Dokonce hrozilo, že Orion nezíská ani jednu medaili, což se mu za více než dvě dekády, kdy působí na tuzemské scéně, snad nestalo. Přece jen to juniorským bronzem zachránil Petr Rathouský, nicméně zkušený manažer PETR KOVÁŘ si ze všeho nejvíce zhluboka oddechl, že je konec. Po uzdravení svých jezdců bude s optimismem vyhlížet světlejší zítřky.

„Zranění k motokrosu patří, to všichni víme, ale letos toho bylo skutečně moc,“ povzdechl si bývalý skvělý závodník.

VŠECHNO SE POKAZILO

Připomeňme, že sezonu museli přerušit nebo předčasně ukončit Petr Bartoš, Jonáš Nedvěd a Ivan Černý. Každý z nich ji měl solidně rozjetou a mohl pomýšlet na přední umístění v různých seriálech, ale motokrosový osud jim ukázal svoji odvrácenou tvář. Například veterán Černý by stoprocentně získal cenný kov ve slovenském šampionátu, v tom českém by o něj bojoval, ale bohužel, zdraví je pouze jedno a poroučet se mu nedá.

Pozitivní zprávou pro Orion bylo, že právě na Slovensku se na závěr tamního mistrovství v Šenkvicích vrátili do akce jak Bartoš, tak Nedvěd. „Petr se snažil hlavně vydržet až do cíle a připsat si body do celkové klasifikace. Naštěstí se to podařilo a dvě čtvrtá místa v cíli nebyla vůbec špatná. V konečném hodnocení kubatury MX Open zaujal solidní pátou příčku, když dvakrát nestartoval,“ pronesl Kovář.

Také Jonáš Nedvěd se po zranění kotníku dává dohromady. „Spoléhat se opět mohl na dobré starty, potom makal, dřel, naháněl se s těmi nejlepšími, ovšem v závěru ještě trochu chyběly síly. Po součtu bodů bral v Šenkvicích čtvrtou pozici a v šampionátu je také pátý, navíc i on dva podniky vynechal,“ upozornil manažer.

S CIZINCI SE POČÍTÁ

Vzhledem k popisovaným zdravotním lapáliím musel Petr Kovář sáhnout do zahraničních vod, pokud chtěl, aby byly dresy Orionu ve startovním poli vidět. Jak Rakušan Ronald Edelbacher, tak Polák Gabriel Chetnicki se při svých startech v domácím šampionátu prezentovali velice dobře a obsazovali stupně vítězů. Nemohli však startovat pravidelně kvůli svým dalším povinnostem, takže do celkové klasifikace nestačili promluvit. „Myslím, že to byly zajímavé akvizice a oživení závodů, byť spíše jednorázového charakteru. Do budoucna vše záleží na tom, jak budou ostatní jezdci zdraví, ale pokud bude příležitost, počítám s nimi, líbil se mi hlavně Edelbacher,“ netají se Kovář.

Pochvalu si od něho vysloužila Barbora Laňková, která nesla litomyšlský prapor v kategorii žen. „Ta nás výsledkově podržela především v závěru sezony, i když z toho v mezinárodním mistrovství České republiky byla nepopulární brambora,“ řekl Kovář.
Že Orion Racing Team nezůstane bez motokrosové medaile, to zařídil junior Petr Rathouský, bronzový jezdec českého šampionátu třídy 125 ccm.

„Na závěrečném podniku v Jiníně první rozjížďku trochu pokazil, spadl a ztratil, ale druhé rundy mívá dobré a znovu to potvrdil, pohlídal si svoji pozici. Máme obrovskou radost, pipláme si ho v týmu od mala a věřím, že jeho výkonnostní růst bude pokračovat i v příštím roce, kdy ho možná vyzkoušíme i v některém ze závodu mezinárodního mistrovství republiky MX2,“ vidí manažer Kovář v talentovaném motokrosaři velký příslib.

A k výhledu do sezony 2019 dodává. „Jonáš Nedvěd bude ještě minimálně rok závodit ve třídě MX2 a měl by jezdit co nejvýše. Pro Petra Bartoše bude hlavní událostí zářijové mistrovství světa veteránů.“