Samozřejmě, že jistá „polehčující okolnost“ se najde, a to změna herního modelu Kooperativa NBL a s něho vyplývající zúžení skupiny A1 na šest týmů. Nebýt toho, tak by se Dekstone Tuři do plánované osmičky vměstnali.

Pouze na to se ale vymlouvat nelze a ve Svitavách to dobře vědí. Především první polovina základní části soutěže Turům nevyšla herně ani výsledkově a i když postupem času vykázali určité zlepšení, tak o stabilitě se pořád hovořit nedalo. Ostatně příběh závěrečného kola to názorně ukázal. I když dostali od Ostravy dárek v podobě vítězství Nové huti nad konkurenty z Pardubic, tak sami toho využít nedokázali a v klíčovém utkání proti Brnu podali výkon odpovídající skupině A1 jen v necelé třetí čtvrtině. A tahle nevyrovnanost se s nimi táhla od začátku sezony, jak ostatně po zápase s Brnem uznal i Václav Bujnoch. „Nedokážeme odehrát celou čtvrtinu nějak v kuse slušně. Vždy tam jsou výpadky a ty nás stojí celý zápas,“ řekl svitavský křídelník.

Dekstone Tuři Svitavy vs. Basket Brno.
„Lepší jsme byli maximálně devět minut ve třetí čtvrtině. A to je strašně málo“

Podle trenéra Lukáše Pivody se zejména v podzimních utkáních ukázalo, že letní zásah do složení kolektivu byl možná citelnější, než si v klubu připouštěli. „Začátek nebyl vůbec podle našich představ. Oproti předchozímu ročníku jsme vyměnili osm hráčů, což je obrovské číslo,“ připouští svitavský kormidelník. „Strašně dlouho nám trvalo, než si tým sedl, než si začal navzájem věřit a naše výkony k něčemu vypadaly. Osm utkání odehraných před tím posledním s Brnem nebylo vůbec špatných, šest z nich jsme dokázali vyhrát a pevně věřím, že na ně navážeme,“ řekl Pivoda.

Nezapomínejme, že Tuři se v jednu chvíli potáceli na bilanci 1 – 7 a po restartu Kooperativa NBL po covidové pauze to s nimi nevypadalo vůbec dobře. Z tohoto pohledu je skutečnost, že se z této krize dokázali vymotat a prakticky do čtvrté čtvrtiny závěrečného kola bojovali o horní šestku, nesporně pozitivní a dokládá, že basketbalová síla v družstvu ukryta je. A ještě bude dostatek příležitostí, jak ji předvést, ať už tento týden na Hyundai Final 8 českého poháru, nebo poté v nadstavbové skupině A2.

„Nechci říci, že naše umístění je vyloženě zklamáním, ale určitě jsme pomýšleli na vyšší příčky a chtěli jsme do horní části. Tím, že se to v průběhu sezony změnilo na dvě šestičlenné skupiny, nám to uteklo a musíme bojovat dole. Sezona ovšem nekončí, jsme odhodlaní udělat dobrý dojem v poháru a následně vyhrát skupinu A2, abychom se v případném čtvrtfinále vyhnuli Nymburku,“ vytyčil kouč Pivoda jasné svitavské cíle pro nejbližší dny a týdny.

Hokejová extraliga: HC Dynamo Pardubice - HC Olomouc.
Osobnost týdne, hláška týdne a komentář

Zkorigovaný systém Kooperativa NBL nyní říká, že na účastníky nadstavbové skupiny A2 čeká deset kol dvoukolově každý s každým (od 27. února do 3. dubna) se započítáním všech dosavadních výsledků. Čtyři nejlepší celky tabulky potom sehrají předkolo play off jen na dvě utkání „doma – venku“ (7 – 10, 8 – 9) a vítězové těchto dvojiček doplní osmičlennou sestavu čtvrtfinále.

Tento týden je v tuzemském basketbale vyhrazen pro Hyundai Final 8 českého poháru. Na Svitavy čeká ve čtvrtečním čtvrtfinále obrozený a ostrými pálící Kolín, jemuž v obou ligových vzájemných střetnutích podlehli.