Celkové vítězství v hodnocení národů obhájila z loňského roku slovenská výprava. Ze čtyřiadvaceti míst na stupních vítězů, které se v průběhu dvou závodních dnů rozdělovaly, jich reprezentanti od našich východních sousedů obsadili jedenáct.

ZŘEJMÁ DOMINANCE

„Hodnotíme vždy každý závod v jednotlivých kategoriích a disciplínách zvlášť a na závěr podle toho stanovujeme pořadí národů,“ říká předseda organizačního výboru Skiinterkriteria Luboš Bäuchel. „Slováci tentokrát zvítězili před ostatními výpravami s obrovským náskokem. Dohromady posbírali 261 bodů, druzí byli Češi s výsledkem 130 bodů a třetí místo nakonec obsadili Poláci, kteří měli na kontě 117 bodů,“ doplňuje muž, jenž vedl osvědčenou partu pořadatelů ze Ski klubu Ústí nad Orlicí.

Svoje celkové vítězství Slováci podtrhli rovněž ziskem nejvyššího ocenění pro absolutní vítěze. V součtu obou disciplín, slalomu a obřího slalomu, si nejlépe vedli Rebeka Jančová, která v obou svých startech nenašla přemožitelku, a její reprezentační kolega Robert Ruffíni, jenž získal druhé a třetí místo.

„Myslím, že hlavně jméno Rebeka Jančová bude v následujících letech hodně slyšet a má dobře našlápnuto k tomu, aby v budoucnosti reprezentovala svou zemi i ve světovém poháru,“ popisuje ředitel závodu Jaroslav Křístek. Každopádně oba dva závodníci obhájili absolutní vítězství z předešlého roku.

ZAJISTIT BEZPEČNOST

„Letošní ročník se uskutečnil podle všech pravidel a přítomný technický delegát společně s jury závodu vyhodnotili obě dvě disciplíny jako plně v souladu s předpisy mezinárodní lyžařské federace FIS,“ uvedl Jaroslav Křístek.

„Vždycky se snažíme, aby úroveň závodu byla co nejvyšší. Největší důraz je kladen na bezpečnost závodníků. Ačkoli se to úplně nezdá, podmínky pro závod samotný nebyly úplně ideální, protože napadl čerstvý sníh, ale naši technici si s tím dokázali poradit,“ dodává ke svému hodnocení Jaroslav Křístek.

ZA ROK NA SHLEDANOU

Počet zemí se nakonec usadil na čísle šestnáct, což se dá z pohledu pořadatelů považovat nesporně za úspěch. „Ono těch žákovských závodů po celém světě přibývá čím dál více, a tak je složité navyšovat počet reprezentačních výběrů. Nicméně snažíme se aktivním přístupem zvát k nám výpravy a je vidět, že jsme se vydali správnou cestou, když objíždíme osobně závody, jakým je Škofja Loka ve Slovinsku,“ upřesňuje sekretář závodu Petr Kubásek.

Po skončení náročné práce na zdárném průběhu sedmapadesátého Skiinterkriteria čeká na jeho organizátory v první řadě poděkování partnerům a sponzorům akce. Dále si vyhodnotí letošní závody a v hlavách začnou spřádat plány do budoucnosti. Přípravy 58. ročníku začínají na konci srpna, aby bylo vše v lednu příštího roku co nejlépe připraveno.

Skiinterkriterium 2019 – výsledky:

OBŘÍ SLALOM:

Mladší žákyně: 1. Sophia Polak, 2. Katarína Štrobová, 3. Katarína Strachanová (vš. Slov.).

Mladší žáci: 1. Josh Barfoot (Slov.), 2. Jan Lodzinski, 3. Igor Kaczmarek (oba Pol.).

Starší žákyně: 1. Rebeka Jančová (Slov.), 2. Barbora Peroutková (ČR), 3. Nina Schippers (Niz.).

Starší žáci: 1. Ondřej Kalina (ČR), 2. Ivan Mizincev (Rus.), 3. Robert Ruffíni (Slov.).

SLALOM:

Mladší žákyně: 1. Sophia Polak, 2. Katarína Štrobová (obě Slov.), 3. Inge Meijer (Niz.).

Mladší žáci: 1. Andrij Salenko (Ukr.), 2. Josh Barfoot (Slov.), 3. Jan Lodzinski (Pol.).

Starší žákyně: 1. Rebeka Jančová (Slov.), 2. Celine Julia Sommerová (ČR), 3. Nina Schippers (Niz.).

Starší žáci: 1. Ivan Mizincev (Rus.), 2. Robert Ruffíni (Slov.), 3. Blazej Budz (Pol.).

Zúčastněné země na 57. ročníku:

Velká Británie, Polsko, Nizozemsko, Austrálie, Nový Zéland, Rusko, Kazachstán, Ukrajina, Slovinsko, Estonsko, Bělorusko, Česko, Chorvatsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko. (re, rh)