V Opatově se musí s definitivní platností rozhodnout o držitelích letošních tuzemských mistrovských titulů ve všech pěti kategoriích, jakož i o dalších umístěních na celkové „bedně“. A jezdci, kteří díru do světa v konečné klasifikaci už nemohou udělat, ti si zase myslí na úspěch alespoň v dílčím závodu.

Zkrátka, důvodů, proč v neděli nesedět doma a vydat se na opatovské závodiště, se najde více než dost.

LÍDŘI MAJÍ NÁSKOK

Je pravdou, že v bojích o tituly se teoreticky příliš velké drama čekat nedá. Ve třídě MX2 ho má Francouz Jaulin zajištěn a rovněž v ostatních kubaturách mají vedoucí borci klasifikace takový náskok, že by o něj za normálních okolností neměli přijít. Například v nejprestižnější třídě MX1 vede obhájce Martin Michek o 40 bodů, což jezdec jeho kvalit pochopitelně nemůže ztratit.

Jenže motokros je občas záležitost nevyzpytatelná a dokud se neprojede kolem cílové šachovnice, není možné nic brát za definitivní…

Opatovský závod je „domácí“ pro Orion Racing Team Litomyšl, jenž se pomalu smiřuje s tím, že se žádný z jeho reprezentantů letos nedostane na medailové pozice v MMČR. Něco takového se stane po mnoha letech medailové jistoty…

„Tím, že se zranil veterán Ivan Černý, tak naše největší naděje pohasla. To však nic nemění na tom, že se v Opatově samozřejmě chceme předvést v co nejlepším světle. Ať nestárnoucí Petr Bartoš v kubatuře MX1, nebo mezi ženami Barbora Laňková. Ta zajela minule v Pacově svůj nejlepší letošní výsledek,“ říká manažer týmu Petr Kovář.

POLÁK O STUPNĚ

Litomyšlští si nejvíce slibují od polské akvizice Gabriela Chetnickiho. Ten se v seriálu v barvách Orionu představí v tomto roce podruhé a když to bylo minule, tak v červenci v Petrovicích zvítězil.

„Rakušan Edelbacher, který za nás skvěle závodil na minulých dvou podnicích, má v tomto termínu svoje povinnosti v Německu v tamním mistrovství ADAC, věřím však, že jej Chetnicki v kategorii MX2 kvalitně zastoupí. Otazníkem je, zda do závodu nastoupí Jonáš Nedvěd. Náš obvyklý zástupce v této třídě se dává dohromady po vážnějším zranění a teprve se vrací na motorku. Uvidíme, jak se bude cítit, riskovat ale nebudeme, musíme také myslet na šampionát družstev, který se jede 23. září v Dalečíně,“ uvedl manažer Petr Kovář.

JARDAN Karting Klub na závodech ve Vysokém Mýtě.
Karting: Mládí z Litomyšle se znovu vytáhlo

Klasifikace MMČR před Opatovem

MX1: 1. Martin Michek (KTM, Buksa ADOS KTM Team) 232 bodů, 2. Václav Kovář (KTM, HT Group Racing Team) 192, 3. Bence Szvoboda (Maď., KTM, Buksa ADOS KTM Team) 187.

MX2: 1. Sulivan Jaulin (Fr., KTM, Buksa ADOS KTM Team) 221, 2. Martin Krč (KTM, Buksa ADOS KTM Team) 169, 3. Richard Šikyňa (SR, KTM, JD Gunnex Racing Team) 160.

Ženy: 1. Steffi Leierová (Něm., KTM, Buksa ADOS KTM Team) 250, 2. Kristýna Vítková (Yamaha, Yamaha Čepelák Racing) 210, 3. Tereza Hromková (KTM, HT Group Racing) 177.

Veteráni: 1. Martin Žerava (Suzuki, Buksa ADOS KTM Team) 247, 2. Petr Masařík (Honda, JS Racing) 223, 3. Georg Hammerl (Rak., Kawasaki, Motosport Chýnov v AČR) 160.

Veteráni nad 50 let: 1. Roman Majer (Suzuki, SMS Pardubice) 227, 2. Petr Dokoupil (Yamaha, KRTZ Motorsport Team) 177, 3. Petr Kormunda (KTM, SMS Nepomuk) 184.

Časový program:

NEDĚLE 2. ZÁŘÍ:
8:00: měřené tréninky
9:30: kvalifikace
11:45: 1. finálová jízda žen
12:40: slavnostní zahájení
13:00: 1. finálová jízda veteránů, MX1 a MX2
15:00: 2. finálová jízda žen a vyhlášení výsledků
16:00: 2. finálová jízda veteránů, MX1, MX2 a vyhlášení výsledků