Basketbalisté rozehráli předkolo play off a z „výletu“ na Slovensko se nevraceli spokojeni. První ze dvou potřebných výher znamenajících postup do čtvrtfinále si totiž připsali levičtí soupeři.

Zaslouženě, to je třeba přiznat, nakonec rozdíl dvaceti bodů je dostatečně markantní. Na druhou stranu diváci v hale nebo u internetového přenosu viděli, že Tuři jsou určitě schopni hrát s rivalem zcela rovnocennou partii. To dává do sobotní domácí odvety nesporně naději, ale je nutné to vydržet celých čtyřicet minut, ne jenom pětadvacet.

Astrum Levice – Tuři Svitavy 85:65 (21:20, 41:35, 62:53). Body: Grant 20, Waleskowski 17, Bernard 11, Sanchez 9, Klein 6, Vojtek 6, Marek 5, Sýkora 5, Seman 4, Modrič 2 – Deloach 18, Meno 13, Mróz 12, Horák 10, Moravec 6, Kramný 2, Špaček 2, Teplý 2. Rozhodčí: Dolinek, Kapl, Holubek. Fauly: 20:23. Trestné hody: 21/14 – 18/14. Doskoky: 43:33. Trojky: 3:1. Diváci: 2000. Čtvrtiny: 21:20, 20:15, 21:18, 23:12.

Jak se dalo tušit, hosté měli na soupisce i oba nedávné marody Horáka a Špačka, takže byli kompletní, ovšem i Levice hrály v „plné palbě.“

Začátek utkání bylo poznamenán oboustranně nervozitou z jeho důležitosti a k vidění bylo hodně nepřesností a ztrát. Hubený, maximálně tříbodový náskok, měli v úvodu domácí, jenže ten dlouho nepřežil a po koších Horáka a Mena vedli Tuři (16:20). Závěr první čtvrtiny ovšem pokazili, při svém posledním útoku ztratili balon a ještě k tomu nechali s klaksonem vystřelit za tři body Sancheze – 21:20.

Ve druhém hracím období začali úřadovat domácí, kteří využili nesoustředěnosti soupeře a utekli mu až na 35:24. A aby toho na Tury nebylo málo, musel v těchto fázích opustit hřiště zraněný kapitán Miloš. Hosté ale zase našli ztracenou herní jistotu a do půle stáhli manko na šest bodů.

Druhý poločas otevřel Deloach košem s faulem a po proměněné šestce snížil na 41:38. Ve 23. minutě trefil trojku Meno (bohužel byla jediná svitavská za celé utkání) a po koši Mróze Tuři ve 25. minutě vyrovnali (47:47!). Navíc hned šli do dalšího rychlého protiútoku, ten však skončil odpískaným prorážením Deloache a od té chvíle to s nimi šlo z kopce.

V levickém dresu se totiž začali prosazovat Sanchez s Bernardem, kteří měli hlavní zásluhu na opětovném dvouciferném odstupu. Ten si domácí vypracovali ještě před koncem třetí čtvrtiny a odpor Turů se začal pomalu hroutit.

Slovenský tým definitivně rozhodl o osudu utkání v nástupu do poslední části poté, co první dvě minuty vyhrál 7:0. Zatímco Sýkorovi trojka do koše propadla, tak Menovi vyskočila z obroučky a šestnáct bodů ztráty ve 32. minutě, to už bylo příliš. Svitavští si ke konci dopili hořký kalich do dna, jelikož se sice pořád snažili výsledek zkorigovat, ale čím více o to usilovali, tím méně střel jim propadlo košem.

„Neměli jsme co ztratit, ale utkání se nám příliš nepovedlo,“ musel uznat svitavský kormidelník Tomáš Pětivlas a hned také našel herní činnost, která se pod výsledek výraznou měrou podepsala.

„Prohrávali jsme na obranném doskoku, kde nás trápili Waleskowski a Bernard. V celém průběhu utkání bylo bránění podkošových hráčů soupeře největším problémem.“

Je pravdou, že Levice byly ve skóre těsně napřed od začátku zápasu a s jedinou kratičkou výjimkou na konci první čtvrtiny vedli po celou dobu, ale Tuři se až do zmíněné 25. minuty dokázali vracet na kontakt. Když však měli šance otočit kormidlem na svoji stranu, a takových situací bylo několik, tak selhali střelecky, případně se topili ve vlastních ztrátách (celkem 16).

V domácím dresu se o rozhodující nástup postaraly výrazné individuality, tedy Grant, Waleskowski a zejména v závěru pod oběma koši dominující Bernard. Za Tury se jim snažil sekundovat Deloach, ostatní střídali lepší momenty s horšími. „Vůbec nám tentokrát nezahráli hráči z lavičky a trápili jsme se střelecky. Jedinou naši trojku dal pivot, což o tom vypovídá nejlépe,“ vyjádřil se Pětivlas.

Ano, Tuři, pro které bývá trojková střelba jednou z nejsilnějších zbraní, se zpoza oblouku trefili jedinkrát, a to byl další z limitujících faktorů jejich hry.

Turům ublížilo i zranění kapitána Pavla Miloše, který z palubovky odkulhal v průběhu druhé čtvrtiny a týmu citelně chyběl. „Je to náš nejzkušenější hráč a jeho absence sehrála v takto náročném utkání také roli,“ řekl trenér.

Před svitavskými hráči je nyní odveta, ve které se budou moci spolehnout na podporu svých fanoušků ve sportovní hale Na Střelnici. Ale jen ta sama o sobě jim výhru a tedy prodloužení série do pondělí rozhodně nepřinese. Zapracovat je potřeba hlavně na defenzivní fázi. „Nesmíme si nechat dát od Levic tolik bodů,“ zdůrazňuje Tomáš Pětivlas. Klíčový úkol pro jeho svěřence bude stanoven jasně. „Musíme zlepšit obranu podkošových hráčů soupeře.“

Vítězství a vynucení si třetího utkání v pondělí 9. dubna, nebo konec sezony. Jinou variantu Tuři nemají.