Z bezmála půl druhé stovky návrhů vybrala komise odborníků celkem 38 laureátů, kteří vystoupí na pódium Tylova domu, aby převzali ocenění za svoje sportovní úspěchy v uplynulém roce 2017. Toho devětatřicátého zvolili čtenáři Svitavského deníku a jejich hvězda zkompletuje reprezentativní sestavu okresního sportu.

Na úplném konci galavečera zazní jméno toho, kdo se bude moci pyšnit titulem nejúspěšnějšího sportovce Svitavska a vystřídá tak na trůnu parkurového jezdce Rudolfa Doležala, který vládl v uplynulých dvou letech. Nová budou i některá další jména, jako kupříkladu zmíněná sportovní hvězda Deníku, protože její tradiční abonent, travní lyžař Lukáš Kolouch, v loňském roce nezávodil. Podobně jako cyklista Lepold König, takže volná je také Krajánek.

Lze prozradit, že mezi vyhodnocenými budou jak nováčci, kteří se do Poličky vydají poprvé, tak „prověřené“ osobnosti, s nimiž se tam setkáváme pravidelně a které rok co rok potvrzují svoji dlouhodobě vysokou výkonnost. A bude to také, jako ostatně vždy, pestrá přehlídka sportovních odvětví, od těch tradičních po ty méně obvyklé, ale ani v nich se medaile a přední umístění nezískávají jen tak. Program v Tylově domě opět doplní pěvecká, taneční a akrobatická vystoupení.

Kadlec: Anketa má smysl a úroveň, naši dlouholetí partneři to vědí

Deset ročníků sportovní ankety svitavského regionu a v jejím pozadí je neustále jeden muž. Předseda Regionálního sdružení sportů ANTONÍN KADLEC stál u počátků této ankety a o její organizaci se stará dodnes.

Podesáté se schází sportovní smetánka regionu a to je výročí, které si zasluhuje připomenout, jak vlastně tato bohulibá tradice vznikla?

Samozřejmě si dobře pamatuji na první galavečer, který na Poličsku doprovázela taková sněhová kalamita, že jsme ani netušili, zda se do Tylova domu vůbec někdo dostane. Přesto byl celý sál zaplněn a už tehdy bylo zřejmé, že jsme udělali dobře, když jsme se do této ankety pustili. Desítka je desítka a mohu říci, že jsem hrdý na to, že si anketa Nejúspěšnější sportovec roku našla svoje místo na slunci a dostala se do povědomí nejenom u sportovců samotných, ale rovněž u představitelů samosprávy a podnikatelské sféry.

Lze říci, že vaši partneři jsou řadu let stálí, což svědčí o tom, že anketa má dobré jméno…

Je tomu tak a velmi si toho vážíme. Jedním z prvních kroků, které jsem učinili před těmi deseti roky, bylo, že jsem svolal jednání představitelů měst našeho regionu, na kterém jsme představili tento nový projekt a vyjasnili si možnosti spolupráce. Tu jsme zdárně navázali a města nám podle svých možností pomáhají. To samé platí o některých významných firmách, které jsou našimi partnery prakticky od samotného začátku. Vědí, že anketa má smysl a úroveň, znají ji a vědí, do čeho dávají svoje prostředky.

Byla organizace jubilejního desátého ročníku specifická?

Musím říci, že vzhledem k desetileté zkušenosti s pořádáním ankety víme, co a jak máme dělat, všechno tedy běželo jako obvykle. Od podzimního vyhlášení ankety přes shromažďování nominací jednotlivců a kolektivů od sportovních klubů i široké veřejnosti po závěrečné jednání odborné komise, která po pečlivém uvážení vybrala laureáty ocenění. Paralelně s tím běžela příprava slavnostního galavečera, dohoda se sponzory a partnery akce, zajištění místního kulturního programu a další potřebné kroky, pochopitelně v úzké spolupráci s agenturou Sport Action. Věřím, že budeme znovu svědky důstojného ohlédnutí za sportovním rokem 2017.

Co říci k finálnímu výběru oceněných, byť jej v tuto chvíli ještě nelze jmenovat?

Na to, že na Svitavsku pracujeme v oblasti sportu ve složitých podmínkách, zde dosahujeme pozoruhodných výsledků. Bude to jako každoročně přehlídka výrazných sportovních úspěchů napříč věkovými kategoriemi. Vždyť nebudou scházet ani mistři světa a medailisté z mezinárodních i celostátních soutěží. Výběr nebyl snadný, nicméně věřím, že jsme se s ním vypořádali férově.

