V pátek se ve víceúčelovém zařízení Skalka představily týmy mladších a starších žáků, ale také nově otevřená kategorie veteránů. „Turnaje se účastním pravidelně už deset let. Za tu dobu jsem se od mladších žáků propracoval až do kategorie mužů. I letos se na zápasy přišla tradičně podívat skoro celá obec. Atmosféra byla tedy jako vždycky skvělá," uvedl jeden z účastníků turnaje Jan Haupt. Zároveň také dodal, že obdivuje iniciativu organizátorů, kteří věnují svůj čas přípravě florbalového turnaje pro široké okolí.

Do kategorie mladších žáků, kteří celý turnaj zahajovali, se přihlásilo pět týmů. Vítězem se po napínavém boji stali Ohniví koně z Lubné. Ani při zápasech starších žáků však nebyla o napětí nouze. Medaile za první místo si nakonec odnesl tým Peaksport Litomyšl. „V letošním roce se přihlásily i tři pražské týmy, jeden z nich v kategorii mladších žáků a dva týmy za žáky starší. Na turnaji se ale kromě sportovců sešlo také mnoho fanoušků, kteří hlasitě podporovali jednotlivé týmy. Naštěstí se i tento rok celý turnaj obešel bez zranění," komentoval průběh akce František Košňar, který se podílel na její organizaci. V tomto roce se turnaje mohli poprvé zúčastnit i soutěžící starší než 35 let v kategorii veteránů. Zde se na první příčce umístil tým Kardiaci z Lubné.

Celý sobotní den patřil soutěži mužů. Šestnáct týmů bojovalo od rána až do večera. Všichni hráči se snažili podat co nejlepší výkon a halou se rozléhalo hlasité povzbuzování jejich fanoušků. K napínavé atmosféře přispěli také komentátoři, kteří dodávali zápasům na ještě větší zajímavosti. Zlatou medaili si ovšem mohl odvézt pouze jeden tým. Letošním vítězem se stal tým Aquafield z Litomyšle, na druhé příčce se umístili lubenští Bratři Sokolové a třetí skončil tým Kapitán Litomyšl.

Letos si soutěžící připomínali také 200. výročí narození patrona akce Dona Boska. Florbalový turnaj v Lubné patří k největším v regionu. Díky své kvalitě a objektivnímu rozhodování rozhodčích si získal během let velkou popularitu. Není proto divu, že se zde každoročně schází více než tři stovky účastníků. V tomto roce se na soutěži během 74 zápasů vystřídalo celkově 39 týmů. Tři desítky organizátorů a dobrovolníků, díky kterým se mohl celý turnaj uskutečnit, věnovali přípravě mnoho volného času, ale už teď slibují, že se fanoušci mohou těšit na další ročník.

(bko)