Na jedenácté místo v tabulce nejvyšší basketbalové soutěže klesli po zápase v Opavě svitavští Tuři. Utkání se zařadilo k těm nejhorším, které v této sezoně předvedli, od druhé čtvrtiny se jim nedařilo vůbec nic a výborně střílející domácí (patnáct trojek), které dirigoval skvěle hrající exsvitavský pivot Radim Kramný, se zákonitě nenechali dvakrát pobízet, aby si zvedli sebevědomí při zakončení svých akcí. Krátce před sirénou nakonec padla i ta stovka. Tři kola před závěrem základní části mohou Tuři pořád myslet na deváté místo, což by bylo zopakování jejich historicky nejlepšího výsledku v soutěži. To však budou muset předvést lepší výkony nežli ve Slezsku.

BK Opava – Qanto Tuři Svitavy 103:59 (21:21, 43:26, 71:50)

Fakta: Body: Kramný 26, Cvek 13, Dokoupil 13, Blažek 11, Šiřina 10, Klečka 9, Gniadek 6, Kvapil 6, Bujnoch 4, Lyčka 3, Vlček 2 – Teplý 13, Šotnar 12, Abercrombie 11, Špaček 9, Votroubek 7, Jaroš 4, Bašta 2, Vaňák 1. Rozhodčí: Kučera, Kurz, Holubek. Fauly: 21:18. Pět chyb: 33. Teplý (Svitavy). Trestné hody: 16/8 – 15/10. Doskoky: 38:29. Trojky: 15:5. Diváci: 593. Nejlepší hráč zápasu: Kramný (BK Opava).

Kdyby se tak do konečného výsledku počítalo pouze skóre z první a třetí čtvrtiny (49:45), nevypadalo by to z pohledu Turů nijak tragicky. Protože však platily i druhý a čtvrtý kvartál (54:14!), vzešel z utkání v Opavě pořádný debakl, který jen podtrhl zjevný pokles svitavské formy ve druhé polovině sezony.

Opava začala dvoubodovým pokusem Gniadka, který byl i faulován, ovšem šestku neproměnil. Tuři kontrovali Teplým a následně byla k vidění pasáž, ve které šli domácí do šestibodového trháku. Když se prosadil z perimetru Blažek, svítil na ukazateli stav 8:2. Vedení domácího výběru mohlo být vyšší, Dokoupil se ale z dálky dvakrát po sobě netrefil a Svitavy brzy výsledek otočily. Po Špačkově zakončení vedly, po šestce Šotnara dokonce o tři body.

K vidění byl pořád vyrovnaný basketbal, po nájezdu Klečky se převážilo vedení na stranu Slezanů. Poslední slovo měl v první části Abercrombie, který srovnal a výkon Turů stále působil sympatickým dojmem.

Co se však dělo ve druhé desetiminutovce, to si hosté za rámeček určitě nedají. Bodově ji sice otevřel Votroubek, ale vzápětí se za tři body trefil Kramný a zahájil tím svoje famózní představení. Opavští se začali rozjíždět, hlavně pak někdejší svitavský pivot, který nebyl k udržení a díky jeho perfektní střelbě začalo vedení favorita narůstat. Domácí na palubovce kralovali a zkoušeli přidat i něco navíc pro diváky. Poločasový výsledek stanovil Bujnoch na 43:26. Turům druhá čtvrtina utkání absolutně nevyšla, zaznamenali pouhých pět bodů a postupně úplně rezignovali.

Opava pokračovala ve velmi dobrém výkonu i po přestávce. Ve třetí části se hostům sice povedlo nápor soupeře částečně otupit, ve čtvrté ale najeli zpět do kolejí, které je přivedly až ke stobodovému přídělu. S chutí hrající domácí basketbalisté nastříleli do svitavského koše patnáct trojek (s úspěšnosti padesát procent) a byli jednoznačně lepší ve všech činnostech.

„První čtvrtina byla taková rozkoukávací, poté jsme ukázali, že máme větší chuť. Je ale třeba říci, že soupeř nám cestu za vítězstvím usnadnil," podotkl trenér Slezanů Petr Czudek. „Během zápasu jsme se dostali do pohody. Vytvořili jsme si náskok, začala nám fungovat hlava a všechno nám šlo. V posledních dvou utkáních máme ideální možnost připravit se na play off," uzavřel spokojený trenér BK Opava. Jeho protějšek Stanislav Petr ze sebe horko těžko vysoukal pár slov, tak moc byl rozčarovaný. „Kromě první čtvrtiny, která byla vyrovnaná, jsme tento zápas odevzdali. Více ani nemám chuť o utkání mluvit," sklopil oči kormidelník svitavského celku.

V sobotu 21. března se Tuři po dlouhé době představí na domácí palubovce. Jejich soupeřem bude od 17 hodin Kolín, tedy tým, který nyní vítězstvím nad Děčínem oživil svoje naděje na postup do play off, když na dvojici Ostrava – Jindřichův Hradec ztrácí jedinou výhru.

(rob, rh)