Novou posilou družstva se stal MATĚJ SVOBODA, ostravský odchovanec, který coby velká mládežnická naděje českého basketbalu okusil v nymburských barvách VTB ligu, Eurocup, FIBA Cup a Kooperativa NBL. Působil také ve všech mládežnických reprezentacích, mimo jiné byl členem stříbrného týmu na mistrovství Evropy kadetů v roce 2011. Pět let nato se stal druhým nejlepším střelcem evropského šampionátu U20. V uplynulém ročníku působil dvaadvacetiletý křídelník na americké univerzitě v Daytonu a po návratu do Česka zvolil angažmá u Turů, kde podepsal tříletou smlouvu.

„Mladý český hráč k nám přichází na delší období. Matěj patřil v mládežnických reprezentacích k lídrům a tuto roli by si měl postupně vybudovat i v našem klubu. Jeho předností je skvělá postava pro pozici křídla, jeho útočná hra je velmi pestrá,“ uvedl na adresu nové tváře trenér Lubomír Růžička.

Dávat příležitost mladým basketbalistům v nejvyšší soutěži, to patří k filosofii svitavského basketbalového klubu. V minulém ročníku zaujali v barvách Dekstone Turů Šimon Puršl, Eduard Kotásek a Luboš Kovář, nyní bylo oznámeno angažování Matěje Svoboda a čerstvým „úlovkem“ se stal devatenáctiletý rozehrávač MAREK WELSCH, synovec české basketbalové hvězdy Jiřího, který shodou okolností v tomto týdnu zakončil aktivní činnost.

Stejně jako on pochází Marek Welsch z Holic, basketbalové ostruhy získával v Pardubicích a v Get Better Academy, zkušenosti má i z reprezentace.

„Marek doplňuje na naší soupisce rozehrávačskou dvojici Romana Marka a Eduarda Kotáska. Je typem hráče, který vyniká rychlou hrou a distribucí míče. Patří také k obávaným střelcům z dlouhé vzdálenosti a svojí neutuchající energií vytváří tlak na hráče s míčem. To dokazoval nejen v kategorii U19, ale i v první lize. Jelikož ho čeká v příštím roce maturita a jeho snem je se dostat na dobrou adresu v zámořské NCAA, dohodli jsme se na spolupráci pouze na jeden rok. Dále bude Marek nastupovat za GBA v první lize a měl by sbírat své první minuty v Kooperativa NBL,“ uvedl pro klubový web na adresu nové tváře kouč Lubomír Růžička.

Svitavští fanoušci naopak už neuvidí na palubovce zkušeného Luboše Striu, který ukončil svoji úspěšnou basketbalovou kariéru.