Jejich herní a výsledková krize vyvrcholila domácí porážkou s Opavou, která přitom do tohoto utkání ani jednou nevyhrála v základní hrací době. Povedlo se jí to až ve Svitavách, když domácí zcela selhali v defenzivě a jejich šance na čtvrtfinále play off jsou jenom v rovině teorie.

FbK Svitavy – SK P.E.M.A Opava 9:12 (2:4, 3:4, 4:4)

Fakta: Branky: 36., 43. a 45. Kolena, 6. a 45. König, 12. Sauer, 22. Štancl, 33. Junek, 52. Doseděl – 4., 16., 20., 30. a 55. Boželník, 25. a 58. Klimscha, 27. a 44. Rychlý, 13. Halámek, 36. Doseděl (vlastní), 60. Dzierža. Rozhodčí: Hála – Kotala. Vyloučení: 3:1. Využití: 0:1. Diváci: 203.

Svitavy: Lamař (27. Skácelík) – Štancl, Šmarda, Kalhaus, Říha, Prudil, Šivák – König, Junek, Doseděl, Richter, Kolena, Brýdl, Sauer, Nejedlý, Bečvář.

Domácím nelze vytknout absenci snahy či bojovnosti, však se od úvodu vrhli aktivně dopředu a ujali se díky pohotovosti Junka i vedení, jenže jejich elán dostal záhy těžkou ránu.

Naprosto totiž zapomněli na důslednost a zodpovědnost v defenzivě, což mělo za následek, že kdykoli hosté přiběhli s míčkem na holích do prostoru před Lamařovou svatyní, byly z toho góly. Ještě v úvodní třetině byly čtyři a před polovinou zápasu prohrávaly Svitavy 3:7.

Většina gólových úderů přitom měla společného jmenovatele ve špatném pokrytí protihráčů před brankou a ti tak měli dostatek místa k dorážkám.

Mezi tyče zamířil Skácelík a ten v prostřední části inkasoval ještě jednou, osmý gól byl však úmyslný od spoluhráče Doseděla, který osvědčil svůj smysl pro fair play a „negoval" předcházející trefu Svitav vstřelenou v době, kdy na palubovce ležel otřesený opavský hráč a dvojice sudích nepřerušila hru.

Před poslední částí ztráceli Svitavští tři branky a přece jenom se ještě vzchopili k náporu. Během necelých pěti minut bylo skóre této divoké přestřelky 8:9, v 52. minutě se Doseděl dokonce postaral o vyrovnání a fanoušci se dostali do varu.

Jenže k čemu to, když brzy poté domácí znovu zaváhali v obraně a opavský ostrostřelec Boželník (pět gólů v utkání!) se nemýlil. Když potom rozhodčí velmi přísně vyloučili Junka a v početní převaze odskočili hosté na rozdíl dvou zásahů, bylo jasno. To už bylo na Svitavy příliš. V závěru se sice ještě odhodlaly k power play, nemělo to ale jiného efektu, než že Opava navýšila střelecký účet na tucet.

Za šestnáct sehraných kol obdrželi svitavští florbalisté už 105 branek (v průměru 6,5 na zápas) a to je stále více vzdaluje od play off. Daleko pravděpodobnější nyní je, že bude muset bojovat o setrvání v první lize.

Další mistrovské vystoupení čeká na Svitavy v neděli 25. ledna, kdy zajíždějí do Prahy ke střetnutí proti Black Angels.

1. liga – další výsledky 16. kola: FBŠ Hattrick Brno – SK Bivoj Litvínov 4:5 PP, FBC BRZDY CZ Česká Lípa – Black Angels Praha 2:5, FBK Rožnov pod Radhoštěm – Florbal Ústí nad Labem 7:3, Spartak Pelhřimov – TJ Znojmo LAUFEN CZ 2:6, FBC Kladno – FBC Start 98 Praha 9:5.

Pořadí: 1. Česká Lípa (35), 2. Znojmo (32), 3. Litvínov (30), 4. Rožnov pod Radhoštěm (30), 5. FBC Start 98 (30), 6. Kladno (30), 7. Ústí nad Labem (26), 8. Hattrick Brno (22), 9. Black Angels (21), 10. Svitavy (16), 11. Pelhřimov (9), 12. Opava (7).