Dvě umístění na stupních vítězů, to se motokrosařům litomyšlského Orionu na předchozích čtyřech letošních závodech mezinárodního mistrovství České republiky nepodařilo.

Pátý díl, jehož dějištěm byly Petrovice u Karviné, jim ale sedl na výbornou a hned dvakrát se jejich barvy objevily na slavnostním ceremoniálu mezi top trojicí.

Ale pojďme po pořádku…

V kubatuře MX1 zajel čerstvý čtyřicátník Petr Bartoš na svém standardu, sedmý byl v obou jízdách i v celkovém pořadí, v průběžném hodnocení MMČR drží lichotivý pátý flek. V Petrovicích dominoval Filip Neugebauer (Osička MX Team) a plným zásahem stáhl náskok aktuálního lídra klasifikace Benceho Szvobody, který dojel po nevydařené druhé rundě až čtvrtý, na šest bodů. Suverén z minulého klání v Opatově Lukas Neurauter se tentokrát trápil a tak tak se vešel do elitní desítky.

V kategorii MX2 jsou po pěti podnicích narovnáni tři nejlepší jezdci v rozmezí pěti (!) bodů a tahle třída slibuje mimořádně dramatické vyvrcholení. Martin Krč (Buksa Ados KTM Team) navázal na prvenství z Opatova a převzal i červenou tabulku vedoucího jezdce mistrovství. Veselo bylo i v řadách Orionu, Jonáš Nedvěd potěšil manažera Petra Kováře dvěma vyrovnanými a kvalitními jízdami, obě dokončil jako třetí, udržel za svými zády tvrdě dotírajícího Terešáka a odměna za tuhle vynikající práci byla sladká – v celkovém součtu druhé místo na stupních vítězů za Krčem a před třetím Polákem! Sám sebe navíc přesvědčil o tom, že má schopnosti na to, aby zápolil rovnocenně s těmi nejlepšími.

Mezi ženami zatím Kristýna Vítková (Yamaha Čepelák Racing Team) nenašla přemožitelku a ani v Petrovicích svoji parádní sérii nepřetrhla. Barbora Laňková jedoucí za Orion Team ji minule v Opatově pořádně prohnala, leč petrovická trať ji úplně nesedla a podlehla nejen Vítkové, ale podruhé v sezoně i dobře jedoucí Marice Mlýnkové. V šampionátu si ale nadále hlídá stříbrnou příčku.

Šestá zastávka šampionátu je na pořadu 4. srpna v Kramolíně. O víkendu 27. a 28. července se v Lokti nad Ohří jede podnik mistrovství světa, a to s Barborou Laňkovou v kubatuře WMX na startu!

MMČR MOTOKROS 2019

Průběžné pořadí po 5. závodu – MX1: 1. Szvoboda (216), 2. Neugebauer (209), 3. Neurauter (183), 4. Kovář (172), 5. Bartoš (138). MX2: 1. Krč (191), 2. Jošt (190), 3. Terešák (186), 4. Nedvěd (164), 5. Drdaj (138). Veteráni: 1. Žerava (250), 2. Pučálka (207), 3. Hůda (141). Veteráni nad 50 let: 1. Majer (222), 2. Šimák (178), 3. Dokoupil (173). Ženy: 1. Vítková (250), 2. Laňková (212), 3. Mlýnková (204).