Oba soupeři vletěli do prestižní bitvy s maximální agresivitou v obraně. Což mělo za následek velmi pomalu se posouvající skóre, po čtyřech minutách hry to bylo 2:3… Šlo o nefalšovaný boj o každý metr palubovky.

Díky Klečkově střele s klaksonem vedla po deseti minutách těsně Opava a nikoho v hale by nenapadlo, co se začne odehrávat ve druhém kvartálu.

Tím spíše, že po Kvapilově koši svítilo na ukazateli ve 12. minutě 15:19.

Následovala ovšem neuvěřitelná pasáž. Svitavská šňůra 21:0 (!) rozmetala celý dosavadní vývoj na cucky. Pro Tury basketbalová pohádka tisíce a jedné noci…

Když tahle opavská noční můra, alespoň na okamžik, skončila, bylo to rázem 36:19. Na tento „státní převrat“ postačilo Turům nějakých pět minut. Neskutečná věc.

Současně je třeba poznamenat, že hosté se jen těžko srovnávali s metrem rozhodčích. Třeba ve 14. minutě byl poměr faulů dva ku jedenácti. A jakmile se Opavané takto nechali vyvést z konceptu, bylo s nimi zle.

Tuři se dostali do optimální pohody, kterou před poločasem dokumentovali trojkami v rychlém sledu Marko, Svoboda a Slezák. Celkově nasázeli ve druhé čtvrtce úžasných šestatřicet bodů (!), výborný Svoboda jich stihl patnáct.

Hned po přestávce přeskočil svitavský náskok dvacetibodovou hranici a rychle se ukázalo, že hosté nebudou mít psychické ani fyzické síly, aby s vývojem snad ještě něco udělali. Právě naopak, po čtyřech minutách registrovali nadšení fanoušci Turů třicetibodový rozdíl ve skóre (63:33).

A nezůstávalo jenom u něho (75:40). Čím dál jasněji bylo zřejmé, že se rodí vpravdě historický debakl opavských basketbalistů v souboji se Svitavami. Úplně zdeptaný a na součástky rozebraný účastník Ligy mistrů (třetí čtvrtka 24:12) se jen modlil, aby byl rychle konec.

Než však nastal, zbývalo pořád ještě deset minut. Domácí si zápas vychutnávali, na hřišti se objevovaly jejich místy hodně netradiční sestavy a jenom tomu soupeř vděčil za to, že zůstal ušetřen trojciferného přídělu.

„Z naší strany byla první čtvrtina trochu nervóznější, neproměnili jsme několik otevřených střel, ale do zápasu jsme se postupně dostali. Výrazně nám pomohl Matěj Svoboda, který dobře pronikal do vymezeného území, hrál jednoduše, nakopl tým a dostal nás do bodového trháku,“ pochválil trenér Lubomír Růžička hvězdu duelu.

„V poločase zaznělo jenom to, že musíme hrát nadále se stejnou energií. Samozřejmě po přestávce byla na hostujícím celku znát frustrace z vývoje utkání, naopak my si basket užili. Tvrdá práce, kterou kluci odvádějí, byla odměněna. Musíme však zůstat nohama na zemi,“ dodal svitavský kormidelník.

Jeho protějšek Petr Czudek pronesl po utkání slova, jaká bývají slyšet opravdu zřídka. „Zápas byl jenom o trenérech. O tom, jak byli schopni tým připravit na utkání, jak nastavili taktiku a jak dokázali tým koučovat. Výsledek je takový, jaký je, jde to za mnou. Na ta čísla, která tam jsou, ani na další vlivy, které mohly něco ovlivnit, se nemá cenu koukat. Bylo to čistě o tom, že jsem to družstvo nepřipravil. Udělám si z toho nějakou analýzu, protože jsme dlouho spolu, je tu taková ta pohodička, bohužel já do toho neumím šlápnout a z toho jsou debakly nejen na mezinárodní scéně, ale i v lize. Je potřeba si sednout a říci si, co s tím dál.“

„Rozhodlo to, že jsme po celý zápas udrželi vysoké tempo, dobře jsme běhali do rychlého protiútoku a dávali docela dost jednoduchých košů. Další příčinu vysoké výhry vidím v tom, že soupeři se vůbec nedařila střelba z dlouhé vzdálenosti, což je na Opavu zvláštní,“ připomněl svitavský pivot Luboš Kovář jedinou (!) opavskou trojku. „Poděkování patří i fanouškům, kteří nám hodně pomohli,“ nezapomněl ani na publikum.

„Když se ve druhé čtvrtině lámal chleba, vzal si to do svého batohu Matěj Svoboda, najížděl si tam, jak chtěl, my ho nedokázali zastavit. Přes dvacetibodový rozdíl jsme do toho ve druhém poločase chtěli ještě šlápnout, začali jsme více riskovat, ale dopustili se řady zbytečných ztrát a jako bychom přestali věřit, že vůbec dokážeme venku vyhrát. Uteklo nám to ještě více,“ smutnil opavský Radovan Kouřil.

16. KOLO:

Dekstone Tuři Svitavy – BK Opava 96:58 (15:17, 51:32, 75:44)

Body: Svoboda 20, Marko 12, O'Brien 11, Slezák 8, Puršl 8, Aiken 8, Kotásek 7, Welsch 7, Kovář 7, Teplý 6, Novák 2 – Kouřil 15, Gniadek 13, Šiřina 12, Klečka 6, Kvapil 4, Švandrlík 4, Slavík 2, Bujnoch 2. Rozhodčí: Hošek, Kec, Záruba. Fauly: 21:23. Trestné hody: 20/16 – 25/19. Trojky: 12:1. Doskoky: 46:40. Diváci: 467. Nejlepší hráč utkání: Svoboda (Svitavy).

Příště:

BC Geosan Kolín vs. Dekstone Tuři Svitavy (sobota 5. ledna, 17:45).