Podruhé zavítala do zdejší sokolovny extraliga mužů ve stolním tenise. A tentokrát to bylo skutečně v exkluzivním vydání, protože soupeřem domácího výběru SKST Borová-Liberec byl tým TTC Ostrava 2016.

Ano, ten tým, který v minulém týdnu šokoval v Lize mistrů vysoce favorizovaný německý Ochsenhausen a v elitní evropské soutěži stále bojuje o postup ze skupiny.

Do Borové přivezl dva ze tří strůjců památné výhry Treglera a Gionise doplněné o nejúspěšnějšího hráče extraligy Bajgera. Úžasná síla.

Na to, jak si proti těmto hvězdám povede domácí sestava Marek, Košťál, Seibert bylo zvědavo zaplněné hlediště borovské sokolovny.

„Nic lepšího jsme do Borové přivést nemohli,“ usmál se Jaroslav Štrof, muž, jenž stojí za vzestupem stolního tenisu v obci na Poličsku.

KONCOVKA SNŮ

Utkání rozehrál David Marek, který prošel celou borovskou cestu ligovými soutěžemi, proti Ondřeji Bajgerovi a přes veškerou snahu jednoznačně prohrál.

Následně přišel ke stolu Jakub Seibert a proti němu se postavil Tomáš Tregler, hráč, který o tři dny dříve porazil světovou osmičku Gauzyho. Teď se ale nestačil divit, během chvíle vedl domácí stolní tenista 2:0 na sety. Čímž ale jakoby rozdráždil hada bosou nohou. Tregler zpřesnil hru a srovnal na 2:2. V pátém setu vedl 9:5, ale v ten moment se Seibert parádně rozehrál, byl odvážný, vyšly mu těžké údery, odvrátil tři mečboly soupeře, svůj čtvrtý proměnil a celá sokolovna málem spadla, jaký mohutný aplaus nachystala svému hrdinovi.

A povzbuzení domácí pokračovali v rozletu. Košťál proti obranáři Gionisovi začal jako z partesu, úvodní sadu vyhrál 11:3 a ve druhé měl setboly. Ty ale nezužitkoval a v dalším průběhu předvedl zkušený protivník, proč v Lize mistrů porazil Calderana, hráče top světové dvacítky. Musel však předvést hodně ze svého umění.

Dokáže Seibert zopakovat výjimečný výkon také proti Bajgerovi? Tak zněla otázka před čtvrtou dvouhrou. Výsledek 0:3 sice vyznívá jasně, ale všechny sety došly do koncovek a rozhodovaly „maličkosti“, jako například dva pokažené servisy během sady. Konečnou podobu dal skóre Gionis vítězstvím nad Markem, přesto publikum domácím hráčům zatleskalo, vědělo, že proti špičkovým hráčům odvedli maximum.

Další extraligové klání sehrají v pátek 1. prosince na stolech posledního Havířova.

PŘEKVAPENÍ LIGY

„Jsme rádi, že jsme proti tak silnému soupeři uhrál alespoň bod, protože Ostrava je bezkonkurenční,“ uvedl po utkání David Marek, který ocenil výkony svých parťáků v týmu. „Jakub Seibert zahrál super zápas, Tregler má první porážku v extralize. Překvapil také Radek Košťál, který není úplně specialista na obranu, ale s Gionisem odehrál kvalitní střetnutí.“

Bylo však zákonité, že rozdíl mezi hráči obou klubů byl u stolů patrný a potvrdil to i David Marek. „Jsou znát mezinárodní zkušenosti a projevuje se kvalita úderů. Oni když zahrají topspin, je to opravdu topspin a strašně těžko se to chytá. Aby se z našeho pohledu všechno sešlo a mohli jsme myslet na úspěch, musí protihráč hrát trochu hůře a naopak my musíme jít do maximálního rizika a musí nám to padat.“

Přes tuto porážku si celek Borová-Liberec drží krátce před polovinou základní části lichotivé umístění. „Myslím, že jsme největší překvapení ligy,“ říká Marek. „Loni se kluci dostali do osmičlenného play off na poslední chvíli, letos jsme zatím pátí a s tím panuje spokojenost, je to náš nadstandard. Budeme se snažit toto umístění udržet a bojovat o každý bod. Extraliga je velice vyrovnaná, jedenáctý mančaft může klidně porazit čtvrtý. Důležité pro nás budou duely proti oběma celkům z Hradce Králové, které jsme dokázali porazit,“ dodal extraligový stolní tenista.

SKST Borová-Liberec – TTC Ostrava 2016 1:4

David Marek – Ondřej Bajger
0:3 (-6, -4, -7)
Jakub Seibert – Tomáš Tregler
3:2 (6, 4, -5, -7, 15)
Radek Košťál – Panagiotis Gionis
1:3 (3, -13, -6, -9)
Jakub Seibert – Ondřej Bajger
0:3 (-11, -8, -10)
David Marek – Panagiotis Gionis
0:3 (-7, -8, -7)

Pořadí extraligy:

1. TTC Ostrava 2016 (32), 2. El Niňo Praha (24), 3. Sokol Hradec Králové (23), 4. DTJ Hradec Králové (21), 5. Borová-Liberec (20), 6. TJ Ostrava KST (20), 7. Kotlářka EN Praha (14), 8. Elizza Praha (14), 9. KT Praha (14), 10. Havířov (13).