V Pardubicích se v pátek od 18 hodin hraje další zápas kvalifikace o šampionát, v níž Češi uhráli famózní úspěch.

PŘES NOC V ZÁKLADU

Proti Francii půjde reprezentace kvůli povinnostem největších hvězd v klubech a také zdravotním problémům osekaná. Otvírá se prostor pro hráče širšího kádru. Jedním z nich je Šimon Puršl. Z náhradníka se stal přes noc prvním pivotem účastníka MS v Číně.

„Se základem nevím. Já jsem vždycky skončil jako třináctý hráč, tedy na hraně zápasové nominace. Teď už to vypadá, že si možná i zahraju. Za to jsem určitě rád, ale hlavní je být schopný pomoct týmu. Na to v těch minutách na hřišti budu myslet nejvíc,“ říká podkošový hráč svitavských Turů.

Český tým sužují rozsáhlé zdravotní trable. Na všech postech. Podkošový Patrik Auda má nateklý prst na ruce. Křídelník Blake Schilb nespí už několik nocí kvůli bolestem zad. Rozehrávač Tomáš Vyoral laboruje s kotníkem. Také Šimon Puršl si prožil své. Například na posledním tréninku před odjezdem na EuroBasket 2017 si přivodil zlomeninu kůstky. Reakce? Nebrečel v koutě a přijel tým podpořit do Rumunska. I jako nehrající se stal členem kolektivu. Taková oddanost se nezapomíná.

„Zatím jsem měl v reprezentaci buď smůlu na zranění, nebo mě těsně minula nominace. Kluci si dělají srandu, abych si zase něco neudělal. Musím to zaklepat. Podle mě to byla jen smůla a nebude to pokračovat.“

K prvnímu velkému zápasu ve své dospělé kariéře vyběhne dnes proti Francii. Rovněž tým ze země galského kohouta nenastoupí v nejsilnější sestavě.

„Na jedné straně to naše šance zvyšuje, ale Francouzi mají tolik kvalitních hráčů, že to nebude nic lehkého. Jistě by bylo fajn si zahrát si proti těm velkým jménům, ale pro nás bude lepší, když budou chybět. Každopádně bude Francie praktikovat agresivní presink,“ očekává svitavský basketbalista.