Florbalová druhá liga mužů pokračovala dalším hracím víkendem, který potvrdil aktuální rozpoložení obou okresních zástupců. Svitavy si z těžkého dvojzápasu na jihu Čech přivezly pět bodů a i když je Náchod dostihl, tak před ním stále mají drobnou výhodu. Litomyšl protáhla svoje trápení a bude-li tímto stylem pokračovat, nic dobrého na ni nečeká.

Florbal Primátor Náchod – FBC Peaksport Litomyšl 6:3 (2:1, 2:1, 2:1). Branky: 12., 32. a 42. Čejpa, 1. Feistauer, 35. Jenka, 60. Hauschke – 20. V. Jakubík, 36. Maloch, 58. Hubinka.

V náchodské aréně se trápící se Peaksport utkal s jedním z adeptů postupu. Bojoval statečně a nepropadl tak, jak asi mnozí očekávali, i přesto však odjel s prohrou.

„Byli jsme v pozici že jsme mohli jen překvapit. Nic jiného se od nás nečekalo. Chtěli jsme odvést maximální práci, což se i celkem povedlo. Ale moc nás mrzelo pár chyb, které soupeř nemilosrdně trestal. Ke konci jsme sahali po lepším výsledku, ale místo, abychom skóre snížili, inkasovali jsme gól do prázdné branky," sdělil k utkání hrající trenér Ladislav Štancl.

FBC DTJ Trutnov – FBC Peaksport Litomyšl 9:5 (5:0, 1:0, 3:5). Branky: 7. a 11. Bydžovský, 16. a 42. Tomeš, 7. Skalický, 10. Dohnal, 24. Matěják, 43. Vymlátil, 48. Krsek – 52. Joch, 53. Hubinka, 56. a 58. Štancl, 59. V. Jakubík.

V existenčním duelu bylo vše jinak nežli o den dříve. Hosté nezvládli začátek, což se jim nestalo zdaleka poprvé, inkasovali a jejich hra se zhroutila. Trutnov nastřílel v úvodní třetině pět branek a Peaksport se nakonec probudil za stavu 9:0, když debakl alespoň zkorigoval.

„V útoku jsme byli naprosto bezzubí a soupeř se přes dvě třetiny neměl čeho bát. K průběhu není co dodat, soupeř vyhrál zcela zaslouženě. Nemůžeme se vymlouvat ani na oslabenou sestavu, protože i tak by měli hráči být schopni nahradit chybějící, chceme-li pomýšlet na záchranu. Takhle se ale o záchranu nebojuje," řekl zklamaný Ladislav Štancl.

FBC Štíři České Budějovice – FbK Svitavy 4:5 SN (1:2, 2:1, 1:1 – 0:1). Branky: 15. Hrdý, 27. Malý, 37. a 43. Hejplík – 10. Říha, 12. Klusák, 30. Hynek, 52. Richter, rozhodující nájezd Říha.

Od začátku se hrálo ve velkém tempu. Mírně navrch měli hosté a jejich aktivita byla oceněna v 10. a 12. minutě, kdy se krátce po sobě prosadili Říha a Klusák. Štíři nemohli najít recept na výborného Skácelíka, který ale po nepřehledné situaci přece jen kapituloval. Ve druhé části přibylo na palubovce nervozity a především Svitavští trávili až příliš času v oslabení. Domácí vyrovnali, hosté si vzali vedení zpátky, ale po trestném střílení to bylo po čtyřiceti minutách 3:3.

Štíři v nástupu do poslední třetiny dokonali obrat, i když o jejich čtvrtém gólu panovaly pochybnosti, rozhodčí ho ale uznali. Srovnat na 4:4 se podařilo Richterovi a Svitavští vycítili naději. Z dalších šancí ale gól nepadl, byť v poslední minutě na ně třikrát zívala odkrytá svatyně. V prodloužení pak měli navrch domácí, ale ani oni nezakončovali přesně a na řadu tak přišly nájezdy. Duel mohli nejméně třikrát ukončit florbalisté Budějovic i Svitav. Povedlo se to svitavskému mazákovi Davidu Říhovi. Ten vsítit rozdílovou branku a podpořil skvělý výkon Skácelíka.

1. FbK Tábor – FbK Svitavy 1:3 (0:0, 1:2, 0:1). Branky: 25. Kutner – 32. Muselík, 39. a 48. Doseděl.

Tábor vyrukoval na Svitavy se svou tradiční tvrdou hrou. V první třetině postupně kvůli zraněním odpadli Prudil, Říha, Klusák a Hynek. První tři jmenovaní se ještě stihli do zápasu vrátit. I když hosté měli na hřišti jasně navrch (střely 4:11), zůstávalo skóre bezgólové. Ve druhé třetině poslal domácí do vedení nenápadným a chytrým zakončením zpoza branky Kutner, a to v době, kdy Svitavy soupeře ve všech směrech přehrávaly a Skácelík byl až na výjimky „studený".

Gólová radost hostů vypukla až ve 32. minutě, kdy se prosadil po mnoha dorážkách Muselík. Zvrat v utkání zařídil Doseděl, který si ve 39. minutě doslova vychutnal špatnou rozehrávku Tábora – 1:2. Stejný hráč přidal i třetí zásah a nemuselo zůstat jenom u něho, hned v pěti případech však Svitavští nastřelili tyčku. Jejich aktivní hra a rychlost ale na Tábor platila, ten si s tím nevěděl vůbec rady a ani v přesilových hrách si nevypracoval vyloženou šanci, kterou by ohrozil Skácelíkovu branku. Hosté si výsledek pohlídali.

2. liga muži divize III – další výsledky 15. a 16. kola: Hradec Králové – Dačice 4:6 a Pelhřimov B 9:3, Jaroměř – Pelhřimov B 9:8 a Dačice 11:2, Náchod – Bystřice nad Pernštejnem 6:4, Trutnov – Bystřice nad Pernštejnem 5:8, České Budějovice – Třebíč 5:9, Tábor – Třebíč 3:2 (PP).

Pořadí: 1. Svitavy (39), 2. Náchod (39), 3. Jaroměř (29), 4. Tábor (27), 5. Hradec Králové (24), 6. České Budějovice (24), 7. Dačice (22), 8. Třebíč (21), 9. Bystřice nad Pernštejnem (20), 10. Trutnov (17), 11. Litomyšl (15), 12. Pelhřimov B (11).

(rh, vom, lš)