Historická premiéra svitavského basketbalu v pohárové Evropě je tady!

ČTVRTEK 20. ZÁŘÍ, 18:00, FIBA EUROPE CUP: Dekstone Tuři Svitavy - Istanbul BBSK

Los kvalifikace FIBA Europe Cupu postavil Turům do cesty jedenáctý celek uplynulého ročníku turecké ligy. Ve čtvrtek se hraje ve Svitavách, příští středu v metropoli na Bosporu.

Trenér LUBOMÍR RŮŽIČKA se snažil připravit svůj tým natolik, aby odehrál na mezinárodní scéně svoji roli důstojně, byť si je vědom, že pozice favorita je na straně soupeře hrajícího jednu z nejkvalitnějších evropských soutěží. „Nejdeme si to jenom užít, ale tvrdě odpracovat,“ hlásí lodivod.

Co pro svitavský basketbal, jeho vedení, hráče a trenéry znamená start v Evropě?

Náš posun je viditelný na celé současnosti klubu a myslím, že FIBA Europe Cup je takovou třešničkou na dortu. A to i po organizační stránce. Byl nám nalosován velice silný turecký celek a samozřejmě teď nám všichni mohou říkat, jak si to musíme užít. My jsme ale sportovci a já nemám moc rád větu, že si jdeme něco užít. My to jdeme na hřiště tvrdě odpracovat a pokusit se favoritovi dvojutkání cestu do dalšího kola co nejvíce ztížit. Zároveň reprezentujeme nejen náš klub a naše město, ale i celý český basketbal a uděláme všechno pro to, abychom ho reprezentovali co nejlépe a nejdůstojněji.

Co víte o vašem tureckém protivníkovi, jaké informace jste o něm dokázali získat?

Informací máme dostatečně na to, abychom se připravili. Viděli jsme několik utkání, sledujeme hráče, jejich přednosti a slabiny. Je to nově složený tým, vyměnil osmdesát procent soupisky a má nového trenéra. Zápas od zápasu vypadá lépe, kvalita hráčů je vysoká. Trochu neznámou je, zda-li u nás nastoupí rozehrávač Holloway, který byl delší dobu mimo. Podle všeho do Svitav přicestuje, ale zda v teplákové soupravě nebo v dresu, to netušíme. Pokud by chyběl první rozehrávač, je nasnadě říci, že by to měla být výhoda, ale soupeř má další dva zkušené rozehrávače, takže slabina to moc nebude. Víme, že turecké družstvo je na naše poměry hodně vysokého vzrůstu, půjde o hodně fyzické utkání, ve kterém budeme muset přepnout na jinou rychlost a jiný způsob hry. Snažili jsme se tomu uzpůsobit přípravu a tréninky, abychom byli stoprocentně nachystaní.

Jak je na tom Istanbul BBSK, co se týče poměru tureckých a zahraničních basketbalistů?

V současné době má čtyři cizince, a sice Poláka Kuliga, Thompsona, který byl v širším kádru Toronta Raptors v NBA, chorvatského reprezentanta Babiče a zmiňovaného Američana Hollowaye, který hrával velmi dobře v Izraeli za Hapoel Holon. Trochu bych soupeře připodobnil k Nymburku, co se týče nabitosti kádru a síly lavičky. Nejen základní pětka, ale i střídající hráči a mladí turečtí basketbalisté mají kvalitu a je to pro nás pro všechny obrovská výzva.

Na jaký výsledek myslíte před úvodním ze dvou zápasů pohárového předkola?

Hrajeme doma, což může být trochu svazující v tom, že nechceme propadnout výraznějším rozdílem a dopustit, že by bylo před odvetou rozhodnuto. Věřím však, že jsme připraveni nechat na palubovce absolutní maximum, abychom odcházeli z hrací plochy s tím, že ve druhém zápase bude o co hrát. Hraje se na rozdíl skóre a jakýkoli stav do plusu či mírného minusu je dobrý výsledek, abychom do Istanbulu jeli s čistou hlavou poprat se o překvapení.

Také svitavský tým doznal před sezonou jistých změn ve svém složení. Co vám ukázalo přípravné období?

