I když, v seriálu…

Vzhledem k nepovedené zimě se pořadí vyhlašovalo jen na základě výsledků z jednoho jediného závodu, který se v lednu uskutečnil zásluhou pořadatelů v jihočeských Chotčinách.

Všechny ostatní podniky, a že byly v plány ještě čtyři, musely být zrušeny, neboť chybělo to nejpodstatnější, totiž souvislá sněhová pokrývka na tratích.

Mistry republiky se tak stali Josef Mňuk s Filipem Langerem, kteří tím navázali na stejně úspěšnou sezonu 2013, kdy rovněž získali mistrovský titul.

Počtvrté jen jeden

Co můžeme říci k sezoně 2016? „Byla podobná jako některé v minulosti. Už třikrát se stalo, že se odjel pouze jeden závod, a mistry se stali Čiháček – Kavka v roce 1998, Švorc – Drašnar v roce 2007 a o dalších sedm let později Mohaupt – Hotový. A ještě horší byla sezona 2008, kdy se nepodařilo uspořádat ani jediný závod," upozornil jeden z organizátorů MČR Josef Vašíček.

„Letošní seriál jsme začali docela dobře, když se 24. ledna odjel první plánovaný podnik. V té době jsme nepředpokládali, že bude zároveň poslední. Ale takové jsou zimní závody, s nepřízní počasí se nepotýkáme jen my. Určitě musíme poděkovat pořadatelům za to, že dokázali svůj závod připravit," oceňuje Vašíček obětavou činnost Jihočechů, kteří se postarali o to, že šampionát poznal svoje vítěze.

Letošní mistři si vylepšili bilanci v historické tabulce, která je počítána ze všech odjetých závodů od roku 1998. Dostali se s 560 získanými body na osmou pozici. Pořadí stále vedou s obrovským náskokem „sněhoví králové" bratři Šrolerovi, kteří mají na svém kontě bodů 1332!

Poprvé bylo mistrovství vypsáno i pro samostatnou třídu MX2, nicméně pro menší počet jezdců, než předepisují řády, nemohl být šampión vyhlášen. Do let následujících se však s touto kategorií počítá.

„Zima nás potřetí za sebou zklamala, ale budeme věřit, že příště to bude lepší, motoskijöring se rušit nebude. Titul je určitě ve správných rukou. Jsem rád, že nám cinkla medaile, počítá se i čtvrté místo," hodnotil Petr Kovář, manažer Orionu Litomyšl, který byl také v tomto roce promotérem mistrovství republiky.

Hlasy nejlepších

Josef MŇUK – Filip LANGER (1. místo). Závod v Chotčinách se nám povedl, když jsme vyhráli všechny kvalifikační jízdy i finálovou rozjížďku. Dařilo se nám dobře startovat, na místní trati jsme navázali na vítězství z roku 2013. Trať byla těžká hlavně pro lyžaře. Ale šance byly pro všechny stejné, vzhledem k mírné zimě prakticky nikdo z nás neměl pořádně natrénováno.

Patrik ŠROLER – Miroslav ŠROLER (2. místo). Po předcházející zkušební sezoně se silnou dvoudobou Hondou 500 jsme znovu přezbrojili. Pro letošní rok jsme změnili značku motocyklu a na trati se objevili s dvoutaktní Betou 300. Byť nám v Chotčinách zrovna nešly starty, jsme s výsledkem maximálně spokojeni.

Lukáš MOHAUPT – Václav HOTOVÝ (3. místo, mistři z let 2014 a 2015). V Chotčinách jsme jezdili trochu nevyrovnaně, ve finále měli bohužel lehký pád v době, kdy jsme byli druzí. (vaš, rh)

Konečné výsledky MČR 2016
1. Josef Mňuk – Filip Langer (Mňuk Racing Team, Yamaha)
2. Patrik Šroler – Miroslav Šroler (SMK Klášterec nad Orlicí, Beta)
3. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový (Orion Racing Team, Honda)
4. Roušavý – Mareš (Orion Racing Team, Honda)
5. Vetešník – Procházka (SMS Pardubice, Honda)
6. Švorc – Kříž (SMS Pardubice, KTM)