Litomyšlský tým se stejně jako v předcházejících letech podílí na jeho organizaci.

Pět odvážných

První závod je naplánovaný do jižních Čech. Pojede se na trati v Chotčinách u Chýnova. Podle organizátorů seriálu by měly být na tamní trati nejlepší sněhové podmínky z celého okolí.

Druhý závod je nasměrován na okruh u koupaliště v Letohradu. Pakliže se tam zima vydaří, jezdci se svezou na rychlé trati před početnými diváky.

Další víkend závody zavítají na severní Moravu. V Horním Městě u Rýmařova znovu najdou dlouhou trasu, přátelské prostředí i bohaté občerstvení.

Hned den nato se pojede na jedné z nejznámějších tratí v Klášterci nad Orlicí. Tam měl mistrovský motoskijöring svoji premiéru 7. února 1998 a od té doby se zde jelo kromě sezony 2008 pokaždé.

Seriál závodů MČR v motoskijöringu opět vyvrcholí finálovým podnikem v Dobřanech v Orlických horách, kde budou po dojezdu na rychlé a atraktivní trati dekorováni i mistři republiky 2016.

Všechno samozřejmě závisí na tom, že současně zimní podmínky ještě nějaký čas vydrží.

„Je škoda, že se letos do seriálu nepřihlásili snaživí pořadatelé z Martinic v Krkonoších, kteří dokázali uspořádat v minulosti závody i přes nepříznivé podmínky a nedostatek sněhu," sdělil jeden z organizátorů MČR Josef Vašíček.

Osvědčený systém

Závody mistrovství ČR se pojedou stejným způsobem, který se osvědčil v posledních sezonách, tedy s kvalifikačními rozjížďkami a hlavní finálovou jízdou, do které postoupí deset nejlepších dvojic. I nadále budou jezdci získávat mistrovské body i za první tři místa v kvalifikaci.

ovinkou je vypsání kategorie MX2, ve které pojedou mladí jezdci do 21 let o titul na dvoutaktních strojích 125 ccm a čtyřtaktech 250 ccm.

Mistrovský titul budou obhajovat dvojnásobní šampióni Lukáš Mohaupt s Václavem Hotovým, kteří byli suverénní hlavně v sezoně 2015. Ovšem motoskijöring je sport vyrovnaný a o primát se může ucházet řada dalších silných dvojic.

„Obhajovat mistrovský titul je zavazující v jakékoli disciplíně a pro motoskijöring to platí rovněž. Věřím, že jezdci v barvách našeho týmu budou dobře připraveni a uvidíme je na předních příčkách. A pokud by se povedlo zopakovat první místo, bylo by to skvělé," pronesl manažer Orionu Petr Kovář.

Závodů se mohou účastnit jezdci a lyžaři, kteří jsou držiteli platné licence pro enduro nebo motokros všech stupňů.

Pohár Orlických hor

Po dobrých zkušenostech z minulých tří sezon pořadatelé vypisují závody „O pohár Orlických hor". Jsou určeny pro nelicenční jezdce, kteří tak budou moci závodit na tratích MČR. Kromě závodů v jihočeských Chotčinách se tento pohár, v němž vloni startovalo neuvěřitelných 42 dvojic, uskuteční ve všech ostatních dějištích.

Jihočeští organizátoři počítají s vypsáním podobného podniku pro začínající „hobby" jezdce.

„Vše je připraveno a nyní už jen můžeme doufat, že nám bude přát počasí a přinese takové sněhové podmínky, které by dovolily uspořádat kvalitní závody," dodal Josef Vašíček. (rh, dr)

Program MČR v motoskijöringu:

Neděle 24. ledna
Chotčiny (u Chýnova)
Sobota 30. ledna
Letohrad
Sobota 6. února
Horní Město (u Rýmařova)
Neděle 7. února
Klášterec nad Orlicí
Sobota 13. února
Dobřany v Orlických horách