Dost už bylo čekání a náročné přípravy. Svitavští florbalisté vstupují o tomto víkendu poprvé v historii do prvoligové soutěže a pevně věří, že tam coby nováček nebudou hrát podřadnou úlohu. Bude to premiérově, co se celek ze svitavského regionu ukáže v tak vysoké florbalové třídě a očekávání jsou i proto velká.

Trenér LUBOMÍR KOCOUREK má lví podíl na tom, že svitavský tým prožije nadcházející sezonu v první lize, takto druhé nejvyšší domácí soutěži. Ale podle jeho slov po třech letech z mužstva ještě nevymačkal sto procent. Hlavním cílem je pro nový ročník postup do play off, které čeká na osm nejlepších celků ze dvanácti, jež nastoupí do základní části první ligy.

Oddíl, který má patnáctiletou historii a sází převážně na místní či regionální odchovance, očekává od sezony zvýšený divácký zájem. Na domácí půdě body ztrácet rozhodně nehodlá. Série prvoligových zápasů startuje v sobotu 21. září, kdy Svitavy zamíří do Ústí nad Labem. Hned týden nato, v sobotu 28. září, poté na florbalisty čeká domácí premiéra v hale Na Střelnici proti Kopřivnici.

Jak jste spokojen s průběhem letního přípravného období?

Příprava proběhla podle našich plánů. Na konci července jsme absolvovali kvalitní soustředění ve Rtyni v Podkrkonoší, kde jsme trénovali třífázově a zaměřili jsme se jak na fyzickou kondici, tak na herní dovednosti a systém hry. Sehráli jsme rovněž množství přípravných zápasů. Tento model se nám loni osvědčil a možná, že i díky němu byla uplynulá sezona tak úspěšná. Letos jsme na něj akorát navázali a ještě zintenzivnili objem tréninků. Myslím si, že budeme každému celku zdatným soupeřem.

Tým mimo jiné uspěl na začátku srpna na Sokol Cupu v Pardubicích v konkurenci extraligových a dalších prvoligových týmů, kde vybojoval třetí příčku. Jak cenné bylo toto umístění?

I když byl Sokol Cup letním turnajem, měl velice vysokou úroveň. Porazili jsme tam Znojmo, podlehli Královským Vinohradům, zdolali Pelhřimov a o třetí místo jsme si to rozdali s extraligovými Bohemians a vyhráli. Úspěch i předvedený výkon hráče namotivovaly do další práce, což byl pro nás pozitivní impuls v započaté přípravné fázi.

Naopak se více očekávalo na domácím Hydra Cupu, kde jste po sobotních výborných výsledcích vypadli ve čtvrtfinále…

Sobotní výsledky i hra byly v pořádku. Dokonce jsme poprvé v historii porazili brněnský Hattrick, který je velkým aspirantem na postup do extraligy. Ve čtvrtfinále jsme měli soupeře, který byl složen z velmi kvalitních hráčů extraligy a první ligy. Na to se však bohužel nemůžeme vymlouvat, protože se silnými soupeři hrát umíme. Ale v tomto zápase jsme odešli poraženi 1:3. Byla to spíše otázka přístupu každého hráče.

Posledním přípravným turnajem před mistrovskou sezonou byl Itelligence Bulldogs Brno Cup, kde naopak Svitavy vyhrály…

V tomto turnaji jsme sice zvítězili, ale bral jsem to spíše za povinnost. Měli jsme možnost sehrát zápasy se slabšími soupeři a chtěli jsme vyzkoušet mladé florbalisty. Každé utkání nám ukázalo místa, kde ještě musíme zapracovat.

V první lize je letos celkem pět nováčků. Vy jste jedním z nich, jaké jsou vaše ambice?

Pokud se nám podaří udržet sestavu, zdraví a hráči budou pracovití, chtěli bychom být po základní části do osmého místa a zahrát si poprvé v historii play off. Tým na to máme.

Už máte jasno o sestavě, kterou vyšlete do prvoligových bitev?

Možná, že každého překvapím, ale svoji představu už mám. Už se ladí jen detaily.

