Účinkování svitavských basketbalistů v Mattoni NBL se stále výrazněji vzdaluje od ideálních představ. A potvrdil to také duel s podobně se trápícím Kolínem, který si odvezl z haly Na Střelnici výhru, když na rozdíl od Turů zvládl koncovku. Domácí poprvé v sezoně v tabulce klesli pod třicetiprocentní úspěšnost. Určující pro konečný výsledek střetnutí byla efektivita na perimetru (6:11) a také dvanáct neproměněných trestných hodů srazilo svitavské hráče do kolen.

Qanto Tuři Svitavy – BC Farfallino Kolín 76:79 (15:17, 34:40, 58:54). Body: Kornowski 24, Kyles 23, Macela 9, Moravec 8, Teplý 6, Jelínek 6 – Mitchell 20, Zuzák 15, Ličartovský 14, Lewis 11, Field 7, Horák 7, Machač 5. Rozhodčí: Hruša, Kapl, Kapaňa. Fauly: 22:26. Pět chyb: 34. Jelínek – 37. Field, 39. Horák. Trestné hody: 28/16 – 24/16. Doskoky: 31:42. Trojky: 6:11. Diváci: 500. Hráč zápasu: Horák (Kolín).

Utkání otevřel trojkou Kornowski, ale úvod se jinak nesl ve znamení oboustranné nervozity a řady nepřesností, takže ještě na začátku 7. minuty svítilo na ukazateli chudobné skóre 6:5. Teprve potom dostal zápas poněkud šmrnc, o což se svými trojkami zasloužili hostující ostrostřelci Mitchell (2 x) a Lewis. Hlavně díky nim to byl Kolín, kdo na tom byl po deseti minutách o něco lépe (15:17).

Druhé hrací období patřilo zkraje jasně hostům, kteří využili naprosto hluchého úseku v podání Svitav a když se v 16. minutě trefil Ličartovský, bylo to rázem o jedenáct bodů (23:34). Tuři ale stačili nápor soupeře zachytit a i když se jim zejména střelba za tři body hrubě nedařila, tak do poločasu stačili manko umenšit na ještě přijatelných šest bodů. Nejvíce se o to zasloužil Kenny Kornowski.

Ve třetí čtvrtině se domácí díky trojce Teplého dotáhli do těsného kontaktu a pak začala bodová přetahovaná, ve které se ani jednomu z rivalů nepovedla výraznější šňůra. Ani nemohla, chyb a ztrát bylo stále nadměrné množství. Před koncem této části zajistil Macela Turům čtyřbodové vedení a pozvedl optimismus v hledišti.

Poslední čtvrtka nabídla několik obratů. O ten první se postaral trojkou Mitchell (60:62), o další pak dvojice Kornowski – Kyles (69:65). Toto skóre platilo ve 37. minutě, vzápětí však trefil trojku z velmi těžké pozice Field a Kolín znovu dýchal. Ještě minutu před koncem Tuři vedli po průniku Kylese a jeho koši s faulem a tentokrát i proměněnou šestkou (74:72).

Kolín ovšem hrál se skvělou trojkovou fazónou, což prokázal Lewis (74:75). Nato domácí trojku minuli, na druhé straně se pod košem prosadil důrazný Zuzák (74:77). Odpověď Turů v podobě dalšího pokusu o střelu za tři body byla zase nepřesná a tím bylo třináct sekund před konečnou sirénou rozhodnuto. Trestné hody Zuzáka a koš Kylese v samotném závěru výsledek jen kosmeticky upravily.

„Je to druhá prohraná koncovka během týdne. Rozhodly individuální schopnosti hráčů Kolína, když jsme v závěru dostali dvě velmi těžké trojky, prakticky se zvednutou rukou do obličeje. Sami jsme se na trojkovém oblouku trápili. Ve vymezeném území jsme měli několik možností trefit jednoduchý koš nebo koš s faulem, ale neproměnili to. K tomu se přidaly trestné hody, které jsme měli na pětapadesáti procentech. V tom jsme si na útočné polovině nepomohli," snažil se najít příčiny dalšího nezdaru trenér Turů Lubomír Růžička.

Podle jeho slov byl klíčový výkon hlavních kolínských opor: „Chtěli jsme vyhrát, ale Kolín byl o trošku lepším družstvem zejména v individuálních činnostech. Američtí hráči to vzali na sebe, Field a Lewis dali těžké střely za tři a to nás tak mentálně zalomilo, že jsme se dostali do křeče a nebyli natolik odolní, abychom zápas dotáhli k výhře," řekl Růžička.

„Máme velkou radost, že se nám povedlo vyhrát ve Svitavách, je to nepříjemný a silný soupeř. Měli jsme problémy s fauly, přesto jsme dokázali zvítězit. Bojovali jsme, měli jsme dobrou obranu a myslím si, že rozhodlo to, že jsme byli lepší na doskoku pod oběma koši," vyjádřil se spokojený lodivod soupeře Predrag Benaček.

Co bylo klíčové

Trestné hody. Je to zjednodušený pohled, ale porážka o tři body a dvanáct nepřesných pokusů z čáry trestného hodu, to byl jeden z kardinálních důvodů neúspěchu. Navíc to často bylo třeba po koši s faulem, což přispívalo k psychické nepohodě.

Trojky. Byla to střelba z perimetru, která patřila a i v této sezoně by měla patřit k velkým svitavských zbraním. Není tomu tak, i přes dílčí náznaky v některých utkáních. Pokud soupeř Tury přetrojkuje téměř dvojnásobně, jako se to stalo nyní, tak je zaděláno na závažný problém.

Američané a kdo další. Bylo to už mnohokrát řečeno a platilo to znovu. Kenny Kornowski a David Kyles jsou ve Svitavách od toho, aby rozhodovali zápasy. Snaží se to plnit, Kolínu dali dohromady 47 bodů a proti tomu nelze říci půl slova. Jenže podporu od dalších hráčů opět neměli, žádný se nedostal na dvouciferné číslo.

Méně minut pro trojici. Svitavský trenér vsadil v utkání na užší rotaci, než bývá zvykem, a domácí odehráli většinu času v sedmi lidech. Trio Sedlák – Peterka – Harčár dostalo v tomto duelu malý prostor na palubovce. Není divu, že se mezi střelce zapsalo jen šest svitavských hráčů.