Svitavský Automotoklub uspořádal poslední letošní závod na klasické ploché dráze v areálu v Cihelně.

Jednalo se o první ligu družstev, která se v letošním roce jezdí jiným způsobem než v minulosti. Jejím základem je soutěž jednotlivců, podle níž se na konci sestavuje týmové pořadí.

Do Svitav přijelo dvanáct plochodrážníků z pěti klubů, startovali také dva jezdci z německé Míšně, kteří závodí v barvách AK Březolupy.

Závodní program doprovázelo tropické horko, i přesto měly jízdy dobrou úroveň a nenarušily je žádné vážnější pády, takže zdravotníci zůstali bez práce.

K vidění bylo celkem patnáct rozjížděk plně obsazených čtyřmi jezdci. Do soutěže družstev se počítaly výsledky tří jezdců.

Nejlépe z toho měření sil vyšel celek ZP Pardubice se ziskem 28 bodů (Suchánek 14, Petrák 9, Mejtský 5), druhé místo braly Březolupy (23, Málek 15, Weis 6 a Geyer 2) a třetí skončili jezdci AK Markéta Praha s 21 body (Škurla 12, Smetana 8, Hájek 1).

O konečném pořadí mezi jednotlivci rozhodla závěrečná finálová jízda pro čtyři nejlepší. V ní od startu do cíle dominoval pardubický Tomáš Suchánek a vyjel si zasloužené prvenství před Martinem Málkem z Březolup, Janem Holubem ze Mšena a Michalem Škurlou z Prahy.

Nebyla to ovšem tečka za sezonou 2015 na svitavském plochodrážním stadionu. O tu se v sobotu 12. září postará flat track, konkrétně další díl mistrovství České republiky ve třídách FT1 a Classic a českého poháru veteránů. V kategorii FT1 se čeká bohatá mezinárodní účast, kromě Čechů se představí jezdci z Itálie, Rakouska a Nizozemska. (rh)