S optimismem a vírou ve vlastní schopnosti vstoupí o víkendu do čtvrtfinále play off první ligy florbalisté svitavského FbK. Opravňuje je k tomu velice vydařená základní část soutěže, v níž obsadili třetí příčku a řekli si tím nahlas o pozornost. Trenér LADISLAV ŠTANCL, jenž společně s kolegou Romanem Kalhausem družstvo připravuje, si je však dobře vědom toho, že v prvním vyřazovacím kole čeká na jeho svěřence zkušený a silný soupeř, proti němuž nebude lehké úlohu tabulkově výše postaveného týmu potvrdit.

Třetí místo po základní části a zisk čtyřiceti bodů. Jak hodnotíte tenhle dosažený výsledek?

Nelze ho hodnotit jinak než kladně. Jedná se určitě o překonání našich předsezonních cílů. I vzhledem k nepříliš dobrému vstupu do soutěže, kdy jsme se hlavně výsledkově trápili, se jedná o skvělé umístění. Cílem bylo dostat se do play off, a to jsme splnili i s bonusem umístění v top čtyřce.

Jaké byly podle vašeho názoru silné stránky družstva, díky kterým dosáhlo na toto umístění?

Považuji za ně především bojovnost, charakter týmu, hru v oslabení a defenzivu. Dokázali jsme herně držet krok i s těmi nejsilnějšími soupeři, a to především díky poctivé práci a nasazení. I když ne vždy to bylo ideální. Já osobně považuji za silnou stránku také osobu mého kolegy Romana Kalhause, který umí výborně pracovat s hráči a celým týmem, což je obrovské plus a patří mu za to velký dík.

Ze všech postupujících do play off jste dali nejméně branek, ale také máte třetí nejlepší obranu v soutěži. Lze z toho dovozovat, že jste defenzivně laděný celek?

O horší koncovce dobře víme a rádi bychom to do play off zlepšili. Na druhou stranu je faktem, že obrana je naší silnou stránkou a hra je na ní založena. Musíme si přiznat, že nejsme v první lize v takové pozici, že bychom soupeře přehrávali, byli techničtější a uměli si vytvářet stálý tlak. Naopak silní jsme právě v obraně a v rychlých protiútocích.

Které z odehraných zápasů stavíte nejvýše, co se předvedeného výkonu týče, s jakými utkáními jste byl nejméně spokojen?

Osobně stavím nejvýše domácí zápas se Znojmem, ve kterém jsme získali poprvé plný počet bodů, a to i přesto, že soupeř vyrovnal minutu před koncem. Tým se nepoložil a ještě vstřelil vítěznou branku. Toto vítězství nás nakoplo a dodalo nám síly a odhodlání do dalších těžkých bojů. Byl to zápas povedený nejen herně a takticky, ale hlavně nám velmi pomohl psychicky. Nejméně jsme byli jednoznačně spokojeni s vystoupeními ve venkovních duelech v Ústí nad Labem a v Pelhřimově. Tam to byla dvakrát bída s nouzí, kterou už bychom jen neradi opakovali.

Soutěž se snad s výjimkou prvního a posledního celku tabulky vyznačovala velkou vyrovnaností a malými bodovými rozdíly mezi mužstvy. Čemu to přičítáte?

Letos byla první liga snad nejvyrovnanější, co pamatuji. Do poslední chvíle si nemohl být nikdo jistý postupem do play off. Svědčí o tom i fakt, že Hattrick Brno přijel před Vánocemi do Svitav jako lídr soutěže a o dva měsíce později bojoval o účast v elitní osmičce. Stejně tak Ústí. My jsme naopak neměli dobrý start, ale postupně se propracovali až na třetí místo. Nemohu se ovšem ubránit pocitu, že je to všechno způsobeno tím, že se týmy vyrovnávají herně, ale bohužel ne směrem nahoru, ale spíše kvalitativně dolů. To koneckonců dokazuje dominance Liberce, který pravidelně rozdával dvouciferné příděly, což se jen tak nevidí.

Jak důležitá je pro vás podpora příznivců a nejvyšší návštěvnost domácích zápasů v první lize?

O významu našich fanoušků není třeba diskutovat. Je fantastické, kolik se jich chodí dívat na naše domácí zápasy a jakou vytváří atmosféru. I kvůli nim jsme strašně rádi za to, že jsme v play off a že jsme se jim mohli odměnit dobrým umístěním. Věříme, že jim přidáme dárek navíc i v play off. Každý v Česku nám fanoušky a atmosféru závidí.

Pro čtvrtfinálovou sérii padla vaše volba na Kanonýry z Kladna. Co byste řekl k tomuto soupeři?

Vzhledem k tomu, že jsme byli třetí, volili jsme pouze mezi Ústím a Kladnem. Vedení klubu se rozhodlo odměnit naše fanoušky tím, že mohli i oni vybírat, kterého soupeře by ve Svitavách v play off rádi viděli. A Kladno mělo více hlasů než Ústí. Na utkání se těšíme, i když víme, že to bude velice těžké. I přesto, že jsme skončili před Kladnem, považuji soupeře za favorita, a to hlavně díky jeho zkušenostem z extraligy i z play off, které hrají pravidelně. V týmu mají velké individuality a hráčskou kvalitu. My však máme týmový charakter a svou bojovností a odhodláním dokážeme porazit každého. Jsme rádi, že hrajeme první dva zápasy doma a na Kladno pojedeme jen jednou… (s úsměvem)

Kudy vede cesta k tomu, abyste Kanonýry třikrát zdolali? Má pro vás význam, že jste je v dlouhodobé části pokaždé zdolali?

Je to play off, kde se neodpouští žádná chyba. Cesta tedy povede přes disciplínu, poctivou hru a proměňování šancí. Letos se nám s Kladnem dařilo a získali jsme pět bodů, což nám určitě pomůže v tom, že víme, že i takového protivníka umíme a můžeme porazit.

FbK Svitavy v základní části 1. ligy mužů:

Celkové pořadí: 3. místo, 40 bodů, 11 – 3 – 1 – 7, skóre 113:107
Doma: 3. místo, 20 bodů, 5 – 2 – 1 – 3, skóre 55:51
Venku: 4. místo, 20 bodů, 6 – 1 – 0 – 4, skóre 58:56

FBC BRZDY CZ Česká Lípa 2:7 a 6:7
Florbal Ústí nad Labem 3:4 a 6:11
FBC Start 98 5:4 PP a 4:5 SN
TJ Znojmo LAUFEN CZ 8:6 a 7:3
1. MVIL Ostrava LEXX 10:5 a 4:3
TJ Spartak Pelhřimov 5:4 a 2:7
FBC Kanonýři Kladno 7:5 a 6:5 PP
FBŠ Hummel Hattrick Brno 5:2 a 5:2
FBC Liberec 3:7 a 4:9
Black Angels 6:3 a 2:1
1. FbK Rožnov pod Radhoštěm 4:3 PP a 9:4