Konečný účet. Tedy po základních kolech. Nová soutěž Kooperativa NBL 1 on 1 Challenge se přehoupne do druhé fáze. Kluby z Pardubického kraje nasadily do hry šest svých vyslanců. Do regionálních finále jich postoupila polovina.

PURŠL PROKÁZAL SÍLU

K již dříve kvalifikovaným Matěji Svobodovi ze Svitav a pardubickému obru Kamilu Švrdlíkovi se v posledním dějství připojil další Tur Šimon Puršl. Z pěti utkání sice získal čtyři výhry, ale při třech vítězstvích se pořádně zapotil. Nově se může titulovat mistrem obratů.

„Každý zápas byl těžký. Jako klíčový bych zmínil hned ten první, kdy jsem finišoval střelou za dva body. Také duely s Honzou Kozinou a Radkem Pumrplou se ukázaly jako velmi náročné. Po těchto třech zápasech, kdy jsem měl na kontě dvě výhry už jsem se v těch zbývajících cítil daleko jistější. Spadla za mě veškerá nervozita, protože jsem věděl, že jako favorit jsem měl nakročeno k postupu,“ uvedl Puršl.

Goliáš se střetl s pěti Davidy. Ve třech případech otáčel buďto ze stavu 3:4 nebo dokonce 2:4. Jako první pěti bodů ale vždy dosáhl on.

„Snažil jsem se nesoustředit na skóre a hrál nadoraz po celou dobu. Chybami v obraně nebo tím, že jsem nechával nižším protivníkům lehké střely, jsem se dostával do problémů. Myslím, že jsem prokázal sílu v soubojích jeden na jednoho. A také to, že se vyplatí hrát až do konce. Nicméně v regionálním finále bych nerad otáčel každý zápas, poněvadž to stojí hodně sil. Pokusím se nastupovat více koncentrovaněji,“ podotkl Šimon Puršl.

TKADLEC NA ZKUŠENÉ

Ve druhém moravském kole startovali další dva borci z Pardubického kraje. Tomáš Tkadlec z Beksy se zařadil k nové vlně českého basketbalu, byť zvítězil pouze jednou. Ale pozor, v pěti zápasech dosáhl skóre 15:20. Svitavský Jan Hlobil se neradoval ani v jednom případě.

„Tato soutěž je extrémně náročná a vůbec se nedá srovnávat s pětkovým basketem. Rád bych poděkoval klubu za projevenou důvěru nominací do této soutěže. Pro mě to byla obrovská zkušenost a zároveň neuvěřitelný zážitek. Možnost porovnat své síly s ostatními hráči Kooperativa NBL vidím jako největší zkušenost. Věřím že i přes konečný výsledek jsem neudělal ostudu,“ konstatoval Tomáš Tkadlec.

Zahajoval s Puršlem. A pěkně mu brnkal na nervy. Jejich souboj se stal nejdelším v daném kole a také patřil k nejdramatičtějším. Kdyby ho porazil, mohl se vše vyvíjet jinak. Ale kdyby neplatí ani v životě, natož v 1 on 1 Challenge.

„Mrzela mě každá prohra, ale ta první se Šimonem zabolela nejvíc. Začít výhrou jako největší outsider proti favoritovi by bylo jednoznačně příjemnější. Zápas mě stál hodně sila a naneštěstí se mi i podařilo lehce si zvrtnout kotník, což nebylo nic příjemného pro zbytek soutěže,“ poznamenal pardubický benjamínek.

Jeho jediná výhra stala za to, když Hlobila rozprášil.

„Kanárek proti Honzovi byl asi můj nejpozitivnější moment,“ pousmál se Tkadlec.

NOVĚ DO SEDMI BODŮ

První regionální finále už ve čtvrtek. A zasáhne do něj Kamil Švrdlík. Oproti základním kolům se mění pravidla. Zápas končí dosažením sedmi bodů jednoho ze soupeřů oproti stávajícím pěti bodům. Nebo uplynutím čistého času pěti minut oproti dřívějším čtyřem.

Do play off postupují čtyři. V případě rovnosti bodů rozhoduje vzájemný duel, minitabulka a v ní počet vítězství, rozdíl ve skóre, počet vstřelených bodů ve vzájemných zápasech, rozdíl ve skóre, počet vstřelených bodů ve všech zápasech, los.

1 on 1 Challenge

Morava 2 – konečné pořadí: 1. Jan Kozina (Brno) 4/1, 2. Radek Pumprla (Ostrava) 4/1, 3. Šimon Puršl (Svitavy) 4/1, 4. Jakub Slavík (Opava) 2/3, 5. Tomáš Tkadlec (1/4), 6. jan Hlobil (Svitavy) 0/5.

Regionální finále Čechy: Ondřej Sehnal (USK Praha), Ladislav Pecka (Ústí nad Labem), Šimon Ježek (Děčín), Michal Mareš (USK Praha), Dalibor Fait (Ústí nad Labem), Kamil Švrdlík (Pardubice). Čtvrtek od 17:30 v pražské hale na Folimance. Přímý přenos na webovém portálu tvcom nebo facebookovém profilu Český basketbal.

Regionální finále Morava: Filip Šmíd (Ostrava), Radek Fraský (Brno), Matěj Svoboda (Svitavy), Jan Kozina (Brno), Radek Pumprla (Ostrava), Šimon Puršl (Svitavy). Pondělí 1. června od 17:30 v ostravské hale Tatran. Přímý přenos na webovém portálu tvcom nebo facebookovém profilu Český basketbal.