Střetnutí, které příliš basketbalové krásy nepobralo, bylo k vidění v dalším kole nejvyšší soutěže ve svitavské hale. Bylo to sté utkání, které na domácí palubovce Tuři sehráli za dobu svého působení v NBL a jeho výsledek je zklamáním.

BOHEMILK Tuři Svitavy – BC Geosan Kolín 69:75 (18:15, 38:33, 52:58)

Body: Teplý 22, Jones 12, Jaroš 12, Špaček 8, Vaňák 6, Barker 5, Bašta 3, Šindelář 1 – Horák 20, Allen 16, Ličartovský 12, Vocetka 11, Machač 8, Bakič 6, Faifr 2. Rozhodčí: Dolinek, Nejezchleb, Kapl. Fauly: 19:22. Doskoky: 41:41. Trestné hody: 18/13 – 12/8. Trojky: 6:13. Diváci: 418. Hráč zápasu: Ličartovský /(Kolín).

Nemilé překvapení čekalo na domácí fanoušky po příchodu do haly, neboť zjistili, že nemůže hrát zraněný pivot Doaks.

Zpočátku se ale zdálo, že jeho absence se negativně neprojeví, neboť Turům vstup do utkání vyšel a hned se ujali vedení. To si udržovali po celý poločas.

Pravda, nebyl to náskok nijak výrazný, v úvodní čtvrtině nenarostl výše než na pět bodů a ve druhé dosáhl na maximum pro trojce Jonese (29:18), i přesto byl zápas rozehrán slibně.

Na perimetru se dařilo Teplému (čtyři trojky za poločas), pod košem se pokoušel zastoupit chybějícího Doakse Jaroš a v útoku se mu to vcelku dařilo.

Zásadní obrat ve vývoji utkání nastal ve třetí části. Tu zpočátku provázela řada chyb a ztrát na obou stranách (což ostatně platilo po většinu střetnutí).

Ve 24. minutě vyrovnal hostující Ličartovský trojkou na 40:40 a, aniž to v tu chvíli kdo tušil, odstartoval ostrou kolínskou palbu, jež rozhodla zápas.

Během dvou minut následně přidali další úspěšné střely za tři body postupně Vocetka, Allen a znovu Vocetka a hosté poprvé lehce odskočili (44:49).

Tuto ztrátu domácí zásluhou košů od Teplého a Vaňáka ještě zlikvidovali (50:49), jenomže ze strany kolínských ranařů to nebylo ani zdaleka všechno.

V závěru třetího kvartálu zacílili optimálně Allen a po něm dvakrát Horák, takže po třiceti minutách to pro Středočechy rázem vypadalo daleko veseleji.

Sedm trojek za toto hrací období, to bylo pádné slovo, které Geosan vnesl do dějin tohoto duelu. A slovo rozhodující.

V posledním hracím období se čekal nápor Turů a ti zápas skutečně nezabalili a snažili se ho obrátit, ovšem narazili na střelecké prokletí, které na ně sedlo a nechtělo se jich pustit.

Po trestných hodech Vaňáka ještě dotáhli na 58:60, to ale bylo naposledy, co byli se soupeřem v takto těsném kontaktu. Do konce zápasu se jen trápili.

Hosté sice nezářili bůhvíjakou excelentní střelbou a hodně svých útoků také pokazili, přece jen se však tu a tam prosadili a zvyšovali svoje vedení.

Zato svitavští basketbalisté, těm se naprosto přestalo dařit, často to zkoušeli i za tři body, ale obvyklá lehkost byla pryč.

Naopak, s rostoucím počtem neúspěšných střel se propadali do křeče, z jejich projevu čišela marnost a Kolín se ani moc nenadřel, aby si hlídal náskok.

Ve 37. minutě se individuálně prosadil Bakič (58:68) a to už bylo každému v hale jasné, že jubilejní sté domácí utkání Svitav v NBL nedopadne dobře.

V závěru Tuři výsledek kosmeticky upravili na šestibodový rozdíl, avšak to nic nezměnilo na tom, že poprvé v sezoně padli na vlastní palubovce.

Na  Doaksovu absenci to ale svitavský trenér Stanislav Petr nesváděl. „Bylo to pro nás mínus, ale s tím se musíme umět vyrovnat. Tým jako my, který má pouze jedenáct hráčů, to v průběhu sezony ještě čeká. Zranění či nemoci zkrátka přijdou a nemůžeme se na to vymlouvat," zdůraznil kormidelník.

„První poločas jsme zvládli dobře, ale upozorňoval jsem, že třetí čtvrtina může být zlomová, což se i stalo. Možná únavou, možná nepozorností jsme nedokázali vyřešit jednoduchý pick and roll, z toho vznikaly rychlé přihrávky na perimetr a Kolín má vynikající střelce, kteří proměňovali s vysokým procentem trojkové pokusy, což nás asi stálo vítězství. Šest proti třinácti, to je velký rozdíl. Ostatní statistiky jsou vyrovnané, ale tohle rozhodlo," byl si vědom trenér Petr.

„Věděli jsme, že domácí mají užší rotaci a menší počet hráčů, kteří jsou schopni odehrát závěr, únava na nich byla vidět a my s tím počítali. Dobré je, že jsme měli se soupeřem vyrovnané doskoky. Také jsme donutili udělat Svitavy dvacet chyb naší dobrou obranou a tlakem, který jsme vyvinuli na protihráče. Když se všechno spočítá, myslím, že jsme zaslouženě vyhráli," domníval se kouč Kolína Predrag Benaček.

Lepší dojem by Tuři rádi zanechali v dalším duelu, který odehrají v pondělí od 20 hodin před televizními kamerami na hřišti MMCité Brno.

Další výsledky 8. kola:

Pardubice – Brno 85:58, Ostrava – Děčín 56:67, USK Praha – Jindřichův Hradec 92:70, Prostějov – Opava 78:69.

Pořadí:

1. Nymburk (100,0), 2. Děčín (85,7), 3. Pardubice (75,0), 4. Opava (71,4), 5. Svitavy (62,5), 6. Prostějov (50,0), 7. Kolín (50,0), 8. Ostrava (33,3), 9. Ústí nad Labem (33,3), 10. USK Praha (28,6), 11. Jindřichův Hradec (25,0), 12. Brno (14,3).