Vlastně samozřejmostí mělo být pro Tury osmé vítězství v sezoně, neboť s posledním týmem tabulky a navíc v domácím prostředí neměli mít žádné potíže. Asi každý, kdo se do haly Na Střelnici vydal, čekal jasnou záležitost. Tím větší zklamání si pak po čtyřiceti minutách prožil.

Qanto Tuři Svitavy – Sluneta Ústí nad Labem 85:86 (19:20, 34:48, 61:67). Body: Mróz 27, Deloach 21, Jelínek 18, Teplý 7, Macela 4, Moravec 4, Sedlák 2, Miloš 2 – Reese 23, Lewandowski 20, Ličartovský 19, Hrubý 10, Horák 6, Slunečko 3, Pištěcký 3, Krakovič 2. Rozhodčí: Paulík, Kurz, Holubek. Fauly: 21:27. Pět chyb: 40. Macela – 32. Lewandowski, 35. Krakovič. Trestné hody: 26/21 – 25/16. Doskoky: 31:29. Trojky: 2:4. Diváci: 500. Čtvrtiny: 19:20, 15:28, 27:19, 24:20. Nejlepší hráč zápasu: Lewandowski (Ústí nad Labem).

Hned samotný úvod byl v podání domácích varující, když za minutu vyprodukovali dvě ztráty. Když se však dostali do vedení 9:4, zdálo se, že všechno bude v pořádku. Ale ouha. Hosté, v jejichž dresu zlobili hlavně pod košem Lewandowski a dobře střílející Reese, trestali svitavské chyby a poté, co Ličartovský zakončil první čtvrtinu trojkou, tak po deseti minutách o bod vedli (19:20).

To ale pořád nebylo nic proti tomu, co se začalo odehrávat ve druhé periodě. Tuři, na rozdíl od minulých domácích vystoupení, působili hodně mátožně, bez jiskry, prachbídně stříleli (za poločas nedali ani jedinou trojku!) a o obraně se chvílemi ani nedalo mluvit.

„My jsme začali trochu vlažně, ale pak jsme se velice rychli chytli. Myslím, že nás Svitavy hlavně v prvním poločase podcenily, umožnily nám hrát tak, jak jsme chtěli, pohybovat míčem, dostávat se do volných střel, které jsme proměňovali a z toho pramenilo i našich 48 bodů do poločasu," komentoval ústecký kouč Peter Bálint.

To ve svitavské kabině bylo o přestávce dost rušno. Trenér Lubomír Růžička nevěděl, co svým svěřencům vytknout dříve. „Zejména ve druhé čtvrtině si hráči mysleli, že to půjde samo, a takový přístup se mi absolutně nelíbil. Byli jsme na hřišti jako turisté, jen chodili, v útoku jsme nebyli dostatečně důrazní, v obraně jsme se koukali jeden na druhého, kdo komu pomůže, nerespektovali jsme naše základní pravidla," nešetřil kritikou. Nutno dodat, že plně oprávněnou.

Druhý poločas, jak se dalo i čekat, nabídl zcela jiný obrázek. Tuři zahájili stíhací jízdu a čtrnáctibodovou ztrátu postupně snižovali. Pomáhaly jim i okolnosti, které údernost ústecké hry těžce poznamenaly.

„Co nás trápilo, to byly fauly, které po změně stran hráči nasbírali. Naše obrana se pak trošku rozložila. Nebyli jsme schopni udržet agresivitu, soupeř dotahoval skóre, pořád cítil možnost vyhrát. Od nás už to nebylo optimální, byla tam řada nevynucených a hloupých ztrát, které nás mohly stát vítězství," byl si vědom Bálint.

Svitavští se díky triu Mróz, Deloach, Jelínek přiblížili několikrát na dva body a když se hostům ve 32. minutě vyfauloval výborný Lewandowski, zdálo se, že půjdou nezadržitelně přes ně. Nestalo se tak a všechno směřovalo k závěrečné bitvě nervů. Deloach ve 36. minutě po dlouhé době srovnal (75:75) a napínavá přetahovaná pokračovala až do stavu 81:81 necelé dvě minuty před koncem.

Potom se trefil z brejku Teplý (83:81), Reese odpověděl jen jednou proměněnou šestkou. Tuři v útoku neuspěli, Reese házel další dva trestné hody a oba dal (83:84). Deloach po individuální akci vrátil domácím vedení (85:84) a to chybělo do závěru pětadvacet vteřin.

Na to, co se stalo vzápětí, se jen tak nezapomene. Snad ani sám střelec Reese nechápal, jak se vlastně dostal k vítěznému koši. Útok hostů totiž domácí ubránili, Deloach ale v ten moment spáchal neskutečnou minelu a hodil míč do rukou protihráče, který stál úplně sám pod svitavským košem (85:86).

Ještě však nebyl definitivní konec a čas na jednu potenciálně vítěznou akci pořád zbýval. Zodpovědnost na sebe vzal Moravec, střílel ze slušné pozice, ale potvrdil, že tenhle duel Tury v obvyklé trojkařské pohodě nezastihl. Po doskoku zkoušel Deloach napravit svůj zkrat, minul a bylo hotovo.

„Samozřejmě, že výhra v závěru byla o štěstí a šťastnější jsme byli my. Jsem moc rád, že poprvé, co jsem v Ústí, nemusím gratulovat soupeři," usmíval se Bálint. Jeho protějšek se s takovým koncem těžko smiřoval. „Ústí je na dně tabulky, ale složení týmu není takové, že by tam patřilo. Chyba však byla v nás. To, co se stalo v koncovce, mi hlava nebere. Udělal to hráč, který nám tu vyhrál už několik zápasů a táhne nás celou sezonu. Příčiny porážky bych ale hledal v prvním poločase, za který jsme si nezasloužili vyhrát. Kdybychom šli hned od začátku do hry s takovou vervou jako do třetí čtvrtiny, tak by se utkání vyvíjelo úplně jiným směrem," musel uznat Lubomír Růžička.

Příležitost k nápravě reputace dostanou svitavští hráči příští sobotu, kdy nastoupí na chomutovské palubovce.

Další výsledky Mattoni NBL – 22. kolo: NH Ostrava – Děčín 84:69, Jindřichův Hradec – Levice 93:110, USK Praha – Opava 75:51, Chomutov – Prostějov 89:102, Pardubice – Kolín 94:75.

Pořadí: 1. Nymburk (39 bodů), 2. Ostrava (38), 3. Pardubice (36), 4. Prostějov (34), 5. Kolín (33), 6. Děčín (32), 7. USK Praha (32), 8. Levice (31), 9. Chomutov (29), 10. Svitavy (28), 11. Jindřichův Hradec (27), 12. Opava (27), 13. Ústí nad Labem (25).