Nervozitu jsem překonal, teď se vždycky strašně těším

Populární anketa Nejúspěšnější sportovec roku slaví sympatické kulaté narozeniny. Ve spolupráci Deníku, České unie sportu, krajů a měst pod pořadatelskou taktovkou agentury Sport action s.r.o. se koná podvacáté. Série slavnostních vyhlášení tradičně odstartovali sportovci v Jihočeském kraji a následují ceremoniály v další čtyřech desítkách českých a moravských okresů. Jedním z nich je ten svitavský, který také slaví „narozeniny“, za dveřmi je jubilejní desáté vyhlašování nejúspěšnějších sportovců roku. Je docela přirozené, že výsledky ankety se ani letos nebudou líbit všem, tak je to každý rok. O pořadí rozhoduje odborná porota. Do jedné z anket ale mohli promlouvat rovněž čtenáři Svitavského deníku.

O anketě, která si nejenom mezi sportovci získala v uplynulých letech značnou popularitu, ví všechno moderátor RADEK ŠILHAN, který také v letošním roce doprovodí slovem slavnostní večer konaný opět v poličském Tylově domě. „Mám před sportovci respekt,“ říká.

Pohybujete se v prostředí sportu už pěknou řádku let. Změnila se podle vás dáma, anketa, které je letos dvacet?

Jako všechno za dvacet let. S trochou nadsázky je to jako s životem. Začínali jsme opatrně našlapovat a dělat první kroky v ústeckém regionu. V pubertě…

V pubertě?

Čtrnáctý a patnáctý ročník. To jsme si možná mysleli, že si můžeme dovolit všechno a expandovali zbytečně moc. Teď, když je nám dvacet, tak se jako každá dáma už jen chceme líbit…

Co vás na sportovní anketě stále baví, co vás překvapuje?

Překvapuje mě a jsem hrdý na to, že „nerotujeme“ sestavu, jádro produkčního týmu se nemění a neumíme si zimu bez ankety představit.

Co vás naopak nebaví a mrzí?

Někdy mě mrzí, že někteří lidé z okolí sportovců přeceňují význam umístění v anketě a nedokáží si prožít radost z nominace jenom proto, že soused od vedle skončil o příčku výš. Přitom je velmi složité rozhodnout, jestli je více mistr České republiky v olympijském sportu, nebo mistr Evropy v některém malém odvětví.

Bývá důležitou součástí ankety spolupráce subjektů Deník – Česká unie sportu – krajský úřad – městský úřad?

Jednoznačně. Nemáme kapacitu ani schopnosti v regionech všechno sledovat. Lidé z Deníku a České unie sportu toto obsáhnou spolehlivě. Státní správa nám celorepublikově vytváří dobré podmínky a ve všech krajích se velmi aktivně zapojuje. Podpora hejtmanů je příkladná a samozřejmě velmi důležitá pro společenské vnímání této ankety.

O čem vypovídá fakt, že hvězda Deníku se podle hlasů čtenářů vyklube, ne vždy, ale většinou to platí, přímo ze skupiny sportovců, kteří se umístí rovněž v pořadí sestaveném odbornými komisemi? A co říkáte hlasům, které by rády sloučily anketu pro zdravé a handicapované sportovce?

Čtenáři jsou prostě odborníci… Vyhlášení nejlepších sportovců s hendikepem je specifickou součástí ankety. Nemyslím si, že slučování kategorií je dobrý nápad. I v té vrcholné podobě olympijských her a paralympiády jsou to dvě rozdílné akce. Chovám velký respekt a úctu k lidem, kteří dřou i přes svůj hendikep. Většinou mají neskutečné sportovní srdce, ale jsou to dva odlišné sportovní světy. Tak by to mělo zůstat i v anketě. Navíc budeme mít dva vítěze a to je rozhodně dobré.

Vcházíte vy osobně na pódia zaplněných sálů po celé České republice s respektem ke sportovcům, kteří mají ve svých osobních sbírkách medaile z OH, MS, ME? Vnímáte třeba i mírnou nervozitu?

Především s velkým respektem. Nervozitu už jsem vzhledem k dlouhověkosti tak nějak překonal, teď se vždycky strašně těším, jak se vyvíjí kariéry sportovců, kteří s anketou rostou od kategorie dětí až po Masters. Hlavně musím anketě poděkovat, je pro mě inspirací, potěšením i almou mater – čerpám z ní příběhy o sportovcích, které později často využívám ve své profesi.