„Pro mě osobně to bylo, jako bychom vyhráli mistrovství světa,“ vzpomíná manažer Pavel Špaček na minulou basketbalovou sezonu.

Minulost je hezká věc a stojí za to si ji připomínat, jenže budoucí úspěchy si za to nikdo nekoupí. Vzpomínky na báječnou sezonu v podání basketbalistů Svitav z paměti fanoušků jenom tak nevymizí, ale už to jsou jenom vzpomínky. V první polovině srpna zahájí Tuři společnou přípravu na nadcházející ročník, ve kterém budou nejenom obhajovat vydobyté pozice, ale poprvé ve svých dějinách startovat i v evropském poháru, minimálně v předkole. Generální manažer PAVEL ŠPAČEK má na čem stavět, vždyť sedm borců z celku, jenž vybojoval čtvrtou příčku, zůstává. Mělo jich být osm, ale v případně avizovaného setrvání Garrta Kerra je všechno jinak.

Pokud se s odstupem času ohlédnete za minulou sezonou v podání Dekstone Turů, jaké dojmy ve vás převažují?

Určitě dominuje pocit hrdosti nad tím, čeho všeho jsme dosáhli. Chtěli jsme hrát atraktivní basketbal a vybojovat účast ve skupině A1. Konečné čtvrté místo v nejvyšší soutěži bylo z říše snů a zapomenout nelze ani na bronz z českého poháru.

Které okamžiky z odehraného ročníku byste vyzdvihl jako ty zásadní a klíčové, které se pod úspěch nejvíce podepsaly?

Asi to byla výhra v Ústí nad Labem, kam jsme jeli bez hlavních opor a po výborném výkonu mladíků jsme slavili nečekané a velmi důležité vítězství, které nám hodně pomohlo k postupu do skupiny A1. V souboji s Děčínem v prvním kole play off to byla vítězství v prvních dvou venkovních zápasech. Sérii jsme zahájili vedením 20:2 na palubovce Děčína a to byla doslova basketbalová bomba.

Jak jste se jako člověk, který stál u zrodu svitavského basketbalového projektu, cítil v okamžiku, kdy skončilo šesté čtvrtfinále proti Děčínu a Svitavy stanuly v semifinále?

Pro mne osobně to bylo, jako bychom vyhráli mistrovství světa. Když jsme před osmi roky do ligy vstupovali, snili jsme o účasti v play off. Když jsme toho po šesti letech dosáhli, chtěli jsme v prvním vyřazovacím kole uspět. To se nám letos podařilo a navíc proti trojnásobnému finalistovi ligy. Ukázali jsme všem, že houževnatost a cílevědomost přináší sladké basketbalové ovoce. Velkou zásluhu na tomto úspěchu má trenérská dvojice Luboš Růžička – Lukáš Pivoda, která patří k nejkvalitnějším v lize.

Splnil podle vašeho názoru tým veškerá očekávání, která jste do něho vkládali, když jste ho sestavovali? Ať už po stránce herní, vztahové, odhodláním a bojovností a podobně?

Dá se říci, že ano. Toužili jsme hrát v horní polovině tabulky, což se nám dařilo. Každá hráčská pozice byla „zdvojená“, což nám pomohlo v případě poměrně častých zranění klíčových hráčů v určitých fázích sezony, ať to byl Kerr, Roseboro či Smithson. Navíc kluci vytvořili výbornou partu a když se zrovna nedařilo podle představ, dokázali si věci mezi sebou vyříkat a jít dál. Právě ve chvílích, když se nedaří, je třeba krizi překonat týmovými výkony a nechtít vše zlomit individuálně. To dělá velký tým a tím jsme letos doopravdy byli. Česká páteř týmu Marko – Slezák – Teplý – Stria – Jelínek dokázala být tou skutečnou páteří v pravém smyslu slova.

Jak hodnotíte angažování mladých basketbalistů, kteří v sezoně dostávali svoje první minuty v lize. Počítáte s nimi i nadále jako s perspektivními hráči pro Svitavy?

