K závěrečnému čtvrtému dějství prvoligové soutěže družstev v atletice se její účastníci sjeli na stadion do Jablonce nad Nisou.

Bylo to kolo, které už o ničem zásadním nemohlo rozhodnout, neboť o suverénním prvenství atletů z Nového Města nad Metují nebylo pochyb a také obsazení osmé sestupové pozice bylo jasné.

Pro závodníky Jiskry Litomyšl to bylo poslední prvoligové vystoupení nejenom pro tuto sezonu, ale také vzhledem k nejbližší klubové budoucnosti. Sestupují totiž zpátky do druhé ligy.

„Na závěrečné kolo jsme odjeli více méně jenom z povinnosti, protože za nedostavení se by hrozil finanční postih. Věděli jsme předem, že nás nečeká jiné než poslední osmé místo. Proto jsme také měli pouze čtyři bodující závodníky," sdělil vedoucí družstva Vladimír Novotný.

S tímto počtem se samozřejmě nedaly dokázat zázraky. Nejvíce se dařilo Tomáši Kozákovi, který na týmové konto přispěl devatenácti body, Pavel Baar přidal patnáct a Vojtěch Kozák jedenáct bodů.

„Šlo pouze o individuální výkony závodníků a v tomto ohledu byl nejúspěšnější Vojtěch Kozák, který v oštěpu vytvořil nový oddílový rekord kvalitním pokusem 66,02. Nejlepší letošní výkony si vytvořili Pavel Baar na krátkých překážkách časem 15,17 a Tomáš Kozák v disku za výkon 46,52," uvedl Novotný.

Letošní prvoligová sezona tak pro Jiskru skončila jako nepovedená. Přitom začala hodně nadějně, po prvním kole byla nejprve klasifikována na čtvrtém místě, ale radost trvala jenom pár dnů, než bylo zjištěno administrativní pochybení při nasazení hostujících atletů, místo pěti bodů byl na jejím kontě rázem minus jeden a od té chvíle bylo zřejmé, že v silné konkurenci nemá na udržení ligy reálnou naději.

„Jsme už zcela smířeni s tím, že nás v následujícím roce čeká druhá liga," konstatoval Vladimír Novotný. Podle jeho slov ovšem bylo uplynulé období, kdy Litomyšlští úspěšně bojovali na prvoligové úrovni, velmi úspěšné a lze se za ním ohlédnout s hrdostí.

„Na těch šest prvoligových let budeme jednou vzpomínat jako na zlatou éru litomyšlské atletiky," je Vladimír Novotný přesvědčen.

1. liga muži skupina B

4. KOLO: 1. Nové Město nad Metují 191, 2. Sparta Praha 155, 3. Hradec Králové 152, 4. Kolín 147, 5. Liberec, 6. Ústí nad Labem 121,5, 7. Jablonec 119,5, 8. Litomyšl 46.

KONEČNÉ POŘADÍ: 1. Nové Město nad Metují 31, 2. Hradec Králové 22, 3. Ústí nad Labem 21, 4. Sparta Praha 19, 5. Liberec 18, 6. Jablonec 15, 7. Kolín 14, 8. Litomyšl 2.