Předpoklady se potvrdily. Čeští basketbalisté se v domácí derniéře v rámci kvalifikace na MS 2019 budou muset obejít bez Jakuba Šiřiny. Opavský rozehrávač sice s týmem strávil celé soustředění, ale do hry ho nepustí zranění, které si přivodil v semifinále Českého poháru před necelými dvěma týdny.
I bez Šiřiny zůstalo trenéru Ginzburgovi na soupisce 14 hráčů, ale zítra proti Bosně a Hercegovině jich může nastoupit jen 12. Do závěrečné nominace se nevešli Ondřej Kohout a Petr Šafarčík, který po zranění a svém přestupu do Nymburka dosud neodehrál jediné utkání.
„Není to jednoduché. Jakub je velkou součástí našeho týmu. Byl prvním rozehrávačem ve většině zápasů kvalifikace, když jsme hráli bez Tomáše Satoranského,“ lituje absence vytěžovaného rozehrávače Ronen Ginzburg. Jedním dechem ale dodává, že se zde otevírá možnost pro ty, kteří dosud tolik kvalifikačních minut nedostali: „Na druhou stranu je to šance pro ostatní. Určitě je v této situaci výhodou, že už jsme postoupili. Díky tomu to není takový problém. Doufám ale, že jeden z ostatních rozehrávačů vezme odpovědnost na sebe. Pomoci mohou také zkušení guardi.“
O rozehrávku by se tak měli podělit tři čistokrevní rozehrávači Tomáš Vyoral, Viktor Půlpán a Vít Krejčí. Zatímco oba prvně jmenovaní už nějaké zkušenosti s národním týmem a kvalifikací mají, v případě Krejčího by se jednalo o jeho debut v seniorském národním týmu. A to vše v jeho 18 letech.
I když také Bosně už zdánlivě o nic nejde, protože šanci postoupit na šampionát ztratila v domácím střetnutí právě s českým výběrem, bude na svěřence trenéra Ginzburga čekat houževnatý soupeř. „Viděli jsme jejich dva zápasy a hráli opravdu dobře. Především druhý zápas byl neskutečný. S Finskem vedli ještě pár minut před koncem o 18 bodů. Jsou velmi agresivní, hrají hodně fyzicky. To jsou naopak naše slabiny ve chvíli, kdy nemáme tolik klasických pivotů,“ je si vědom síly bosenského celku.
Zápas začíná v pardubické aréně v 18 hodin a přímým přenosem ho vysílá ČT Sport.

Izraelský kouč v českých službách Ronen GinzburgZdroj: Deník/Luboš Jeníček

Nominace na zápas s Bosnou a Hercegovinou

Jméno Post Výška Ročník Klub
Patrik Auda pivot 206 1989 Pistoia Basket 2000 (ITA)
Jaromír Bohačík křídlo 197 1992 ČEZ Basketball Nymburk
Vojtěch Hruban křídlo 202 1989 ČEZ Basketball Nymburk
Vít Krejčí rozehrávač 197 2000 Olivar/Zaragoza (ESP)
Martin Kříž pivot 200 1993 ČEZ Basketball Nymburk
Lukáš Palyza křídlo 202 1989 BK Olomoucko
Martin Peterka pivot 205 1995 ČEZ Basketball Nymburk
Viktor Půlpán rozehrávač 195 1996 BK JIP Pardubice
Pavel Pumprla křídlo 198 1986 ČEZ Basketball Nymburk
Šimon Puršl pivot 204 1997 DEKSTONE Tuři Svitavy
Blake Schilb křídlo 201 1983 Champagne Chalons-Reims Basket (FRA)
Tomáš Vyoral rozehrávač 190 1992 ČEZ Basketball Nymburk