Kvalifikace FIBA Europe Cupu v hale Na Střelnici, to bylo pořádné lákadlo pro svitavské fanoušky. Však také zaplnili hlediště ve více než slušném počtu a s napětím čekali, co se vlastně bude na palubovce dít. Čeho se mohou nadít, to dopředu nikdo nevěděl.

Dekstone Tuři Svitavy – Istanbul BBSK 74:99 (16:23, 29:46, 55:67)

Body: Marko 13, Svoboda 13, Jelínek 10, Slezák 10, Puršl 9, O'Brien 6, Woods 6, Teplý 5, Welsch 2 – Babič 22, Holloway 21, Kulig 16, Tekin 12, Thompson 10, Gizir 7, Tunali 4, Kavaklioglu 4, Gondur 3. Rozhodčí: Herceg, Jurčevič (oba Chorv.), Praksch (Maď.). Komisař FIBA: Kratschmer (Rak.). Fauly: 21:16. Pět chyb: Gondur (Istanbul). Trestné hody: 18/16 – 22/18. Trojky: 10:7. Doskoky: 28:50.

Samotný úvod, ten se tedy musel líbit. Po pár sekundách získal míč u svého koše Marko, přeběhl s ním celé hřiště a zavěsil.

Kdo by si v tu chvíli pomyslel, že stav 2:0 bude tím posledním momentem, kdy Tuři vedou.

Vzápětí totiž začal na opačné straně úřadovat výtečný rozehrávač Holloway a poslal svůj tým do vedení, které potom nepustil až do konce zápasu.

Velmi brzy to s Tury vypadalo prachmizerně, v 9. minutě se trefila další istanbulská hvězda Babič a na ukazateli se rozsvítilo 9:23. A diváci začali pociťovat nepříjemné mrazení v zátylku…

Jestli se v tu chvíli hosté příliš uspokojili, nebo naopak domácí zahodili nervozitu z pohárové premiéry, to těžko říci. Faktem ale je, že následovala parádní svitavská pasáž.

Šnůrou 11:0 (!) na přelomu první a druhé čtvrtky se Tuři dostali skoro na dostřel (20:23), ale dál to nešlo, o což se postaral Holloway, který se prezentoval jako hráč z poněkud jiné basketbalové dimenze. Hlavně jeho zásluhou se náskok BBSK v dalších minutách opět ustálil ve dvouciferné podobě.

Tam se pohyboval i po převážnou většinu třetího hracího období. Domácí se solidně rozstříleli z perimetru, turecký tým naopak těžil z podkošové práce pivotů Kuliga, Tekina a Thompsona, kteří byli v některých situacích doslova nebranitelní.

Když však otevřel Svoboda čtvrtou čtvrtinu trojkou (58:67), publikum zbystřilo a vzápětí se dostalo do pořádného varu. Tuři přitápěli pod kotel a ve 33. minutě přitáhl O'Brien po individuální akci skóre na pouhých šest bodů.

Ano, bylo to k nevíře, na šest bodů (65:71)!

Hala byla rázem málem vzhůru nohama, jenže uteklo sotva pár minut a nálada klesla k bodu mrazu.

Od zmíněného stavu prohráli Tuři zbytek hrací doby 9:28. Zkrátka ve svém kotli zatopili natolik, že se v něm sami uvařili.

Hosté po koších z dílny dvojice Holloway – Kulig znovu rychle odskočili a definitivně převzali taktovku nad vývojem duelu. Domácí neměli soupeře jak zastavit, čím více se o to úporně snažili, tím méně se jim to dařilo, a hosté, ti byli nemilosrdní.

Skóre nakonec uzavřel svitavský benjamínek Marek Welsch z trestných hostů.

Konečný rozdíl se zastavil na pětadvaceti bodech. Je to vzhledem k obrovskému nasazení a odhodlání, jaké Tuři převedli, možná kruté, tím spíše že ukázali i dost herní kvality, ale mezinárodní basketbal se neptá na dojmy, ale na tvrdá fakta. A ta mluví jasně. Závěrečných šest minut se domácím prostě vůbec nepovedlo a trest je krutý.

Jedním z klíčových faktorů byla monstrózní převaha hostů na doskoku (28:50, jen Thomson jich zaznamenal 15!) a z toho plynoucí body zpod koše (22:50). Jenže, ruku na srdce, s takovými pivotmany, jakými jsou Kulig, Thompon či Tekin, se Svitavští v domácí soutěži jen tak nesetkají…

Před odvetou, kterou bude ve středu 26. září hostit Istanbul Büyüksehir Belediyespor, jsou tedy postupové karty rozdány jasně. Jasněji, než to ještě zkraje poslední čtvrtiny vypadalo. Tuři se vydají do Turecka jako družstvo, které skutečně nemá co ztratit.

ZKUŠENOST PRO VŠECHNY

„Byla to pro celý náš klub velká lekce a zkušenost. Pro hráče, trenéry i management. Rozdíl o pětadvacet bodů je ale příliš,“ říká svitavský trenér Lubomír Růžička.

„Hráči jako Holloway, Kulig, Babič či Thompson, ti ten zápas zavřeli. Jejich zkušenosti a kvality rozhodly. Náš „zabijácký instinkt“ nebyl takový, jaký by měl být, nevyužili jsme otevřené pozice, neodvedli jsme dobrou práci na doskoku. A proto je výsledek takový, jaký je,“ hodnotil Růžička.

„Porážka je vysoká, po průběhu zápasu až moc. Škoda, že jsme třeba v situaci, kdy byl stav minus osm a měli míč, udělali vzápětí ztrátu, kterou soupeř využil. Ale byla to dobrá zkušenost, náš tým je nově složený a máme mladé kluky. V Istanbulu to bude ještě těžší, ale pojedeme tam bojovat a uvidíme, na co to bude stačit,“ přidal se kapitán Turů Roman Marko.

„Pro nás to byl první oficiální zápas v sezoně a nebyl jednoduchý. Výsledek je ovšem dobrý vzhledem k odvetě v Istanbulu, kde ho chceme potvrdit,“ dodal nejlepší střelec utkání Luka Babič. Chorvatský střelec zatížil konto Svitav dvadvaceti body.

Triatlonisté Pavel Pešek (vlevo) a Roman Pittner.
Stříbrná litomyšlská radost na Balatonu