Jediné, v čem za českými suverény fatálně zaostali, byl doskok, vinou čehož narostla jejich ztráta na více než dvacet bodů. Nyní se už mohou soustředit na další důležitá utkání v boji o play off.

ČEZ Basketball Nymburk – Qanto Tuři Svitavy 94:71 (23:21, 41:32, 71:56)

Fakta: Body: Stutz 20, Svoboda 18, Kříž 11, Pomikálek 9, Hruban 8, Bartoň 7, Bennett 7, Burns 7, Raivio 3, Houška 2, Dlugoš 2 – Abercrombie 23, Teplý 14, Macela 8, Šotnar 7, Vaňák 7, Votroubek 6, Jaroš 6. Rozhodčí: Baloun, Kapaňa, Dolinek. Fauly: 19:14. Pět chyb: Kříž (Nymburk). Trestné hody: 12/9 – 11/8. Trojky: 7:11. Doskoky: 47:18.

Tuři sice neměli ideální nástup do zápasu, když brzy „chytli" šestibodové manko, ale o jeho rychlou likvidaci se postarali trojkami Teplý s Abercrombiem. Hosté se potom dokonce na okamžik dostali do vedení (13:14) a celý průběh první čtvrtiny se dal označit jako zcela vyrovnaný.

To platilo i po značnou část druhé části. Teplý trojkou ještě jednou poslal Svitavy do vedení (27:28) a při skóre 34:32 se Tuři soupeře stále drželi.

Ale závěr poločasu se jim nepovedl, střelecky se zde odmlčeli a Nymburk toho využil. Ještě do přestávky si vypracoval devítibodový náskok a po změně stran potom ovládli palubovku.

Díky tomu, že hostům velice dobře fungovala trojková střelba (celkem 11 úspěšných pokusů), zůstal rozdíl ve skóre pod pětadvaceti body. Domácí naopak jasně dominovali pod oběma koši, statistika doskoků je na nejvyšší soutěž nevídaná.

„Když jedeme hrát do Nymburka, můžeme to přirovnat k bitvě, ve které má soupeř dvojnásobnou převahu," konstatoval svitavský kormidelník Stanislav Petr.

„Nastoupili jsme s vědomím, že máme jen minimální šanci vyhrát, takže nás může zdobit jedině bojovnost a maximální nasazení. Chtěli jsme se pokusit Nymburk eliminovat obranou, co nejvíce to bude možné, avšak jeho síla je jasná," uznal svitavský trenér.

Příčina, proč jeho tým tolik zaostával v podkošových soubojích, je podle Stanislava Petra zřejmá. „Jako tým jsme na všech pozicích fyzicky menší a hlavně na doskoku bylo vidět, že na to nemáme. Garrett Stutz je o patro výš a také nymburská křídla jsou na tom skokansky velmi dobře. Jinak co se týče zmíněného nasazení, nemohu svým hráčům nic vytknout. Zahráli jsme naše maximum," vyjádřil kouč Turů uznání týmu za odvedenou slušnou práci.

Ve středu dohrávka

Další dvě utkání Kooperativa NBL odehrají svitavští Tuři na domácí palubovce ve sportovní hale Na Střelnici. Ve středu 28. ledna od 18 hodin přivítají v dohrávaném zápase Brno, s nímž se v původním předvánočním termínu nestřetli kvůli zdravotním problémům soupeře. V sobotu od 17 hodin potom vyzvou Opavu.