Qanto Tuři Svitavy – Sluneta Ústí nad Labem 74:80 (16:19, 32:38, 50:61)

Fakta: Body: Abercrombie 25, Votroubek 16, Šotnar 14, Špaček 7, Bašta 6, Macela 6 – Vette 25, Laroche 20, Čarnecký 14, Alič 9, Pecka 6, Barber 4, Žampach 2. Rozhodčí: Kučera, Kučerová, Heinrich. Fauly: 21:19. Pět chyb: 36. Barber (UL). Doskoky: 37:35. Trojky: 8:4. Trestné hody: 11/6 – 19/10. Diváci: 500. Hráč zápasu: Vette (UL).

Byl ústecký úspěch zasloužený? Z pohledu skutečnosti, že domácí byli ve vedení pouze dvakrát za celý zápas, určitě ano. Ještě v 7. minutě po trojce Votroubka vedli Tuři 13:12, ale potom už s větším či menším úspěchem jenom likvidovali bodové manko. To postupně narůstalo, po první čtvrtině činilo tři, po druhé šest a po třetí dokonce jedenáct bodů.

Ve svitavské hře bylo oproti minulým domácím duelům příliš mnoho chyb a ztrát. Tuři zazdili několik jasných střeleckých pozic a nedařilo se jim zastavit dvojici Vette – Laroche. Výsledkem toho všeho bylo, že před posledním hracím obdobím byla jejich situace kritická.

Svitavští basketbalisté jsou ale velcí bojovníci a i když se jim herně nedařilo podle představ, tak byli daleko od toho, aby snad utkání zabalili. Částečně jim pomohl i soupeř, který selhal na čáře trestného hodu, a rozdíl ve skóre se pomalu, ale jistě snižoval.

Ve 39. minutě vypíchl balon Špaček a po jeho sólu to bylo jen 71:74! Jenže v ten moment zaúřadoval Laroche a rázně ukončil svitavské sny o senzačním obratu. Trefil se jednou a poté, co následující útok Turů skončil nezdarem, i podruhé. Ústí uteklo na sedm bodů a závěr si potom pohlídalo.

„Myslím, že po tom průběhu, který byl více méně vyrovnaný, ale po tři čtvrtiny jsme přece jenom tahali za delší konec provazu, bylo naše vítězství zasloužené. Neřekl bych, že jsme Svitavy přehráli basketbalově, nicméně jsme bojovali, makali, s tím jsem byl po delší době opravdu spokojen," řekl trenér Slunety Martin Stavěl.

Ten se ovšem lehce vyděsil, když sledoval, jak jeho svěřenci hazardují s výsledkem. „Je to podruhé, co máme lepší procento za tři body než ze šestek, což je šílené. Když se Svitavy dotahovaly, nedali jsme trestné hody a do poslední chvíle se báli o výsledek," nechápal kouč Stavěl.

Jeho protějšek Stanislav Petr nemohl být spokojen, věděl, že jeho tým soupeři chybami příliš pomohl. „My se ve chvílích, kdy jsme mohli Ústí dotáhnout, dopouštěli zbytečných ztrát, po nichž nás hosté trestali. Na výsledku se podepsalo, že Ústí proměňovalo zpod koše i těžší a dobře bráněné střely, zatímco nám to tentokrát nepadalo ani zpod koše, ani při ostřelování trojkovými pokusy. Abercrombie byl zdvojován i ztrojován a navíc několikrát sám ztratil hloupým driblinkem míč. Soupeře jsme tím postavili na nohy a ten dokázal odskočit na desetibodový i vyšší rozdíl. Ústí bylo o ten kousek lepší," uznal Stanislav Petr.

Spravit si chuť se svitavští Tuři budou snažit ve středu 5. listopadu, kdy od 18 hodin přivítají pražský USK. Tímto duelem zakončí úvodní čtvrtinu základní části.