například Macela s Teplým se podělili o osm z deseti svitavských trojek. Úspěch Turů byl při celkovém pohledu na duel jasnější, než by kdo čekal.

„Tato výhra pro nás má cenu zlata, protože ve skupině A2 je každé vítězství z venku bonus. Hráči zasluhují absolutorium, vedli jsme 38 minut, takže výsledek je podle mě zasloužený," řekl Růžička, který mohl být spokojený s tím, že hned pětice basketbalistů dosáhla na dvouciferný počet bodů, a tím hned údernost celého mužstva rapidně vzrostla.

„Hráli jsme s chutí a intenzitou, velmi dobře na útočné i obranné polovině, byli jsme na zápas kvalitně připraveni," dodal spokojený kouč.

Mattoni NBL – skupina A2 – další výsledky 1. kola: Ústí nad Labem – Chomutov 80:68, Levice – Opava 103:69. USK Praha měl volno.

Pořadí: 1. Levice (37 bodů), 2. USK Praha (34), 3. Svitavy (34), 4. Chomutov (33), 5. Jindřichův Hradec (32), 6. Ústí nad Labem (32), 7. Opava (31).