My si postupně představíme, na co vše se v relativně brzké budoucnosti mohou těšit fanoušci na Svitavsku. Jako první přichází na řadu FLORBAL.

Nejvyšší florbalovou soutěží hranou v regionu zůstane první liga mužů, tedy druhá nejvyšší soutěž České republiky. To je dobrá zpráva především pro svitavské příznivce, kterých se v hledišti sportovní haly Na Střelnici na zápasy pravidelně scházelo často i několik set. Tato kvalitní podívaná na ně čeká znovu.

Celek FbK Svitavy, který se na jaře zachránil v play down, se přihlásil do nového ročníku, ve kterém na něj čeká tradičně jedenáct soupeřů. Nově se svitavští florbalisté podívají do Liberce, neboť tamní FBC sestoupil z extraligy, a také do Ostravy, jelikož 1. MVIL postoupil z národní ligy. Dalšími účastníky zůstávají FBC Start 98 Praha, TJ Znojmo, FBC Kladno, FBŠ Hattrick Brno, Spartak Pelhřimov, Black Angels Praha, FBC BRZDY CZ Česká Lípa, Florbal Ústí nad Labem a 1. FbK Rožnov pod Radhoštěm. Do nové sezony vstoupí Svitavy 19. září zápasem v České Lípě.

Druhou celostátní soutěží hranou v našem regionu bude divize, konkrétně její skupina D (čtvrtá nejvyšší v tuzemské hierarchii). Po sestupu FBC Peaksport Litomyšl v ní osiřel tým TJ Lubná, který změří svoje síly s těmito celky: FBŠ Jihlava, FBK Piráti Sokol Chrudim, Florbal Primátor Náchod, Spartak Pelhřimov B, TJ Centropen Dačice, Snipers Třebíč, Orel Přelouč, FBC Innebandytos Hradec Králové, PSKC Okříšky-Kněžice a Pacovští Honzíci. Hrát se bude systémem tradičních dvojzápasů, Lubná odehraje ten úvodní 26. a 27. září doma proti Pacovu a Dačicím.

Zmíněná Litomyšl se propadla do regionální ligy, tedy do nejvyšší soutěže Pardubického a Královéhradeckého kraje. Nebude v ní z našeho regionu osamocena, setká se tam mimo jiné i s SK 1. FBC Polička a s dalšími devíti družstvy (Dvůr Králové, Skuteč, Pardubice B, Vysoké Mýto, Rtyně, Vrchlabí, Třemošnice, Jaroměř B, Orlicko-Třebovsko). Tato soutěž se hraje systémem turnajů, když se v každém kole hrají dva a zbývající celek má volno.

V celostátních soutěžích mládeže bude mí region zastoupení díky FBC Peaksport Litomyšl. Tento klub vyšle opět do boje dorostence, kteří v uplynulých sezonách náleželi ke špice i v rámci celé republiky (1. liga skupina C), a juniory (2. liga skupina C). (rh)