Rozhodující v zápase s pražskými Black Angels byly přesilové hry. Domácí využili ze svých čtyř tři a navíc se ubránili ve všech vlastních oslabeních. A tím získali zlomový náskok.

FbK Svitavy – Black Angels 6:3 (3:2, 2:1, 1:0)

Branky: 12. a 26. Šmarda, 15. a 33. König, 17. Prudil, 58. Richter – 4. a 22. Nekola, 6. Bizjak. Rozhodčí: Gavlas – Mikula. Vyloučení: 4:4. Využití: 3:0. Diváci: 251.

Svitavy: Skácelík – Jedlička, Nonn, Šivák, Zach, Doseděl, König, Pakosta, Kolena, Říha, Sauer, Šmarda, Richter, Brýdl, Prudil, Sauer, Čížek.

Střetnutí ovšem nezačalo pro Svitavské vůbec dobře, když po třech minutách hostující Nekola z první vážnější akce překonal Skácelíka a vzápětí se prosadil Slovinec v barvách pražského klubu Sašo Bizjak (0:2).

Nato šli domácí do čtyř, ale trhák ve skóre se nekonal a poté, co se vyloučený Šmarda vrátil na hřiště, připravil Říhovi pozici pro snižující trefu na 1:2.

Když byl vyloučen hostující Štěrba, tak v početní výhodě našel Doseděl Königa a jeho zakončení „z první" kandidovalo na gól kola. Ještě před přestávkou překvapil hostujícího brankáře střelou z úhlu Prudil a nálada v hale Na Střelnici se během pár minut otočila podobně jako skóre na světelné tabuli.

Po návratu ze šaten srovnal krok pražský Nekola, jenže pak se nechal vyloučit jeho spoluhráč Moravec. A byla to novic ve svitavském dresu Zach, který přesně našel Šmardu, jenž z dálky trefil nechytatelně (4:3).

A scénář se opakoval. Svitavy znovu ustály vyloučení (pykal Říha), aby poté samy využily přesilovku, to když hříšník Říha nádherně přihrál střelci Königovi a ten skóroval (5:3).

Ve třetí třetině domácí hráči očekávali mohutný nápor Black Angels. Ten ale ustáli a všechno pro ně vypadalo velmi dobře.

Situace se však zkomplikovala v 53. minutě, kdy rozhodčí v rychlém sledu vyloučili nejdříve Sauera a následně Pakostu. Pražští borci však trestuhodně nedovedli dvojnásobnou výhody využít a Svitavští si připsali už čtvrté ubráněné oslabení!

V závěru Black Angels odvolali brankáře, ale ani v power play si nevytvořili větší šanci. Naopak domácí kapitán Richter ještě poopravil skóre na 6:3, když po zisku míčku trefil přes celé hřiště opuštěnou svatyni.

„Hrálo se prakticky o šest bodů, proto je velice důležité, že jsme vyhráli a získali tak mírnou výhodu oproti soupeři. Konečně nám zafungovaly přesilovky, což v podstatě rozhodlo. Třetí třetina se nesla ve znamení hurá stylu," glosoval utkání trenér Svitav Ladislav Štancl.

Jedno důležité a výsledkově úspěšně zvládnuté utkání mají florbalisté za sebou. Další je však bezprostředně před nimi. V sobotu 23. ledna se představí opět doma a znovu proti konkurentovi v souboji o osmičku. Od 16:30 hrají proti Rožnovu, který má na kontě o bod méně.

Další výsledky:

16. kolo: FbŠ Hummel Hattrick Brno – FBC Liberec 0:10, TJ Znojmo LAUFEN CZ – Florbal Ústí nad Labem 8:5, 1. FbK Rožnov pod Radhoštěm – FBC Kanonýři Kladno 3:15, FBC BRZDY CZ Česká Lípa – FBC Start 98 3:5, Spartak Pelhřimov – 1. MVIL Ostrava LEXX 12:6.

Pořadí:

1. Liberec (33), 2. Česká Lípa (30), 3. Kladno (30), 4. Ústí nad Labem (29), 5. Hattrick Brno (28), 6. Svitavy (27), 7. Znojmo (26), 8. Rožnov pod Radhoštěm (26), 9. FBC Start 98 (22), 10. Black Angels (21), 11. Pelhřimov (11), 12. Ostrava (5). (lb, rh)