Na startovní čáru se postaví i reprezentanti pořádajícího Automotoklubu Březová bratři Křížovi. JAROSLAV KŘÍŽ obnovil pro letošní rok spolupráci se svým sourozencem a na důvěrně známé dráze si troufá na přední umístění. Jako organizátor se navíc modlí v přízeň počasí, zaplněný startovní rošt a početnou diváckou kulisu.

Vaši fanoušci byli donedávna zvyklí, že jste startoval v posádce s Édouardem Chéreauem. Do letošní sezony jste se ovšem pustil po letech opět s bratrem Liborem. Jak k tomu došlo?

Francouzský spolujezdec mi v lednu odřekl další spolupráci. Možná, že bude nějaké její pokračování, ale to zatím nevím. Přemluvil jsem proto bratra, lépe řečeno ho nejdříve nalákal na veterány, kde jsme chtěli oprášit naši starou jawu a jezdit tyhle závody. Ukázalo se ale, že do těch veteránů asi ještě nepatříme. Teď jsme byli v Kramolíně na vloženém podniku mistrovství světa a náš stroj z roku 1985 prostě není konkurenceschopný proti soupeřům, kteří používají moderní prvky. My jsme předvedli skutečně dobovou jízdu. Nakonec jsme rádi, že jezdíme republiku.

Jak hodnotíte z vašeho pohledu dosavadní průběh sezony?

Šli jsme do toho, abychom to v první řadě ve zdraví přežili. Výsledky zatím beru jako slušné, postupně se začínáme zlepšovat. Fyzicky problémy nemáme, jde hlavně o sehrání se, protože Libor končil na jiné motorce a za tu dobu to šlo někam jinam. Poslední závody v Ledči už byly takové, že jsme s nimi byli spokojeni.

V předchozích třech podnicích byl počet startující posádek ve třídě side vždy přes dvacet. Z toho musíte mít radost, že…

Je to určitě potěšitelné, že posádek přibývá. Jezdí spousta mladých kluků, vrací se i někteří, kteří dříve jezdili, ale v poslední době chyběli. Myslím si, že se pozitivně projevují výsledky, jakých ve světě dosáhli třeba bratři Rozehnalovi. I díky tomu se přitáhli noví jezdci a to je jedině dobře.

Na co se mohu těšit sportovní fanoušci, kteří do Březové zavítají?

Jde o standardní program, takže jedeme mistrovské třídy čtyřkolek juniorů I, juniorů II, žen, veteránů a mistrovství republiky. V sajdkárkrosu se představí účastníci republikového šampionátu a také veteráni, kde je startovní pole limitované věkem 40 let a rokem výroby motoru 1985.

Nenapáchaly bouřky v uplynulých dnech v březovském areálu nějaké významnější škody?

Samozřejmě stále hlídáme, jak to tam vypadá. Trochu nám to něco spláchlo, uvidíme, jestli se ještě podaří dostat na trať mechanizaci a znovu ji upravit. Myslím ale, že vše bude v pořádku a areál bude na závody dobře připravený.

Dlouhá léta jste v Březové tradičně pořádali závěrečný podnik seriálu a následně večerní vyhlášení výsledků celé sezony. Proč je tomu tentokrát jinak?

Měli jsme k tomu tři důvody. Jednak snad budeme mít více závodníků, protože na poslední podnik často ti, kteří už neměli šanci na nějaký posun v klasifikaci, ani nepřijeli. Druhá věc je, že slavnostní ukončení sezony stálo našeho sponzora nemalé prostředky a těch se v dnešní době nedostává. Za třetí jsme se pro změnu termínu rozhodli i proto, že věříme ve větší zájem diváků než v sychravém podzimu. Nezbývá nám než doufat, že se počasí do soboty umoudří.

S jakými ambicemi se vy osobně postavíte na startovní čáru?

Samozřejmě s nějakým cílem musíme do závodu jít. Původně jsme si řekli, že když po třech závodech nebudeme do desátého místa v šampionátu, tak doma ani nepojedeme a budeme se raději věnovat věcem, které souvisí s organizací závodu. Jsme ale průběžně devátí, takže jdeme s odhodláním do boje a chtěli bychom se pokusit zaútočit na elitní pětku. Motorka by měla být vyladěná optimálně, takže se o úspěch na trati popereme.

Sejde se na Březovských stráních nejsilnější konkurence?

Nemám žádné zprávy, že by tomu mělo být jinak. Přijet by měla kompletní špička mistrovství republiky, chybět bude jen veterán Peták, který se zotavuje z následků pádu.

MMČR v sajdkárkrosu 2014

Pořadí po 3. závodu: 1. Rozehnal – Kälin (147 bodů), 2. Diblík – Gábor (112), 3. Pudlo – Sejk (104), 4. T. Vejchoda – J. Vejchoda (100), 5. Vrátný – Hotový (83), 6. P. Hroch – M. Hroch (79), 7. Černý – Musil (75), 8. Čermák – Březina (67), 9. J. Kříž – L. Kříž (67), 10. Hájek – Čapek (59).