Mladíci v mých očích předčili očekávání. Eda Kotásek mě mile překvapil, s jakou suverenitou dokázal využít své minuty na hřišti. Výsledkem jeho úsilí je, že ho chceme posunout od příštího ročníku na pozici druhého rozehrávače. Luboš Kovář ve svých šestnácti letech šokoval svým výkonem v zápase v Ústí nad Labem. Hrál absolutně uvolněně a ukázal veliký potenciál do dalších let. Na Šimonovi Puršlovi bylo zpočátku vidět, že neměl při svém angažmá ve Španělsku dostatečnou herní praxi. V úvodu sezony proto působil místy nervózně, ale postupem času se srovnal a jeho výkony šly rapidně nahoru. Vybojoval si dokonce místo v reprezentačním áčku a to je super.

Po sezoně jste říkali, že vaším cílem bude do dalšího období stabilizovat hráčský kádr. Do jaké míry se vám to podaří?

Udrželi jsme v našem kádru sedmičku hráčů, a to Kotáska, Marka, Slezáka, Teplého, Jelínka, Kováře a Puršla. Což je z pohledu herní návaznosti dobrá zpráva. Pevně věříme, že nám to pomůže pokračovat v nastoupené basketbalové cestě.

S kterými hráči z dosavadního kolektivu se svitavští fanoušci v nové sezoně už nesetkají a z jakého důvodu?

Odešli Bryan Smithson, Brett Roseboro a Brent Petway. Jedná se bezesporu o kvalitní hráče, ale Smithsona na rozehrávce svými výkony „vytlačil“ Kotásek, Roseboro a Petway měli střídavou výkonnost a rozhodli jsme se proto pro změnu. Kariéru ukončil Luboš Stria.

Informace o doplňování týmu byly zveřejňovány postupně v průběhu června a července. Je jasno o jeho finální podobě?

Nově do Svitav přišli rozehrávač Marek Welsch a křídelník Matěj Svoboda, kteří rozšířili skupinu talentovaných mladých českých basketbalistů. Dalším novým hráčem bude pivot Russell Woods, kterého fanoušci, kteří sledují naši ligu, znají z jeho působení v Ostravě. Kádr jsme chtěli mít kompletní do konce června, další nové jméno ale nakonec můžeme představit až nyní. Bude jím Martin Novák, který k nám přestupuje z Olomoucka.

Bude v nové sezoně pro klub platit, že měřítkem úspěchu bude postup mezi elitní čtyřku, nebo je to zatím pořád ještě příliš troufalé tvrzení?

Náš projekt není v první řadě o získávání medailí. Naše filosofie se změnila v tom, že chceme hrát kvalitní basketbal se zapojením mladých českých hráčů. Pokud se nám to podaří, bude vše podle našich představ. Sportovním cílem je postup do skupiny A1. Stejný však bude mít asi deset týmů a nebude to určitě jednoduché.

FIBA Europe Cup

Svitavští basketbalisté si díky čtvrtému místu v Kooperativa NBL 2017/2018 zajistili právo postupu do evropského poháru FIBA Europe Cup, které využili. Podle doposud neoficiálních informací budou v této soutěži zařazeni do prvního ze dvou kvalifikačních kol. Jejich soupeř by v něm měl vzejít z následující pětice družstev: Radom (Polsko), Dnipro, Čerkasy (oba Ukrajina), Istanbul BBSK (Turecko) a Södertälje (Švédsko). Definitivně bude nasazení Dekstone Turů pro jejich premiérové vystoupení na evropské scéně potvrzeno před losováním FIBA Europe Cupu, které se uskuteční 31. července v Mnichově.

Aktuální sestava:

Roman MARKO
Pavel SLEZÁK
Jiří JELÍNEK
Tomáš TEPLÝ
Luboš KOVÁŘ
Eduard KOTÁSEK
Šimon PURŠL
Marek WELSCH
Matěj SVOBODA
Russell WOODS
Martin NOVÁK

A co případ Kerr? Původně sice bylo oznámeno, že si ve Svitavách ještě o rok prodlouží svůj basketbalový živost, jenže ve středu 25. července vydal svitavský klub tiskovou zprávu s poněkud šokujícím obsahem.

