Byla to v podání svitavských basketbalistů důstojná rozlučka s pohárovou Evropou, bez ostudy, se ctí, po statečném výkonu ve velice kvalitním zápase plném povedených akcí.

Domácí celek měl celý průběh utkání pod kontrolou, o čemž svědčí i skutečnost, že Tuři ani jednou nevedli. Brzy bylo jasné, že o tom, aby Svitavy ještě promluvily do postupové hry, nemůže být ani řeči, na to byly protivníkovy kvality příliš vysoké. Přesto hosté dřeli na sto procent odhodlaní nepřipustit debakl a konečnou dvacetibodovou porážku lze bez uzardění označit jako přijatelnou.

Oproti prvnímu duelu ve sportovní hale Na Střelnici Tuři výrazně přidali na doskoku, v této činnosti se tureckému týmu téměř vyrovnali, dokonce vyhráli na body zpod koše 48:44, což při vzpomínce na svitavské utkání zní téměř neuvěřitelně. O ještě lichotivější výsledek je možná připravila nepřesná střelba z perimetru, která zůstala daleko za jejich schopnostmi (pět trojek oproti dvanácti na straně Istanbulu, a to pouze při šestadvacetiprocentní úspěšnosti).

Suma sumárum, Tuři FIBA Europe Cupu „zamávali“. Výsledek odpovídá síle obou rivalů, o tom není sporu. Možná, že v osudí byli přijatelnější konkurenti a tenhle los byl pro svitavského nováčka na evropské pohárové scéně hodně nemilosrdný, ale na to se historie ptát nebude. Svěřenci trenérské dvojice Růžička – Pivoda se prezentovali bojovným basketbalem a odvedli aktuální maximum. A jako zkušenost zejména pro mladé hráče byla tato dvě střetnutí k nezaplacení.

„Čtveřice Holloway, Thompson, Kulig a Babič má evropské parametry a zahrát si proti nim byla pro naše hráče debutující v evropských pohárech čest. Jsem na svoje mladé družstvo hrdý. Na horké turecké půdě jsme odehráli důstojné utkání, které se muselo divákům líbit. Pokud budeme schopni podobné výkony podávat i v lize, budeme nebezpečným týmem,“ uvedl kouč Lubomír Růžička.

Zda tomu tak skutečně bude, to mohou Svitavští předvést hned v neděli 30. září, kdy k utkání 1. kola Kooperativa NBL přijede na jejich palubovku nevyzpytatelné Brno. Začátek je v 18 hodin.

Istanbul BBSK - Dekstone Tuři Svitavy 98:78 (69:43)

Body: Thomson 26, Babič 16, Holloway 14, Kulig 9, Cevik 9, Gondur 5, Buyalbayak 5, Kavaklioglu 4, Tekin 4, Karli 3, Gizir 3 - Woods 14, O'Brien 13, Slezák 10, Marko 10, Svoboda 9, Teplý 8, Welsch 4, Puršl 4, Jelínek 2, Novák 2, Kovář 2. Rozhodčí: Vovk (Chorv.), Karakatsounis (Řec.), Spanič (Slovin.). Fauly: 14:19. Trestné hody: 19/10 – 15/7. Trojky: 12:5. Doskoky: 43:37. Celkové skóre: 197:152, postupuje Istanbul BBSK.