"Bylo to náročné, ale překvapilo mě, jak to utíkalo," řekla pro Českou televizi čerstvá držitelka olympijského bronzu. "Je to krásné a mám slzy na krajíčku. Je to moje první velká medaile, navíc hned v prvním závodě," přiznala dojatá Vítková. "Na stupních vítězů to byl neuvěřitelný pocit. Snila jsem o medaili, doufala v ní a najednou jí mám," usmívala se.

Lepší než devětadvacetiletá biatlonistka byly pouze zlatá Němka Laura Dahlmeierová a stříbrná Norka Marte Olsbuová.

Na trati byly i další tři české reprezentantky. Markéta Davidová obsadila 15. příčku, Jessica Jislová dojela 23. a Eva Puskarčíková jako 43.

"Udělala jsem jen jedu chybu, to je dobré, i když to bylo v ležce, která mi letos jde nejlépe. Mohlo to být určitě ještě lepší. Ale jako první závod na olympiádě to bylo dobré. I tak to ale ještě nebylo úplně ono a doufám, že se to do příštích závodů vylepší," usmívala se do kamer Jessica Jislová.

Hořký závod za sebou má řada favoritek na zlato. Slovenka Kuzminová dojela až třináctá, Italka Wiererová ještě o dvě místa hůře.

První medailové dojmy biatlonové rodačky z Vrchlabí:
*Bronzová medaile? Zní to krásně. Mám slzy na krajíčku, protože to je moje první velká medaile. Je to pěkný. Při ceremoniálu jsem byla v transu, je to něco neuvěřitelného. Snila jsem o tom a teď se mi ta medaile věší na krk. 
*Za vše může tvrdá letní příprava. Probíhala zcela bez problémů. Pro tenhle okamžik, pro tu olympiádu jsem se snažila udělat všechno. Dosud jsem měla jen štafetové medaile, ale to už neplatí. 
*Dostala jsem hobla, přitom jsem málem spadla. Naštěstí ale mohu na start dalšího závodu (smích).
*Pchjongčchang? Líbí se mi tady, jsem závodník extrémních podmínek a ty tady panují. 
*Na stíhačku se těším. Laura je kousek před námi, ale bude to o střelbě. 
*Snad jsem do českého týmu napumpovala dobrou náladu a medaile budou přibývat.“

Areál Hraběnka
Otevřou Hraběnku. U stolu
Eva Samková při odletu na olympiádu.
Východočeská stopa v Pchjongčchangu