Zpoza oceánu přišla smutná zpráva. Lídr svitavských Turů a miláček fanoušků Garret Kerr nebude pokračovat v následujícím ročníku v našem dresu. Důvodem ukončení spolupráce s Garretem je jeho zdravotní stav. Hráč v individuální přípravě na nadcházející ročník neprošel zdravotní prohlídkou v USA a bude se muset podrobit operaci hlezenního kloubu, se kterým v loňském roce dvakrát dlouhodobě laboroval.

Více k nastalé situaci uvedl trenér Lubomír Růžička:

„Garretova situace nepřišla jako blesk z čistého nebe. Byli jsme spolu celé léto v kontaktu a po dovolené se Garret začal individuálně připravovat dle plánu na nový ročník. Bohužel zradilo zdraví, kdy kotník z loňské sezóny Garreta neustále limitoval. Po společné konzultaci jsme dospěli k závěru, že by měl projít zdravotní prohlídku MRI, která prokázala vážnější poranění celého hlezenního kloubu. Lékaři jasně doporučili operaci a následnou rekonvalescenci v řádech měsíců.“

Spolupráce v budoucnu však není vyloučena a trenér dodává: „Tohle je prostě součástí sportovního života, my musíme myslet zejména na náš klub a jeho sportovní cíle a zároveň chránit zdraví hráčů. S Garretem jsme smlouvu „zamrazili“ a zůstáváme v kontaktu pro případ, že by návrat po zranění byl plynulý a jeho zdraví jej uschopnilo se vrátit na takovou úroveň, kterou od sebe žádá sám hráč, trenéři, vedení klubu a v neposlední řadě fanoušci. Jménem celého klubu přeji Garretovi brzkou a hlavně úspěšnou rekonvalescenci. Věřím a přál bych si, aby se naše sportovní kariéry ještě potkali ve svitavském dresu. Přeji „Geemu“ a celé jeho rodině jen to dobré a závěrem mu děkuji za energii a práci, kterou v našem klubu v loňském roce odvedl.“

„Miluju tuhle hru, ale zdraví je přednější,“ tak začala první věta Garreta Kerra při jeho smutném oznámení o stavu jeho zranění. „Je to škoda, ale musím oznámit, že se do Svitav nedokážu vrátit na začátek nové sezony. Postupem léta jsem začal intenzivněji trénovat, ale můj kotník nebyl vůbec v pořádku a hodně mě omezoval v pohybu. Po vyšetření mně doktor nedoporučil nastoupit do sezony. Bylo to těžké rozhodnutí, ale zdraví vyhrálo nad sportovním srdcem. Musím se nejdříve ujistit, že se dokážu uzdravit na sto procwent, abych neměl limity s nohou po zbytek života. Přeji klubu, trenérům a mým spoluhráčům, aby se jim dařilo v lize a ve FIBA Europe Cupu, který jsem si moc přál zahrát. S týmem zůstávám v kontaktu a uvidíme, co přinesou týdny a měsíce následující. Byla to loni skvělá jízda a moc za vše lidem v klubu, ale i mimo něj děkuji.“

Vedení klubu ujišťuje všechny svitavské fans, že vzniklou situaci řešilo s klidem, koncepčně a již dnes víme, že na pozici SF/PF přijde nová a velmi zajímavá akvizice, o které budeme v nejbližší době informovat.

