Několik let po sobě se basketbalisté svitavské rezervy dokázali vždy nějakým zázrakem a hlavně díky zlepšeným výkonům během soutěže „vyhrabat" ze sestupových starostí ve druhé lize mužů. V této sezoně se nic takového nekoná.

Čtyři kola před koncem zůstávají Svitavští přikování na chvostu svojí skupiny C s pouhými dvěma výhrami na kontě, nejméně nastřílenými a nejvíce obdrženými body a bez naděje, aby se ještě posunuli mimo sestupová místa, tedy nejhůře na konečnou devátou příčku.

V uplynulém dějství Svitavy nestačily na dva nejlepší celky soutěže z Nového Jičína a Velkého Meziříčí. Skutečně fatální ztráty ale utrpěly v duelech s dalšími ohroženými soupeři už v předchozím průběhu ligy.

Ani svitavské céčko nemá ve východočeské lize zrovna ustláno na růžích, což se ukázalo i o minulém víkendu, kdy dvakrát padlo na domácí palubovce. Sice to s Náchodem bylo po boji, ale nic to nemění na tom, že pozice pro předkolo play off nebude pro aktuálně desáté Svitavy ani v nejmenším ideální.

Komu se naopak v soutěži daří náramně, to jsou litomyšlské ligové kadetky. Ty si tentokrát bezpečně poradily s moravskými rivalkami, když mimo jiné v utkání proti Kyjovu vyhrály druhou čtvrtinu 22:1. Poslední tři klání základní části rozhodnou o tom, zda si Litomyšlanky vybojují pro blížící se play off výhodu domácího prostředí.

Pod bezednými koši

2. liga muži skupina C:

Basketbal Svitavy – BC Nový Jičín 51:83. Body: Strniště 13, Svoboda 10, Harašta 7, Billík 7, Kačenga 6, Zeman 4, Nohal 4.

Basketbal Svitavy – KK Valašské Meziříčí 60:78. Body: Svoboda 20, Strniště 18, Kačenga 6, Nohal 6, Nováček 4, Sabol 2, Harašta 2, Billík 2.

Východočeská liga muži:

TJ Svitavy C – TJ SPŠ stavební Náchod 73:79. Body: Kačenga 28, Janata 15, Alexa 15, Kvapil 7, Teplý 6, Rouš 2.

TJ Svitavy C – Spartak Rychnov nad Kněžnou 40:68. Body: Kačenga 16, Rouš 8, Janata 8, Teplý 4, Leischner 2, Kredvík 2.

Liga kadetky U17 skupina B:

BK Litomyšl – OSK Olomouc 66:40. Body: Bielková 13, Marková 12, Krajcigrová 10, Jochová 9, Hánělová 6, Fekarová 6, Pakostová 5, Knesplová 5.

BK Litomyšl – Jiskra Kyjov 63:38. Body: Marková 23, Fekarová 8, Bielková 7, Jochová 7, Pakostová 6, Hánělová 5, Krajcigrová 4, Knesplová 3.