Očekáváte, že florbal bude svitavské diváky táhnout stejně, či ještě více, než tomu bylo loni?

Myslím, že hlavně začátek ligy bude určitě diváky hodně zajímat. My si jejich přízeň musíme získat svými výkony po celou sezonu. Bude záležet jen na nás. Když diváci uvidí, že kluci na hřišti nechají všechno, budou tleskat i po prohře. Našim cílem je však zejména v domácích zápasech body získávat. Nicméně očekávám, že většina zápasů bude vyrovnaná, důležité bude trestat chyby soupeře a proměňovat vyložené šance.

Start ligy je naplánován na 21. září. Zajíždíte na palubovku do Ústí nad Labem, o týden později hrajete hned doma s Kopřivnicí, kterou jste vyřadili v play up v loňském ročníku. Jak moc budou důležité první zápasy?

Hlavně po psychické stránce bude začátek sezony samozřejmě velmi důležitý. Pokud k zápasům přistoupíme zodpovědně, jsme schopni se v těchto úvodních duelech ukázat v tom nejlepším světle. Vím, že soupeři nás už nepodcení, ale my je také ne. (vom, rh)

Soupiska FbK Svitavy

Brankáři: Jiří Skácelík, Filip Lamař, Roman Vítek.

Obránci: David Říha, Lukáš Musil, Vít Sauer, Ladislav Štancl, Dominik Šmarda, Ivan Šivák, Ondřej Macků.

Útočníci: Josef Prudil, David Petráž, Vladislav Richter, Vladislav Doseděl, Aleš König, Aleš Muselík, Lukáš Brýdl, Jakub Klusák, Jiří Nejedlý, Michal Zelený, Jan Kolena, Martin Junek, Patrik Hnát.

Trenér: Lubomír Kocourek. Asistent trenéra: David Komůrka. Vedoucí a kapitán družstva: Josef Prudil. Fyzioterapeutka: Karolína Vaňková.

Program utkání FbK Svitavy v základní části

1. kolo: Florbal Ústí nad Labem – FbK Svitavy (21. září, 17.00)

2. kolo: FbK Svitavy – FBC Vikings Kopřivnice (28. září, 18.30)

3. kolo: Spartak Pelhřimov – FbK Svitavy (5. října, 19.00)

4. kolo: Paskov Saurians – FbK Svitavy (13. října, 15.00)

5. kolo: FbK Svitavy – FBC BRZDY CZ Česká Lípa (19. října)

6. kolo: FbK Svitavy – FBŠ Hattrick Brno (26. října)

7. kolo: Sokol Královské Vinohrady – FbK Svitavy (27. října)

8. kolo: FbK Svitavy – 1. FBK Rožnov pod Radhoštěm (2. listopadu)

9. kolo: SK Bivoj Litvínov – FbK Svitavy (9. listopadu)

10. kolo: FbK Svitavy – FBC Start98 Praha (16. listopadu)

11. kolo: TJ Znojmo LAUFEN CZ – FbK Svitavy (22. listopadu)

12. kolo: FbK Svitavy – Sokol Královské Vinohrady (24. listopadu)

13. kolo: FBŠ Hattrick Brno – FbK Svitavy (1. prosince)

14. kolo: FbK Svitavy – SK Bivoj Litvínov (21. prosince)

15. kolo: 1. FBK Rožnov pod Radhoštěm – FbK Svitavy (4. ledna)

16. kolo: FbK Svitavy – TJ Znojmo LAUFEN CZ (11. ledna)

17. kolo: FBC Start98 Praha – FbK Svitavy (18. ledna)

18. kolo: FBC Vikings Kopřivnice – FbK Svitavy (25. ledna)

19. kolo: FbK Svitavy – Spartak Pelhřimov (1. února)

20. kolo: FbK Svitavy – Paskov Saurians (8. února)

21. kolo: FBC BRZDY CZ Česká Lípa – FbK Svitavy (15. února)

22. kolo: FbK Svitavy – Florbal Ústí nad Labem (22. února)