Z extrému do extrému. Pardubičtí basketbalisté absolvovali během jednoho týdne zápasy jako den a noc. A oba vyhráli. Nejdříve v super přestřelce udolaly 93:92 Opavu, aby o tři později prožili poněkud dietnější podvečer. V krajském derby totiž padlo dohromady pouhých 124 bodů.

Pardubičtí obři si tentokrát začátek pohlídali. Soupeře nepustili do žádného trháku a vlastně ani do vedení. Po první pětiminutovce vedli 13:4 a hostující kouč se snažil zachránit situaci oddechovým časem. Nápor Beksy se mu tímto krokem podařilo zastavit.

Na konci první čtvrtiny sice Tuři ztráceli, ale manko to bylo nepatrné. Svojí trpělivou hrou vyrovnali v čase 13:18 skóre na 24:24. V tu chvíli určitě netušili, že to byl jejich poslední koš ze hry na předlouhých jedenáct minut. Zaznamenali pouze tři body z trestných hodů a Pardubice si v období jejich střeleckého sucha vybudovaly rozhodující náskok.

Střelecké trápení pokračovalo i potom co hosté prolomili smůlu v zakončení. Za celou třetí čtvrtinu totiž dali pouhých pět bodů. Není divu, že v tu chvíli už bylo vymalováno. Beksa totiž byla v plusu pětadvacet bodů. A zatímco Opava nasázela Pardubicím za první čtvrtinu 37 bodů, tak Svitavy se na tuto metu dostaly až po třech minutách závěrečného dějství.

Tam jakoby hrál úplně jiný tým. Hosté ho vyhráli dvojciferným rozdílem, Otázkou je jak hodně domácí polevili.  Nakonec prohra o čtrnáct je pro „Kameníky“ ještě milosrdná.  Tým s koňskou hlavou na dresu se prezentoval vynikající obranou a na výhru ani nemusel překročit sedmdesát bodů.

OHLASY PO UTKÁNÍ
Tomáš Bartošek (trenér Pardubic): "Oproti předchozím zápasům se nám vydařil vstup. Trochu jsme změnili sestavu a osvědčilo se to. Hráči dali do zápasu hned od začátku energii, bylo vidět, že nechtějí opakovat podobný začátek, jako ve středu. Měli jsme vysokou kvalitu zpod koše, naši pivoti byli daleko efektivnější než hostující hráči a to spolurozhodlo. Velmi dobře jsme hráli rychlý protiútok, hlavně v prvním poločase, kdy jsme z něj vytěžili 16 snadných bodů. Druhý faktor, který bych zmínil, je obrana. Od první minuty jsme velmi dobře bránili. V první čtvrtině sice Svitavy zaznamenaly 18 bodů, ale ve druhé a třetí 9 a 5, což byl základ našeho vítězství. Hráli jsme konzistentně, nutili jsme Svitavy k těžkým střelám, z toho pramení i jejich nízké procento úspěšnosti."

Ondřej Kohout (hráč Pardubic): "Před play-off jsou to teď nejdůležitější zápasy a my můžeme být spokojeni s týmovým výkonem. Jsme rádi, že teď odčiňujeme porážku s Olomouckem. Pomohla nám šňůra 10:0 na začátku druhého poločasu, ale řekl bych, že celý zápas jsme hráli s dobrým nasazením v obraně i takticky, pohlídali jsme si doskok a valili jsme dopředu. Svitavy ve třetí čtvrtině odpadly a nebyly schopné s námi držet krok, v tempu, v jakém se hrálo."

Lubomír Růžička (trenér Svitav): "Gratuluji Bekse, byla dnes lepším týmem. My jsme měli velký problém skórovat, vůbec se dostat do dobré střelecké pozice. Domácí velmi dobře zahušťovali náš pick-and-roll. Měli jsme několik dobrých střeleckých pozic, ty jsme nedali a pak jsme se v útoku dostali do kostrbatého poloútoku, nebyla to naše hra. Definitivně rozhodl nástup do druhého poločasu. Zkusili jsme pak přejít do zónové obrany, chvíli jsme Beksu drželi bez koše, leč sami jsme z toho nic nevytěžili - tenhle úsek se hrál 0:0, což je škoda, mohlo to být o trošičku dramatičtější. Pozitivum je, že na konci mladíci vylepšili skóre, za to jsem rád, ale jinak je to pořád stejné: na venkovních palubovkách nehrajeme tak uvolněně tak doma. Máme ještě 4 zápasy, abychom to do play-odstranili.

Luboš Stria (hráč Svitav): "Měli jsme velký problém v útoku. Zasekli jsme se na 27 bodech v poločase, potom nám to vůbec nepadalo. Nemohli jsme se najít, prosadit se. Pardubice hrály s daleko větší energií a vyhrály zaslouženě. My se teď nenacházíme v ideální formě, trošku nám to leží v hlavě. Musíme se před play-off zkonsolidovat, na tréninku se víc povzbudit a máknout, abychom měli takovou formu, co jsme měli před Vánoci a byli v play-off konkurenceschopní."

BK JIP PARDUBICE – Dekstone Tuři SVITAVY 69:55 (22:18, 38:27, 57:32)
Body: Půlpán a Kohout po 15, Švrdlík a Spearman po 10, Kent 8, Welsch 5, Pandula, Nečas a Potoček po 2 – Puršl 11, Stria 9, Teplý 8, Kovář a Slezák po 7, Marko 6, Kerr 4, Petway 2, Kotásek 1. Rozhodčí: Vyklický, Kučera, Linhart. Fauly: 20:13. Trestné hody: 10/7 – 20:15. Trojky: 4:4. Doskoky: 42:39. Diváci: 1012. Nejlepší hráč zápasu: Viktor Půlpán.

Aktuální tabulka nadstavbové skupiny A1:

1. Nymburk 29 2972:2123 58
2. Pardubice 29 2491:2239 49
3. Opava 28 2385:2211 46
4. Děčín 29 2308:2334 46
5. Svitavy 29 2312:2335 42
6. Olomoucko 28 2449:2567 40