Svoboda, Welsch, Woods, Novák. Nová jména se budou učit svitavští fanoušci

Matěj SVOBODA (1996)

Do týmu, jemuž dal svoje první životní body v nejvyšší soutěži, tehdy v ostravském dresu, přichází mladý křídelník, který má kromě Nové huti za sebou působení v mládežnické akademii v Nymburku. Poslední sezonu strávil v USA na univerzitě v Daytonu. Prošel také reprezentačními družstvy, mimo jiné má na kontě stříbro z mistrovství Evropy kadetů v roce 2011. „Jde o mladého českého hráče, který k nám přichází na delší časové období. Matěj patřil ve všech mládežnických reprezentacích k lídrům a tuto roli by si měl postupem času vybudovat i v našem klubu. Předností Matěje je skvělá postava pro pozici křídla, kdy jeho útočná hra je velmi pestrá. Může hrát na více pozicích, ať už čelem nebo zády ke koši. Má slušné dovednosti pro rychlý protiútok a je velmi aktivní při doskakování na obou polovinách hřiště. Na společnou spolupráci se těším, protože se známe ze společného angažmá v Nymburce a tam jsme si vytvořili nadstandardní vztah,“ představil posilu na klubovém webu trenér Lubomír Růžička.

Marek WELSCH (1999)

Nositel známého basketbalového jména dostane ve Svitavách první příležitost „přičichnout“ k basketbalu na úrovni nejvyšší soutěže. Otec Petr byl reprezentačním rozehrávačem, strýc Jiří okusil i NBA a v minulé sezoně pomohl Pardubicím k ligovému bronzu právě na svitavský úkor. Marek by se rád vydal v jejich šlépějích. Byl členem basketbalové akademie GBA, nastupoval v první lize, je juniorským reprezentantem České republiky. „Marek doplňuje na naší soupisce rozehrávačskou dvojici Romana Marka a Eduarda Kotáska. Je typem hráče, který vyniká rychlou hrou a distribucí míče. Patří k obávaným střelcům z dlouhé vzdálenosti a svojí neutuchající energií vytváří tlak na hráče s míčem. To dokazoval nejen v kategorii U19, ale i v první lize. Jelikož Marka čeká v příštím roce maturita a jeho snem je se dostat na dobrou adresu v zámořské NCAA, dohodli jsme se na spolupráci pouze na jeden rok. Nadále bude nastupovat za GBA v první lize a měl by sbírat první minuty v Kooperativa NBL,“ vysvětlil kouč Růžička.

Russell WOODS (1994)

Zahraniční akvizicí Svitav bude vedle Garreta Kerra americký pivot, který to na českých palubovkách dobře zná z uplynulé sezony, kdy působil v Ostravě. „Velmi nás zaujal. Jeho vášeň pro hru, agresivita na obou polovinách hřiště, atletičnost, rozsah paží a nekompromisní hra ve vymezeném území jsou atributy, které nám napověděly při jeho angažování. Po několika společných hovorech jsem nabyl dojmu, že má mnoho společného s naší filosofií. Chce na sobě pracovat, na hřišti bojovat a společně vítězit,“ má od podkošové akvizice vysoká očekávání Lubomír Růžička. „Jsem velice šťastný, že druhý profesionální rok spojím s klubem ze Svitav. Věřím, že náš tým má šanci společně dosáhnout mnoha vítězství. Od prvních okamžiků jsem měl skvělý pocit z profesionality klubu,“ okomentoval svůj příchod mezi Tury sám Russell Woods, jenž v zámoří hrál za univerzitu Missouri.

Martin NOVÁK (1993)

Křídelní hráč je odchovancem jihlavského basketbalu, ligové zkušenosti nasbíral v Jindřichově Hradci, Prostějově a Olomoucku. Členem sestavy Turů se stal na tři roky a měl by se zapojit i do tréninku mládeže. „Hledali jsme hráče, který u nás bude akceptovat roli střídajícího muže a zároveň bude pracovitý v tréninku, obětavý na obou stranách palubovky a v neposlední řadě bude přínosem také do týmové chemie. Jeho přednostmi jsou univerzálnost, dobré atletické parametry a vysoká inteligence,“ vysvětlil jeho angažování Lubomír Růžička. Martin Novák je také českým reprezentantem v basketbalu 3x3. „Vyhověli jsme mu, aby mohl mimo sezonu pokračovat, patří k české špičce,“ dodal trenér Růžička.