Musíme si uvědomit, že přišli noví mladí hráči a oproti minulé sezoně bude družstvo méně zkušené. Nejsme ještě tak kompaktní, jak tomu bylo na konci minulé sezony. Bohužel se nám z reprezentace vrátil Šimon Puršl s poraněným prstem na střelecké ruce, ale už je v pořádku a do zápasu by měl být připraven. Je velká škoda, že s námi neabsolvoval jediné přípravné utkání, protože patří do užší rotace pivotů, ale výhodou je, že ve Svitavách hrál v minulé sezoně, takže to není zase taková komplikace. Musíme se zaměřit na eliminaci ztrát, v utkáních jsme jich kupili velké množství a stálo nás to lepší výsledky, dostávali jsme mnoho bodů. Pokud donutíme soupeře jít do plných pět na pět, tak jsme schopni hrát náš rychlý basket, když pokryjeme doskok, máme dobrou přechodovou fázi. Co je pro nás varovným prstem, je skutečnost, že jsme určité pasáže zápasů dokázali hrát ve vysokém tempu a kvalitě, ale také jsme se dostávali do velkých bodových propadů. Každý trenér při skládání nového týmu žádá o trpělivost a čas, ovšem nás čeká pohárové utkání a nedostatky musíme nahradit nesmírnou bojovností.

„Reprezentujeme nejen náš klub a naše město, ale i celý český basketbal a uděláme všechno pro to, abychom ho ve FIBA Europe Cupu reprezentovali co nejlépe a co nejdůstojněji.“

Jak by se měl váš tým v pozměněném složení prezentovat?

Jsem rád, že vytváří dobrá parta, že si kluci rozumí i mimo palubovku, což je vždycky alfa a omega v každém týmu. Každý z nových hráčů měl ve svých předchozích klubech jiné role. U Matěje Svobody čekáme, než se pořádně sžije s novým prostředím, než se rozehraje a spadnou z něho počáteční obavy, protože několik let spíše vysedával na lavičce. Jeho potenciál je však značný. Určitě musím zmínit posun Eduarda Kotáska na pozici druhého rozehrávače, to je pro nás také stěžejní. Výborně zapadl Sean O'Brien, a to na obou polovinách hřiště, je na něm vidět, že by se mohl stát jedním ze základních stavebních kamenů týmu. U Russella Woodse je zatím spokojenost v obraně, v útoku se ještě trochu hledá, ale je to zase o tom, že je zde pro něho spousta nového a sehrání s novými spoluhráči, zejména rozehrávači, není otázkou šesti týdnů přípravy, ale dlouhodobější záležitostí. Zkraje sezony budeme mít možná více výpadků, co se týče ztrát, ale vynahradíme to entusiasmem, který by nás měl zdobit.

Sotva odehrajete dvojzápas s Istanbulem, ať už s jakýmkoli výsledkem, čeká vás 30. září ligová premiéra proti Brnu. A v Kooperativa NBL máte na co navazovat…

Je potřeba zdůraznit, že přišli noví mladí hráči a oproti minulé sezoně bude družstvo méně zkušené. Odešli hráči kolem třicítky Smithson, Petway, Roseboro či Stria, takže nám odešly podstatné zkušenosti. Teď si prostě musíme vychovat nové hráče. Neříkám to vůbec jako alibi, do každého zápasu půjdeme s tím, že chceme vyhrát, ať doma, nebo venku, nicméně myslím si, že úspěchem pro nás bude, když postoupíme do skupiny A1 a pokusíme se být do šestého místa a vyhnout se v play off dvěma nejlepším družstvům. Co ale bude za pět měsíců, to nevíme, já se dívám na dny a týdny nejbližší. Myslím, že jsme ve Svitavách postavili zajímavý mladý tým, který je budovaný tak, aby byl konkurenceschopný, aby se dostal do A1 a do play off.

Dekstone Tuři 2018/2019

Pivoti: Russell Woods, Šimon Puršl, Jiří Jelínek, Luboš Kovář, Martin Novák, Sean O´Brien. Křídla: Matěj Svoboda, Tomáš Teplý, Pavel Slezák, Jiří Svojanovský. Rozehrávači: Roman Marko, Eduard Kotásek, Marek Welsch.

Trenér: Lubomír Růžička. Asistent: Lukáš Pivoda. Kondiční trenér: Jan Zlámal. Masér: Luděk Olbert.