V osmičce účastníků z Prahy, Jihočeského, Ústeckého, Hradeckého, Plzeňského, Jihomoravského a Pardubického kraje nechyběl moravskotřebovský Šakalí hněv (jako finalista krajského poháru nahradil vítěze z Vamberka). Při neúčasti vicemistrů republiky z Poličky reprezentoval nejen svoje město, ale i okres.

Klub byl založen v roce 2010 a tato sezona je pro něho historicky nejúspěšnější, když obsadil čtvrté místo v krajské lize.

Do čtyřčlenné skupiny nafasovali Třebováci mistra České republiky Chemcomex Praha, dalšího účastníka celostátní ligy z Jilemnice a plzeňský tým FC Nikomu. Byl to pro ně tvrdý oříšek, přesto však ve výpravě nechyběl ani optimismus. „Samozřejmě jsme nechtěli být nějakými otloukánky. Soupeři pro nás byli neznámí a velmi kvalitní, zejména pražský favorit, devítinásobný český šampión," zdůraznil manažer klubu Petr Matoušek.

Šakalí hněv se konkurence nezalekl, když Jilemnici podlehl po tuhém boji 0:1, Plzeň deklasoval jasně 9:1 a proti Chemcomexu uhrál lepší výsledek (0:4) než mnohé týmy v uplynulé sezoně nejvyšší ligy.

Na postup do semifinálových bojů to sice nestačilo (třetí pozice ve skupině B), nicméně i přesto zavládla v šakalí smečce dobrá nálada. „Je to pro nás obrovská zkušenost a silný životní zážitek, který nám vlije energii do další práce. Zahrát si proti Chemcomexu bylo jako nastoupit ve fotbale proti Barceloně," svorně potvrzovali třebovští sáloví fotbalisté.

Jejich výkon ostatně ocenil i předseda české federace a trenér Chemcomexu Praha Milan Semmler. „Naše první čtyřka patří k nejlepším v Evropě, těžko se brání i mužstvům, která mají její signály přečtené. Odvedli jste velký kus práce. Na shledanou příště v lize." Že je to příliš odvážná prognóza? To se ukáže teprve v budoucnosti.

„Dozvěděli jsme se, že jako futsalisté budeme začleněni do struktur TJ Slovan Moravská Třebová, což je zavazující. Ještě o nás uslyšíte," slibuje Petr Matoušek, že se Šakalím hněvem se bude muset počítat.

Celý turnaj přinesl zajímavý futsal a rozdíly mezi zkušenými kolektivy z celostátní ligy a předpokládanými outsidery z nižších soutěží nebyly nijak extrémní. Bojovnost a touha vytáhnout se na favority byly znát. I když se nakonec do medailových bitev dostaly čtyři týmy, od kterých se to čekalo, tak to neměly nijak snadné.

V semifinále se odehrál nejdramatičtější duel, když Vysoké Mýto prohrálo s Jilemnicí 1:2 po prodloužení. Chemcomex si poradil s Brnem 6:3 a ve finále si poté nenechal uniknout ceněný „double", když přehrál Jilemnici bezpečně 5:0. Ve střetnutí o bronz zdolali futsalisté z Vysokého Mýta rivaly z Brna v penaltovém rozstřelu.

(mt, rh)