Šlo o žokejovo páté vítězství ve slavné steeplechase. Obhajoba se této dvojici vloni nezdařila. Druhý muž historického pořadí jezdců tohoto jedinečného závodu má tak o motivaci postaráno. ,,Mám ji vždycky. Je úplně jedno, co se stalo vloni. Takový je život, takové jsou dostihy. Jednou jste nahoře, jednou dole. Vždycky do toho jde člověk s tím, že chce dosáhnout co nejlepšího výsledku,“ má jasno Faltejsek.

Vloni se vám sen o obhajobě rozplynul těsně za Taxisem, kdy jste klopýtli o padajícího Ribelina s Andrewem Glassonburym. Chybujícího anglického žokeje jste chtěl tehdy zašlapat do země, protože neodhadl správné tempo na obávanou překážku. Jak dlouho vám tenhle moment ležel v žaludku?
Dlouho mi to trvalo, než jsem to vstřebal. Ale tak to prostě je. Ne vždy se všechno podaří. Musíte koukat dál.

Může z toho pramenit jisté ponaučení směrem k nedělnímu závodu?
Měl bych mít oči více otevřené a lépe předvídat. V závodě to ale někdy není vůbec jednoduché. Je to rachot. Pevně věřím, že letos bude nájezd na Taxis normální. Ne že se to po malé vodě smrskne. Jde o víc věcí, které musí klapnout.

Existuje mezi jezdci nepsaná dohoda, kdo a jaké tempo na Taxis rozjede?
Nevím o tom. Je to na intuici. Jedno je jisté. Musí se to patřičně rozpálit. Žádná brzda. I kdybych to měl být já. Nějak to dopadne.

V jaké formě je Tzigane pár dní před Velkou pardubickou?
(směje se) To není otázka na mě, ale na pana trenéra. A s tím se uvidím až v neděli. S Pavlem Tůmou máme fakt dobrou spolupráci. On je velice ctižádostivý člověk, koně připraví, jak to nejlépe půjde. Věřím, že to bude všechno fungovat.

Trenér Martin Svědík
Fotbalový trenér na závodišti: Nádhera. Svařák a řízky paní Myškové

Tzigane má nálepku líného koně nebo se něco změnilo?
Záleží, jak se vyspí. (směje se) Jsou věci na kterých se dá pracovat a věci, které člověk neovlivní. Pavlovi absolutně věřím, pro úspěch dělá maximum. No a v závodě to bude i na mně. Musím si s ním poradit.

Někde jste říkal, že atmosféra vyburcuje i koně. Jenže teď se pojede před prázdnými tribunami. Bude těžší obstát s náladovým koníkem?
Atmosféra by nám každopádně pomohla. O tom žádná. Velká je specifický dostih a divácká kulisa vás může posunout dál. Pro nás všechny to v tomhle směru bude složitější.

S Orphee des Blins jste slavil v letech 2012 až 2014 vítězný hattrick. To samé se povedlo kladrubskému Sagarovi v roce, kdy jste se narodil (1983). V Kladrubech jste vyrůstal, chodil jste se na slavného koně někdy dívat do stájí?
Vídal jsem ho. On dožíval. Já s jezdectvím začínal u Václava Čermáka, který ho na Velké pardubické připravoval.

Sagara jezdil Pavel Liebich. Vždycky říkával, že mezi ním a koněm bylo parádní souznění. Tohle asi platilo i o vás a Orphee…
Jo, jo. To byla mašina. Když to jede, je to brnkačka.

Slavil jste i v sedle Charme Looka…
Pokaždé jsem v danou chvíli seděl na nejlepším koni. Nejde to srovnávat.

Jak to máte s Tziganem?
Každopádně budu chtít, aby fungoval. Buď se mi to bude dařit nebo ne. Věřím, že nám to půjde jako před dvěma roky. To je plán A. Plán B přijde případně na řadu během jízdy.

V neděli má být chladno a možná trochu pršet. Bude tohle počasí vašim záměrům vyhovovat?
Koním to bude sedět. Pro anglické plnokrevníky se jedná o ideální podmínky.