V letošní sezoně se jim to povedlo teprve potřetí. A v Ústí nad Labem to mělo ve středu obrovskou cenu, neboť díky výhře a současně porážkám Plzně a Interu Bratislava teď mají na pozicích zaručujících postup do předkola play off velice solidní náskok na konkurenty.

Sluneta Ústí nad Labem – Tuři Svitavy 77:88 (18:27, 38:46, 56:63). Body: McFadden 23, Hrubý 13, Reese 11, Gottselig 9, Holanda 9, Reinberger 6, Fohler 6 – Meno 19, Deloach 15, Horák 15, Miloš 12, Mróz 10, Moravec 5, Špaček 3, Teplý 3, Macela 3, Harčár 3. Rozhodčí: Hruša, Znamínko, Milata. Doskoky: 38:24. Fauly: 16:21. Pět osobních chyb: Gottselig (UL) a Mróz (SY). Trojky: 5:7. Trestné hody: 21/14 – 13/9. Čtvrtiny: 18:27, 20:19, 18:17, 21:25.

Po desetidenní ligové pauze naplněné zejména tréninkem vstoupili Tuři do utkání velice dobře a po vyrovnaném začátku si rychle začali vytvářet náskok, který ještě během první třetiny narostl přes deset bodů, Po Milošově trojce to bylo 11:25 a toto vedení bylo klíčové pro další vývoj hry.

Sluneta, která věděla, že jen vítězství jí zachová reálné naděje na předkolo, se v utkání dobře prosazovala na útočném doskoku (celkem 19), jenže na skóre se to příliš neodráželo, protože Tuři byli efektivnější při střelbě a v poločase byli napřed o osm bodů (38:46).

Domácí se ve třetí čtvrtině vzchopili ke chvilkovému náporu, což mělo za následek vyrovnání na 52:52, ale jestliže se jejich fanoušci těšili na obrat, byli zklamáni. Tuři totiž odpověděli nejdříve z trojkové vzdálenosti, ztracený náskok si získali zpět a potom už ovládli obě poloviny hrací plochy.

Závěrečná část hry se odehrála plně pod svitavskou taktovkou. Hosté nedovolili soupeři přiblížit se ve skóre na méně než deset bodů a velice důležité vítězství si pohlídali.

Základem k úspěchu byl týmový výkon Turů, hned pětice hráčů nasázela dvouciferný počet bodů. Lepší střelbou vynahradili výrazně horší doskakování a ve druhém poločase se jim podařilo velmi dobře eliminovat i ústeckého ostrostřelce McFaddena, na kterém je hra Ústí postavená.

„V utkání jsme tahali za delší konec. Dařily se nám rychlé protiútoky, získávali jsme míče. Kromě malé chvilky v úvodu třetí čtvrtiny, kdy jsme neproměnili jasné šance a měli dvě zbytečné ztráty, jsme si náskok udržovali. Měli jsme kolektivnější projev než domácí a dařila se nám střelba za dva i za tři body,“ pochvaloval si kouč Tomáš Pětivlas.

Týmu již pomohl i uzdravený Boris Meno, s 19 body jeho nejlepší střelec v utkání.

(rh, pá)